Inceputuri.
FOTO: Secretul ”Primăverii Arabe”: un zăcământ submarin de gaz de 122 de trilioane de metri cubi!
Totul a început cu sinuciderea prin auto-incendiere a lui Mohamed Bonazizi, în Tunisia, pe data de 17 decembrie 2010. Revoltele, pregatite anterior de oligarhia americano-israeliana-rusa, au izbucnit aproape instantaneu, în mai multe ţări din zonă, şi au condus, printre altele, la:
- înlăturarea preşedinţilor Tunisiei şi Egiptului,
- mazilirea „dictatorului” Libiei, Muammar Gadaffi, care a şi fost ucis de teroristii AL QAEDA DIN MAGHREBUL ISLAMIC (AQMI), asa-zisii revoluţionari,
- dizolvarea guvernelor Iordaniei şi Cisiordaniei,
- războiul civil din Siria.
Între toate, problema siriană a fost, de departe, cea mai complexă în această ”Primăvară Arabă”.
Pe de o parte, ţările occidentale criticau regimul preşedintelui Bashar al Assad, considerându-l tiranic, sângeros, etc., totul datorita pretentiilor Damascului la bogatiile imense din apropierea coastelor siriene (Marea Mediterana), un aspect firesc si normal, avand in vedere ca Marea Teritoriala a Siriei cuprindea o parte din aceste resurse de hidrocarburi.
Pe de alta parte, Rusia, care, fie s-a simtit inselata de Imperiul Anglo-American, fie si-a jucat rolul de aparator al valorilor suveraniste siriene, actionand conform intelegerilor stabilite de axa Moscova – Tel Aviv – Londra – Washington, a solicitat comunităţii internaţionale să se abţină de la intervenţii în această ţară şi a deplasat nave militare în zonă pentru a arăta că „nu glumeşte”!
Bogatiile Mediteranei.
Prof. univ. dr. Nicolae Radu, de la Academia ”Alexandru Ioan cuza”, consideră că la baza acestor nervozităţi politice din zona Mediteranei de sud, sud-est, stă interesul pentru ceea ce geologii numesc Bazinul Levantin. “Este vorba despre o zonă submarină care se întinde din nordul Egiptului până în Turcia, care conţine 1,7 miliarde de barili de petrol şi 122 de trilioane de metri cubi de gaz, conform Geological Survey, din S.U.A. (U.S.G.S.). Enormele rezerve de gaz și petrol, descoperite, OFICIAL, in 2016, în Marea Mediterană, într-o zonă împărțită între Grecia, Turcia, Cipru, Israel, Siria și Liban, arată că regiunea ar putea deveni un nou Golf Persic”, este de părere dr. Nicolae Radu.
Pentru a putea accesa acestă platformă energetică, Occidentul nu se mai confrunta decât cu opoziţia regumului al Assad, susţinut de interesele ruşilor în această zonă. Potrivit Stockholm International Peace Research Institute, contractele de armament ale Siriei cu Rusia s-au ridicat în 2011 la o valoare de cel putin 4 miliarde dolari.
”Potirivit cotidianul New York Times între anii 2000-2010, Rusia a vândut armament Siriei la o valoare de 1,5 miliarde de U.S.D., transformand Siria în cel mai mare client de armament al Rusiei. Exporturile Rusiei către Siria au fost în valoare de 1,1 miliarde dolari în 2010 şi investiţiile sale în aceasta ţară au fost evaluate la aproximativ 20 de miliarde de U.S.D. – inclusiv cele 4 milarde pentru armament.
„Stroitransgaz” a fost implicat în proiecte în valoare de 1,1 miliarde dolari în Siria”, a explicta prof. Nicolae Radu. „Stroitransgaz” este implicat în construirea unei centrale de distribuţie a gazelor naturale de 200 de kilometri est de Homs, în regiunea Al-Rakaka şi în suport tehnic pentru construirea unei conducte de gaz. Tatneft, o subsidiara a „Gazprom”, este firma cea mai importantă de energie din Siria. Alte firme cu interese de afaceri majore în Siria includ producătorul de oţel T.M.K. şi transportatorul naţional „Aeroflot”, care intreţine flota civilă de avioane a Siriei.
Nimeni nu pierde. Cu exceptia poporului sirian.
Israelul a eliminat inca un dusman din familia statelor arabe care isi propusesera eliminarea si disparitia statului evreu.
Careul de Asi, in principal, Israel, SUA, Rusia si Marea Britanie, vor obtine sume uriase din exploatarea zacamintelor de hidrocarburi si din reconstructia statului sirian.
In plus, Rusia si-a recuperat cele 20 miliarde de dolari investiti in Siria. Inclusiv in armament.
Conform lui Khalid Beyye, fost ofițer de informații sirian, Bashar al-Assad ar fi transferat, nici mai mult, nici mai puțin, decât 135 de miliarde de dolari în Rusia, în momentul fugii de la Damasc.
Khalid Beyye a afirmat că fondurile au fost „trase ilegal” din Siria. Cu toate acestea, el nu a oferit detalii cu privire la mecanismele folosite pentru a transfera o suma atât de mare.
Tabloidul german Bild a relatat ca Assad, care a fugit la Moscova dupa caderea regimului sau, se va stabili in cartierul de elita din Moscova, unde familia sa detine peste 20 de proprietati de lux, cu o valoare totala care depaseste 30 de milioane de dolari.
Averea dictatorului sirian a fost evaluata de-a lungul timpului la doua miliarde de dolari, imprastiata in conturi offshore din toata lumea.