PARTEA I
Aspecte de ordin general
Emanoil Savin a fost primar al orașului Bușteni timp de trei mandate consecutive (2004–2008, 2008–2012, 2012–2016), iar in perioada 2016-2020 a ocupat functia de senator de Prahova din partea PSD. La alegerile locale din 9 iunie 2024, a obținut al patrulea mandat de primar, insa, din pacate, la data de 04.08.2014 a decedat din cauza unui infarct miocardic.
Dumnezau sa-l odihneasca!
Emanoil Savin, nascut în 1958 in Galati, a absolvit liceul industrial nr. 3 din aceeasi localitate în 1980, cand, pentru ca munca este grea, se face fotbalist (portar) la Oţelul. Nu străluceşte între buturi, mărturie stă parcursul său pe la echipe mici. În pauzele competiţionale face bişniţă cu produse aduse din Rusia (coniac, cojoace tip «Alain Delon» şi aur).
Se însoară cu o barmaniţă, Rodica, şi, în 1983, pleacă la Sinaia, după repartiţia femeii. Ajunge portar la echipa Carpaţi din localitate. Cere şi i se aprobă un apartament cu două camere în oraşul învecinat, Buşteni. Astfel ajunge Savin să aibă buletin de Buşteni.
În 1985, Savin cunoaşte un „miliţian de omenie”, Mihai Stancu, viitor şef al Poliţiei rutiere Prahova, viitor adjunct al şefului Poliţiei rutiere române, viitor şef al Direcţiei de Permise şi Înmatriculări. Stancu a fost dintotdeauna un personaj conectat la multe medii. Pe Savin îl aduce în preajma lui Nae Nicolae, cunoscut, ulterior anului 1990, şi ca “regele imobiliarelor din Ilfov”, decedat in urma unui accident feroviar. Savin şi Stancu devin naşii de cununie ai lui Nae Nicolae, cel care, mai tarziu, avea sa-i introduca pe cei doi, Savin si Stancu, in „lumea buna” a „oamenilor de afaceri” din Romania, respectiv Anghel Iordănescu, Fane Spoitoru, Florin Pandele, Sorin Copilul de Aur, Gigi Becali s.a.
Studii superioare absolvite
Ulterior anului 1990, cand a avut loc o „explozie” a institutiilor de invatamant superior in Romania, Emanoil Savin s-a inscris si a terminat Facultatea de Comerț din cadrul ASE. In 2004 a absolvit Colegiul Național de Apărare, iar in 2011 a obținut doctoratul în management la ASE. Din 1992, a condus mai multe firme și, în 2004, a intrat în politică, devenind primar al orașului Bușteni.
Referitor la studiile sale superioare, un fost apropiat afirma urmatoarele:
„Il cunosc foarte bine pe acest individ care-si spune Savin. Numele lui adevarat este CIUREA ! Asa-l chema si pe tatal lui din Costache Negri. Singurul lucru care ma deranjeaza este urmatorul : El a terminat cu chiu cu vai o amarata de scoala si acum e doctor in economie si doctor in turism …Cred ca la el se referea Basescu atunci cand spunea ca scoala romaneasca scoate tampiti!”
Activitati ilegale derulate.
Capitolul 1
Potrivit propriilor afirmatii, in decembrie 1989 avea foarte multi bani, cica din micul trafic cu coniac si alte produse din Rusia, pentru ca, ulterior, 1992, averea sa initiala sa fie dobandita din cresterea porcilor si comercializarea pestelui.
Avand in vedere controlul strict al averilor exercitat de fosta securitate, precum si asupra contrabandei cu diverse produse obtinute din statele invecinate, detractorii lui Savin il acuza pe acesta ca ar fi cooperat fie cu securitatea, fie cu militia, fie cu ambele, in caz contrar fiind imposibile activitatea si imbogatirea ilegala a fostului edil din Busteni.
Aceasta stranie poveste a imbogatirii pe cai legale si cu un efort permanent, seamana izbitor cu cea a fostului milionar de Slobozia, Ilie Alexandru, care si el si-ar fi obtinut milioanele din micul trafic cu cascaval si rulmenti pe relatia Romania-Turcia. Spre ghinionul sau, nu a cotizat unde trebuie, în 1997 lie Alexandru a fost arestat pentru inselaciune si eliberat 2 ani mai tarziu. In anul 2000, a fost condamnat din nou pentru evaziune fiscala si inselaciune la o pedeapsa de 12 ani de inchisoare, fiind eliberat 9 ani mai tarziu. Spre deosebire de fratele sau in ale infractiunilor, respectiv Emanoil Savin, domnul Ilie Alexandru a murit intr-un apartament modest, la varsta de 58 de ani.
Dumnezeu sa-l odihneasca.
La finalul anilor 90, Savin şi Nae Nicolae, “regele imobiliarelor din Ilfov”, in urma unei privatizari controversate, obtin fabrica de baterii Acumulatorul din cartierul bucureştean Pantelimon, o uzină cu mult teren în jur. Savin începe să vândă terenul si clădirile din curtea fabricii şi obtine mari sume de bani.
Cu acesti bani, posibil, la finalul anilor ‘90, în timpul guvernării CDR-iste, Savin reuşeşte să cumpere fostul hotel BTT, din Buşteni, pe care il renovează şi caruia ii pune numele fiului său, Alexandros.
„Succesul” său a venit din turism și imobiliare, deținând Hotelul Alexandros din Bușteni, cu 130 de locuri, și patru vile cu alte 70 de locuri. Conform declarației sale de avere, Savin deține terenuri de peste 57.000 mp. In anul 2024, averea sa era estimată, oficial, la cel puțin 7 milioane de euro, fara a se cunoaste valoarea exacta a acesteia, avand in vedere ca orice politician antreprenor care se respecta isi deschide conturi in banci off-sfore, care nu pot fi controlate sI verificate de nicio autoritate statala.
Potrivit afirmatiilor unor persoane din Busteni dar si in concordanta cu cele relatate in mass-media, Emanoil Savin este acuzat ca, in timpul mandatelor sale, a fost foarte activ in domeniul ingineriilor imobiliare si financiare, fraudand voturi dar si fonduri europene.
In acest context, se impun urmatoarele aspecte:
- Cum a ajuns BTT-ul în proprietatea lui Savin?
În afară de alte complexe turistice valoroase, UTC deținea și în Bușteni un complex important: BTT, care făcea parte din patrimoniul fostului UTC. Conform legii, acest patrimoniu nu putea fi înstrăinat. În prezent, însă, complexul nu mai aparține tinerilor României. Hotelul, redenumit Alexandros, este acum în posesia primarului din Bușteni, Emanoil Savin. Acesta a beneficiat de pe urma acestei proprietăți, deși metodele folosite ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea lor, chiar și după trecerea timpului și liniștea aparentă din jurul acestui subiect. Mai mult, Savin și-a extins domeniile asupra fostelor tabere școlare din oraș, cum ar fi Complexul Lotru-Dorna. Clădirile acestui complex au fost demolate pentru a face loc unor afaceri imobiliare pe un teren de 5.000 mp, situat central.
- Membrii PDL, “parcați” în secțiile de votare din Bușteni.
La Bușteni, ștampila de control din secția specială de vot a fost declarată dispărută în cursul după-amiezii, fiind recuperată abia la ora 19:00 la secția nr. 230 (Școala Cezar Petrescu). Conform mai multor partide, ștampila a fost găsită sigilată într-un plic. Mihaela Gregoiu, reprezentanta fundației prahovene „United Europe”, a relatat că un membru PDL, Ioan Roncu, care adusese mai multe persoane la vot cu mașina sa, refuza să părăsească secția de votare. Când i s-a explicat că nu are voie să rămână, Roncu a răspuns insinuant că îl va suna pe primarul Emanoil Savin. În final, PDL-istul a renunțat și a plecat. Acesta conducea o mașină cu numere de Galați, județul de unde provine și primarul Savin.
- Datorii șterse în schimbul unui vot favorabil.
Mai mulți locuitori ai orașului Bușteni susțin că primarul Emanoil Savin a introdus o nouă formă de mită electorală: plata datoriilor. Ei afirmă că edilul ar fi achitat datoriile unor persoane nevoiașe la magazinele de cartier în schimbul promisiunii că vor vota pentru Traian Băsescu.
- Donatii generoase ale fostului primar din Bușteni, din fondul locativ de stat, care, apartineau de drept si de fapt cetatenilor acestei urbe.
Savin a fost extrem de generos în acordarea terenurilor din fondul primăriei unor persoane fără nicio legătură cu orașul. Printre beneficiari se numără personalități din diverse domenii, cum ar fi Tudor Chirilă, Adrian Mutu, Leonard Doroftei, Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Angela Gheorghiu, și alții.
- Savin nu a ocolit nici afacerile personale. Un exemplu este proiectul „O nouă șansă pe piața muncii”, cofinanțat din fonduri europene. Primăria Bușteni a încheiat un parteneriat cu SC Faxmedia Consulting SRL pentru a organiza cursuri de formare profesională la hotelul Alexandros, deținut de Savin. În acest fel, primarul a alocat din bugetul local 100.000 de lei către propriul hotel. De asemenea, fiica sa, administratorul hotelului, a fost plătită cu peste 50.000 de lei pentru rolul de „lector” la aceste cursuri.
Va urma.