FOSTUL PRIMAR AL ORASULUI BUSTENI, EMANOIL SAVIN
PARTEA a II-a
Inginerii financiare de milioane de euro ale fostului primar din Bușteni, Emanoil Savin
Savin a utilizat concesionarea directă, fără licitație, pentru a acorda unor firme terenuri la prețuri derizorii. Astfel, un teren de 11.245 mp a fost concesionat pentru 11 euro/mp firmei Greenprav SRL, controlată de Kurt Albert Neuschitzer și Cornel Chirieac, doi apropiați ai primarului. Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate la prețuri foarte mici, apoi revândute la valori mult mai mari.
Pe timpul mandatelor de primar, Savin a reușit să înstrăineze suprafețe mari de teren din Bușteni. Procedura a fost foarte simpla. A concesionat, încredințat direct sau închiriat aceste suprafețe, folosind o rețetă similară celei utilizate la Parcul Industrial Ploiești. Cu ajutorul majorității din Consiliul Local, el a vândut terenurile la prețuri mult sub cele de piață, transformând contractele dr concesionare sau inchiriere în unele de vânzare-cumpărare. Este important de menționat că, potrivit legilor românești, încredințarea directă a terenurilor este ilegală, dar nimeni nu pare să respecte aceste reglementări. O licitație este obligatorie pentru astfel de tranzacții, dar Savin a acționat fără să se complice cu detalii. A găsit clienți pentru terenuri, s-a înțeles cu aceștia în privința prețului și apoi și-a pus în mișcare rețeaua.
Vânzarea terenurilor la prețuri de doar 20 de euro pe metru pătrat, în loc de 200 de euro, ilustrează bine activitățile sale ilegale.
Localnicii sunt familiarizați cu Cristian Faliboga, un evaluator din Bușteni, considerat de încredere de către Savin. Acesta realiza evaluări ale terenurilor la prețurile stabilite de primar. Apoi intervenea Nicolae Mureșanu, inspector de specialitate la serviciul Cadastru al primăriei, care pregătea actele pentru aprobat de către Consiliul Local. Acest consiliu, similar cu cel de la Ploiești, se afla sub influența primarului, astfel încât toate propunerile sale treceau fără probleme.
Un exemplu notabil este firma Rowa Dany, care a obținut 12.000 de metri pătrați și a plătit un comision de 200.000 de euro. Această companie a deschis o fabrică de mezeluri în Bușteni, iar hotelul cu același nume din Sinaia a fost achiziționat de Adrian Moise, cunoscut ca Narcis. Contractul de concesiune a fost transformat, conform metodei deja menționate, într-unul de vânzare-cumpărare, cu un preț de un euro pe metru pătrat. Profitul obținut după revânzare, de 10.000 de metri patrati din suprafața achiziționată de la Primărie, a ajuns la 200 de euro pe metru pătrat, generând un câștig impresionant de 1.990.000 de euro.
Un alt exemplu elocvent este cel al doctorului Anghel Diaconu, din Bușteni, Savin transformand un contract de încredințare directă într-unul de vânzare-cumpărare, oferindu-i 3.000 de metri pătrați la prețul de trei euro pe metru pătrat. Această tranzacție ar fi trebuit să ducă la un centru de recuperare, dar în schimb au apărut case de locuit. Alte firme care au beneficiat de astfel de favoruri includ SC Nivers Holland (2.000 de metri la prețul de 10 euro pe metru pătrat, pe strada Splaiul Zamorei), SC ALMIMOS SRL (2.100 metri, Strada Pescăriei, 10 euro pe metru pătrat) și SC Blitz Transport Chemical SRL (2.275 de metri, în Strada Independenței, nr. 12, la 11 euro pentru metrul pătrat). În toate aceste zone, prețul minim pe piață este de 200 de euro pe metru pătrat, iar în perioada tranzacțiilor prețurile erau chiar și mai ridicate. Peste 15 contracte au fost transformate astfel, iar dacă doriți să calculați comisioanele încasate, veți înțelege cum reușește Savin să acumuleze voturi la Bușteni.
Exista și persoane fizice, apropiate de Savin care au beneficiat de aceleași avantaje. Iată câteva nume: Cătălin Liță – 1.850 de metri pe strada Piatra Arsă, la 15 euro pe metru pătrat; Alexandru Schimbinschi – 875 de metri pe strada Poiana Mărului, la 33 de euro pentru un metru pătrat; Florian Ionescu – 940 de metri pe aceeași stradă, tot la 33 de euro pe metru pătrat. În contextul în care prețul zonei este de 200 de euro, aceste tranzacții ridică semne de întrebare privind legalitatea și moralitatea acțiunilor primarului.
Acuze publice la adresa fostului edil, Emanoil Savin
Mircea Corbu, fostul primar al staţiunii Buşteni, aduce acuzaţii grave fostei administraţii locale pe care o acuză că a jucat localitatea „la ruletă”, girând retrocedări ilegale de terenuri în valoare de 1.500.000 euro.
Acesta a anunţat printr-o postare publicată pe pagina de Facebook că a reuşit să blocheze la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) peste 150 de cărţi funciare, intenţionând ca prin acest demers să aducă terenurile în domeniul statului.
Citat din Mircea Corbu: ”Buşteniul pare că a fost jucat la ruleta rusească sau un alt joc norocos. Astăzi am blocat la OCPI peste 150 de cărţi funciare prin certificat de grefă, păşuni şi păduri (în jur de 300 hectare care au fost date pe nedrept). Am făcut şi voi face în continuare demersuri pentru a aduce înapoi terenurile în domeniul statului, aşa cum este normal! Nu doresc să fiu înţeles greşit, respect dreptul de proprietate al celor care au obţinut legal terenurile, însă în oraşul Buşteni s-au încălcat cu bună ştiinţă legile, retrocedându-se mai mult decât trebuia.
Mircea Corbu susţine că descoperit o „situaţie gravă” motiv pentru care a făcut mai multe sesizări la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Acesta a explicat că ar fi vorba despre terenuri retrocedate ilegal în valoare de 1.500.000 de euro
„S-au jucat pe bani mulţi, iar oraşul Buşteni, a pierdut pentru că nu se pricepe la jocuri de noroc…ca alţii. În urma unei evaluări s-a constatat că valoarea unui singur hectar de teren este de 5.000 euro. Dacă înmulţim 5.000 euro cu 300 de hectare rezultatul este pur şi simplu înfiorător, terenuri în valoare de 1.500.000 euro, proprietate a oraşului Buşteni…oferite pe nimic!”, a mai scris Corbu.
Mircea Corbu a explicat că terenurile pentru care există suspiciunea că au fost retrocedate ilegal îi vizează „pe cei care au reprezentat Cantacuzinii”.
„Nu mă feresc, domnul Savin a făcut toate pe timpul dânsului. Cei care au reprezentat între ghilimele Cantacuzinii. A fost o suveică pe româneşte. Asta este numai începutul”, a declarat Mircea Corbu pentru ziarul ”Adevărul”, lăsând să se înţeleagă că urmează şi alte dezvăluiri.
Într-o altă postare din data de 16 iulie, Mircea Corbu făcea referire la înstrăinarea unor terenuri în baza unor semnături false.
„Concret, o parte din documentele care stau la baza punerii în posesie prin titlul de proprietate întocmit la nivelul de Comisie de fond funciar local Buşteni se bazează şi pe semnături false, scria Mircea Corbu pe pagina sa de Facebook”.
Va urma.