FOSTUL PRIMAR AL ORASULUI BUSTENI, EMANOIL SAVIN
PARTEA a VII-a
Alte „AFACERI” ale fostului edil Emanoil Savin
Stațiunea Bușteni a rămas fără spital acum 12 ani. Primar: ”Nici nu îl va mai avea vreodată!”
In anul 2011, prin Legea de reorganizare a spitalelor dată de Prim-Ministrul EMIL BOC, care a desființat în 2010 – 2011 nu mai puțin de 90 de spitale pe teritoriul întregii țări, a disparut si spitalul din Busteni.
Locuitorii din Busteni afirma ca PDL ul de la acea vreme NU a spus că SPITALUL din BUȘTENI să fie DEMOLAT …această mizerie fiind decisă de Emanoil Savin (primar la acea vreme din partea PDL) împreună cu acel Consiliu local.
In consecinta, primarul Emanoil Savin si subordonatii sai din Consiliul Local, s-au aplecat slugarnic in fata fostului sef de partid si au trecut fara rezerve la demolarea spitalului, motivele invocate fiind dintre cele mai diverse, inclusiv vechimea spitalului (perioada interbelica) si riscul ca acesta, in cazul unei renovari, sa nu corespunda standardelor sanitare in vigoare.
Renovarea a fost o variantă neagreată de catre parizanii acestei afaceri, acestia stipuland ca suma de aproximativ 1 milion de euro este prea mare, sens in care s-au pronuntat in favoarea demolarii spitalului si construirii unuia nou.
Cu ocazia sedintelor organizate in incinta primariei si nu numai (restaurante, imobile private etc,), cei din administrația locală, de la momentul respectiv, s-au pronunțat, in unanimitate în favoarea demolării imobilului și a construirii altuia nou, pe același loc.
Așadar, spitalul a fost demolat, dar nu s-a mai pus nimic în loc. Bușteniul, deși stațiune turistică, unde, cel puțin pe pârtia de schi, au loc frecvent accidente nu are o unitate spitalicească unde să poată ajunge pacienții. „Și nici nu o va mai avea vreodată”, spune foddstul primar Mircea Corbu. Pesimist, acesta a precizat că a depus cerere de finanțare prin CNI, încă din anul 2016.
Potrivit acelorasi afirmatii, „Bușteniul e pe locul 570. Oricum nu vom primi vreodată bani fiindcă nu avem numărul de locuitori pentru a avea spital. Cam 14 milioane de euro ar fi azi necesari pentru construcția unui spital. Dar, repet, nicio șansă. Și e rău, fiindcă pe pârtie au loc frecvent accidente. Oamenii ajung la Sinaia sau Azuga și, da, recunosc, situația e critică de multe. E o chestiune de minute în cazul anumitor răniți. Avem și Abruptul Prahovean al Bucegiului, unde au loc accidente grave, cu operațiuni de salvare complexe. E o situație delicată, dar de spital nu mai poate fi vorba aici, în Bușteni”. a declaratMircea Corbu.
Soluția de compromis o reprezintă construcția unui centru de primiri urgențe. „Cu bani de la buget și din alte surse, poate reușim să ridicăm un centru permanent, pentru deservirea turiștilor”, a mai precizat primarul din Bușteni. Costurile pentru un astfel de centru ar fi de aproximativ 1 milion de euro, iar durata de execuție un an.
La data de 29.01.2017, In cadrul unei sedinte a Consiliului Local din Primaria Busteni, domnul senator de Prahova Emanoil Savin, interesat in mod direct de valoarea spatiului viran ramas in urma demolarii spitalului, i-a anunt pe participanti că a fost depusa o cerere pentru a se construi un nou supermarket , Carrefour, intr-o locație inedită, locul fostului spital.
După dărâmare, cu surle și trâmbite a fost făcut Cetățean de Onoare ILIE NĂSTASE in speranța că va identifica fonduri pentru un SPITAL PRIVAT MODERN. A fost ”făcut” Cetățean de onoare și s-a dus cu tot cu cetățenia lui să caute fondurile, de vreo câțiva ani, … incă nu a găsit investitorii.
Toată lumea știa că ILIE NĂSTASE caută fonduri si poate că le mai caută și astăzi. Să le caute, pentru că lumea din Bușteni are incredere in el!
Concluzie
Coroborarea tuturor ”afacerilor” dubioase în care a fost implicat numitul Savin Emanoil cît timp a fost primar, nu poate sa nu iti ridice o serie de intrebari … Cîte alte certificate de urbanism și autorizații de construire au fost emise ilegal de-a lungul anilor? Cîte alte jonglerii cu terenuri, vînzări și concesiuni, dezmembrări și alipiri, s-au făcut fără respectarea integrală a legii? Cîte alte construcții au fost ridicate abuziv în arii protejate, ignorînd complet legislația de protecție a mediului? Daca un primar de provincie a reusit sa ajunga multimilionar, oare ce averi au cei care s-au succedat la conducerea tarii, la nivel national, pana in prezent?