Partea a II a
Varianta implicarii ruse in sabotarea gazoductului
28.09.2022. Scurgerile de metan din gazoductele Nord Stream, un act de sabotaj. Bănuielile se îndreaptă spre Moscova
Exploziile de la gazoductele Nord Stream au fost un act de sabotaj. Nimeni nu pare să mai aibă dubii în acest sens. Guvernul danez precizează că a fost vorba de atacuri deliberate, nu de accidente. La fel Uniunea Europeană, Ucraina, Statele Unite şi restul cancelariilor occidentale.
Uniunea Europeana
Perturbarea deliberată a infrastructurii energetice active din Europa e inacceptabilă şi va atrage după sine o reacţie fermă”, anunță Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, cu aluzie directa la Moscova.
Ucraina
Ucraina e singura țară care a acuzat direct Rusia.
După exploziile de la gazoduct, degete acuzatoare au fost îndreptate către Kremlin și către Vladimir Putin.
Mykhailo Podolyak – consilier al lui Volodymyr Zelenskyy – a explicat această ipoteză pe canalul său de Twitter, în data de 27 septembrie, chiar a doua zi după ce exploziile au fost detectate.
Acesta a fost tranșant și a etichetat incidentul drept ”nimic mai mult decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune față de UE”, la bază fiind hotărârea Moscovei de a provoca ”panică înainte de iarnă” în legătură cu livrările de gaz către Europa.
Polonia
Polonia a facut si ea aluzie la implicarea Rusiei in sabotarea conductelor de gaz. ”Personal, cred că momentul acestor trei explozii e semnificativ. Rusia pierde iniţiativa operaţională în teren, în Ucraina”, declaraă Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei.
„Nu cunoaștem încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar putem vedea clar că este vorba de un act de sabotaj”, a declarat marți premierul polonez Mateusz Morawiecki reporterilor.
Actul „marchează probabil următoarea etapă în escaladarea acestei situații din Ucraina”, a spus Morawiecki. El a vorbit la o ceremonie de inaugurare a noii conducte submarine Baltic Pipe, care oferă Poloniei și vecinilor săi acces la gazele naturale norvegiene. Proiectul a fost menit să reducă dependența de gazul care odinioară curgea din Rusia.
S.U.A.
Administraţia SUA a anunţat că este pregătită să le ofere susţinere partenerilor europeni în anchetarea fisurilor la gazoductele din Marea Baltică, pe fondul suspiciunilor privind acte de sabotaj atribuite Rusiei.
Finlanda
Finlanda suspectează că Rusia este implicată în sabotarea gazoductului, susțin sursele BBC. Deocamdată nu au existat declarații publice din partea oficialilor pe această temă.
Potrivit lui Frank Gardner, ziarist BBC specializat pe probleme de securitate, interlocutori finlandezi i-au spus, sub rezerva anonimatului, că în Finlanda se presupune că sabotarea gazoductului este o răzbunare a Rusiei pentru aderarea Finlandei la NATO.
„Ca să fiu sincer, așteptăm așa ceva de mult timp”, a declarat Gardner, citându-și interlocutorul.
Alti cinci oficiali europeni au declarat că există o presupunere generalizată că Rusia se află în spatele incidentului. Doar Rusia avea motivația, echipamentul submersibil și capacitatea necesară, deși au avertizat că nu au încă dovezi directe ale implicării Rusiei.
Va urma.