PARTEA I
Aspecte de ordin general sau cum a inceput „afacerea”
Nordis Management, sub conducerea lui Vladimir Ciorbă, a promovat agresiv proiectele sale imobiliare din locații de top ale României, atrăgând clienți atât din țară, cât și din diaspora. Hoteluri și ansambluri rezidențiale de lux în cele mai importante zone din România. Un proiect imobiliar grandios, care s-a promovat folosind simboluri naționale și apăsând pe cele mai sensibile butoane emoționale din societatea românească: Marea Neagră, munții noștri, o țară la standarde occidentale.
Nota: Nordis este unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din România, cu proiecte anunțate în mai multe zone din țară. Asociații majoritari ai Nordis Management sunt omul de afaceri Răzvan Ciorbă, soțul deputatei PSD Laura Vicol, și Mapp Development/Emanuel Gheorghe Poștoacă, fiecare cu câte 46% din părțile sociale.
Grupul Imobiliar Nordis a răspândit aceste idei printr-o intensă campanie de marketing. A cumpărat reclame și emisiuni la TV, pagini întregi în reviste și în ziare, articole în presa online. În toate apăreau machetele unor viitoare construcții de lux și se vorbea despre marea privită prin pereți de sticlă sau despre munții admirați dintr-un jacuzzi încălzit, cu un pahar de șampanie în mână.
Ca să transmită încredere, Nordis a convins vedete și sportivi cu renume să-și asocieze imaginea cu proiectele sale imobiliare. A încheiat un parteneriat cu Federația Română de Fotbal și și-a trecut numele pe tricourile arbitrilor din Liga 1.
În esență, Ciorbă și echipa sa au vândut ideea de apartamente de lux cu venituri constante din închirieri, făcând apel la simboluri naționale și susținerea unor celebrități din lumea sportului. Însă, în loc să beneficieze de profituri, mulți cumpărători au rămas doar cu promisiuni nerespectate.
În 2023, Nordis Management SRL a raportat o cifră de afaceri de 165 milioane lei și un profit net de doar 1,1 milioane lei, în contrast cu valoarea totală a proprietăților vândute de sute de milioane de lei.
Prin intermediul companiei sale, Nordis Management SRL, Ciorbă a creat un imperiu imobiliar pe litoralul românesc, bazat pe un concept promițător: construcția de hoteluri de lux, unde clienții puteau cumpăra apartamente pe care Nordis urma să le închirieze în primii cinci ani, împărțind profitul.
De asemenea, unul dintre proiectele de lux anunțate de Nordis în București, Nordis Primăverii, este un ansamblu de tip boutique amplasat pe unul dintre cele mai scumpe bulevarde din România și se ridică la o valoare estimată de piață de peste 8 milioane de euro, conform Profit.ro.
Cel de-al doilea proiect se află tot în nordul Capitalei, iar valoarea este de 15 milioane de euro.
Nordis View este situat pe Șoseaua Fabrica de Glucoză, aproape de intersecția cu Barbu Văcărescu.
Deși compania a încasat în avans sume considerabile, clienții nu au primit locuințele achitate, iar apartamentele au fost vândute chiar și de mai multe ori către diferiți cumpărători.
Printre proiectele intens promovate de companie se află si cele de la Mamaia, Sinaia și Poiana Brașov. Deși oficialii companiei anunțau că proiectele vor fi finalizate în decurs de maximum trei ani, niciunul dintre acestea nu este finalizat în totalitate. Mai mult, proiectele de la Sinaia și Poiana Brașov sunt la stadiu de fundație.
Realitatea a lovit dur cumpărătorii: livrările apartamentelor au fost amânate cu ani de zile, termenele de predare nu au fost respectate, iar unele imobile nici măcar nu există în documentațiile cadastrale.
Astfel ca, visul imobiliar al multor români s-a transformat rapid într-un coșmar juridic.
Folosind campanii de marketing agresive şi speculând slăbiciuni majore din legislaţia românească, Nordis a încasat sume uriaşe în avans de la sute de oameni care, în schimbul unor reduceri de preț, au acceptat plata integrala in avans a pretului imobilului si semnarea din partea Grupul Imobiliar Nordis a unei promisiuni de vanzare a imobilului, din partea firmei. Mai mult, clienții Nordis au acceptat să plătească suma de 20.000 de euro firmei Nordis, in cazul in care dezvăluie detalii din contractele semnate cu dezvoltatorul
In final, asa cum spun romanii, domnia si prostia se platesc, clientii din tara si din diaspora nu au mai intrat in posesia apartamentelor promise, iar banii au disparut, nu se stie unde ( probabil, mai mult ca sigur, in conturi off-shore).
În ultimii ani, în conturile Nordis au intrat milioane și milioane de euro, dar majoritatea ansamblurilor rezidențiale promise au rămas doar pe hârtie și în reclame. În hotelul de la Mamaia, singura clădire finalizată, există indicii solide că apartamentele au fost vândute de mai multe ori, unor persoane diferite.
Toată acestă schemă frauduloasă n-ar fi fost posibilă fără slăbiciunile majore din legislația românească, însă politicul care ar trebui să îndrepte aceste legi este puternic conectat la afacerea Nordis.
De fapt, proiectul Nordis a reprezentat toate ingredientele unei scheme piramidale cu sute de oameni păgubiţi şi multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului, arată Recorder într-o investigaţie publicată luni.
Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei, este căsătorit cu Laura Vicol, unul dintre cei mai influenți parlamentari PSD şi şefa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, care are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament.