FOTO: Prim-ministrul islandei, Kristrún Frostadóttir.
Islanda va organiza un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2027. Ce spune noul guvern condus de Kristrún Frostadóttir.
Un sondaj recent a arătat că sprijinul pentru Islanda în ceea ce privește aderarea la UE este în creștere.
Guvernul va înființa un grup de experți pentru a evalua avantajele și dezavantajele păstrării coroanei islandeze comparativ cu adoptarea monedei euro.
Majoritatea populației consideră că gospodăriile ar fi mai bine din punct de vedere financiar ca parte a UE.(!!!!!!)
Islanda urmărește să organizeze un referendum cu privire la problema aderării la UE până în 2027, scrie The London Economic.
Țara nord-europeană a fost în mod tradițional ambivalentă în ceea ce privește aderarea la bloc, dar probleme precum criza financiară din 2008, Brexit-ul și o serie de subiecte interne au făcut o posibilă ascensiune mai atrăgătoare.
Asa este cand te scarpini fara sa te manance!
Un nou guvern condus de Kristrún Frostadóttir a declarat că va înființa un grup de experți pentru a analiza avantajele și dezavantajele păstrării coroanei islandeze față de adoptarea monedei euro.
„Am convenit asupra unei moțiuni în parlament, care să precizeze că vom avea un referendum privind continuarea discuțiilor de aderare a Islandei la Uniunea Europeană și că acest referendum să fie organizat cel târziu în 2027”, a declarat viitorul Ministru de Externe, Katrín Gunnarsdóttir.
Gunnarsdóttir conduce, de asemenea, partidul pro-UE Reforma Liberală și este de așteptat să fie vârful de lance al oricăror discuții de aderare.
Prostovanii satului
Potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare de piață Maskína, în iunie, sprijinul pentru aderarea la UE în rândul populației Islandei este în creștere.
Sondajul a arătat că puțin peste 54% dintre respondenți sunt în favoarea aderării la bloc, majoritatea afirmand că gospodăriile ar fi mai bine din punct de vedere financiar ca parte a UE.
Istoric
Islanda a solicitat aderarea la UE în iulie 2009. Negocierile de aderare UE-Islanda au început în iulie 2010. La cererea Islandei, negocierile de aderare au fost suspendate în decembrie 2013. În martie 2015, Islanda a solicitat să nu fie considerată țară candidată la aderarea la UE, fapt de care Consiliul a luat act.
Cererea de aderare la UE
Islanda și-a depus la 17 iulie 2009 candidatura pentru aderarea la UE.
La reuniunea sa din 27 iulie 2009, Consiliul a invitat Comisia să își prezinte avizul cu privire la candidatura Islandei. La 24 februarie 2010, Comisia a emis un aviz favorabil și a recomandat deschiderea negocierilor de aderare.
Negocierile de aderare
Debutul negocierilor
La reuniunea din 17 iunie 2010, Consiliul European a luat act de faptul că Islanda întrunea criteriile de la Copenhaga și a hotărât că ar trebui deschise negocierile de aderare. Consiliul a convenit la 26 iulie 2010 asupra unui cadru pentru negocierile cu Islanda, inițiind oficial negocierile de aderare.
Stadiul negocierilor
La 17 decembrie 2013, Consiliul a luat act de stadiul avansat atins în cadrul negocierilor de aderare cu Islanda și a luat act de decizia guvernului islandez de a suspenda negocierile de aderare. Consiliul a subliniat opinia sa conform căreia aderarea Islandei ar presupune beneficii reciproce. Consiliul a indicat, de asemenea, că UE este gata să continue procesul de negociere în cazul în care Islanda decide să le reia.
12 martie 2015.
Intr-o scrisoare adresată președinției Consiliului, ministrul islandez al afacerilor externe a confirmat faptul că Guvernul Islandei nu intenționează să reia negocierile de aderare și a declarat că Islanda nu ar trebui considerată țară candidată la aderarea la UE. Ministrul afacerilor externe a reiterat importanța continuării relațiilor și cooperării strânse dintre UE și Islanda bazate, în special, pe Acordul privind SEE. Președinția Consiliului a luat act de conținutul scrisorii.
În urma alegerilor generale din Islanda din 25 septembrie 2021, guvernul de coaliție din Islanda a stabilit un program politic prin care și-a reiterat poziția potrivit căreia Islanda nu solicită aderarea la UE și se va concentra pe punerea în aplicare și dezvoltarea Acordului privind SEE într-un mod care va asigura interesul și suveranitatea Islandei.
Reuniunile Conferinței de aderare
În urma deschiderii negocierilor de aderare, negocierile au loc în cadrul unei conferințeinterguvernamentale (denumită și „conferință de aderare”) între miniștrii și ambasadorii statelor membre ale UE și ai țării candidate. Negocierile vizează 35 domenii de politică diferite (denumite capitole). Aceste reuniuni pot avea loc fie la nivel ministerial, fie la nivel de supleanți.
Din cele 35 de capitole de negociere, 27 fuseseră deschise în vederea negocierilor, iar 11 dintre acestea fuseseră închise provizoriu.
Înainte ca negocierile de aderare să fie suspendate, UE și Islanda au organizat în perioada iulie 2010-decembrie 2012 reuniuni ale conferinței de aderare. Ultima conferință de aderare a avut loc la 18 decembrie 2012, la nivel ministerial.