FOTO: Prostia in carne si oase
Sindicatul Europol acuză jandarmii de utilizarea spray-ului lacrimogen împotriva polițiștilor la protestul din Piața Victoriei
Sindicatul Europol semnalează un incident care a avut loc, luni, 30 decembrie 2024, la protestul din fața Guvernului, când un șef de detașament din cadrul Jandarmeriei a folosit spray-ul lacrimogen, provocând rănirea unui polițist de penitenciar.
Declaratii Europol
„Ieri, la protestul din fața Guvernului, ca formă de «respect» pentru polițiștii și polițiștii de penitenciare care au venit dis-de-dimineață de la sute de kilometri, un șef de detașament din Jandarmerie a folosit spray-ul iritant-lacrimogen, rănindu-l pe unul dintre polițiștii de penitenciare”, afirmă Sindicatul Europol pe Facebook.
„Așa se comportă urmașii ofițerilor implicați în evenimentele din 10 august, care au profitat de moment pentru a-și epuiza arsenalul de gaze și pentru a folosi bastoanele fără discernământ. Această rușine a Jandarmeriei, care are și subalterni, trebuie să fie urgent îndepărtată dintr-o asemenea poziție”, au mai spus reprezentanții Europol, subliniind că „polițiștii și polițiștii de penitenciare au protestat și în interesul jandarmilor”.
Nota: Prostia jandarmilor depaseste cu mult cadrul legal instituit de politicieni, care nici ei nu sunt dati afara din casa de inteligenta.
Prostia sau provocarea Jandarmeriei
Imaginile nu surprind momentul exact al utilizării spray-ului, însă se observă doi polițiști de penitenciar care se freacă la ochi, aflându-se la câțiva pași de jandarmii ce asigurau perimetrul protestului, separați doar de un gard.
Disculparea tardiva a sefilor din Jandarmerie
Jandarmeria București a explicat că, pe durata protestului de luni, mai mulți participanți au încercat să forțeze dispozitivul de securitate, dorind să ajungă pe șosea pentru a bloca traficul, iar un jandarm a folosit spray-ul lacrimogen.
„La ora 13:30, în cadrul adunării publice din Piața Victoriei, mai mulți protestatari au încercat să forțeze dispozitivul de panouri metalice și cordonul de jandarmi, dorind să împingă acestora pe carosabil pentru a bloca circulația”, a transmis Jandarmeria București.
Aceștia au adăugat că protestatarii nu au respectat recomandările jandarmilor de a menține un caracter pașnic al adunării. „În zona în care a fost manifestată forța principală, existând riscul ca o breșă să permită accesul protestatarilor pe carosabil, un jandarm a folosit spray-ul lacrimogen. Precizăm că nimeni nu a fost rănit, iar prin această măsură intențiile manifestanților au fost oprite”, a mai adăugat Jandarmeria.
Concluzii
Incidentele din Piața Victoriei converg catre o posibilă provocare din partea unor membri ai Jandarmeriei, care au reacționat excesiv la un protest pașnic. Acuzațiile din partea Sindicatului Europol arată că utilizarea spray-ului lacrimogen împotriva polițiștilor de penitenciare ar putea fi interpretată ca o acțiune deliberată de escaladare a tensiunii, într-un context deja sensibil din punct de vedere al relațiilor dintre forțele de ordine.
Jandarmeria a acționat impulsiv, având în vedere istoricul conflictual dintre politie si jandarmerie, in conditiile in care primii sunt functionari civili, iar ceilalti sunt supusi ordinelor unor dobitoci de sefi, numiti in baza unor relatii din mediul politic.
Provocările din partea unora dintre jandarmi sunt văzute ca un comportament lipsit de profesionalism, semn al unei lipse de respect si discernământ în gestionarea unei adunări publice. Reacțiile impulsive și folosirea de gaze lacrimogene, în special împotriva unor colegi de breaslă, indică o abordare inadecvată și o reacție disproporționată in raport cu realitatea, dar perfect valabila cu nivelul lor de inteligenta, care ar putea fi considerata ca o formă de „prostie” în sensul de a acționa fără a evalua corect consecințele.
Mai mult, folosirea excesivă a forței și lipsa de comunicare clară în cadrul unor astfel de evenimente pot duce la deteriorarea încrederii între instituțiile de ordine publică, ceea ce afectează nu doar imaginea Jandarmeriei, dar și eficiența gestionării protestelor viitoare. Astfel, este esențial ca autoritățile să își revizuiască strategiile de intervenție și să asigure/sa se asigure că astfel de „provocări” nu vor mai apărea în viitor, menținând o atmosferă de respect reciproc între toate forțele de ordine.