Ianuarie 2025
Partea I.
Context
În august 2020, în plină „pandemie”, Guvernul, condus la acea vreme de liberalul betivan Ludovic Orban, a adoptat un act normativ (HG 862/2020), prin care acorda împrumuturi, garantate de stat, companiilor aeriene românești TAROM şi Blue Air, pentru a compensa pierderile provocate de pandemia de Covid-19. Astfel, Guvernul a decis ca TAROM să primească garanții de stat în sumă de 317 de milioane lei, iar Blue Air în sumă de 300 de milioane lei.
Nota: Transporturile aeriene au fost printre cele mai greu lovite de criză, peste tot în lume.
Hotărârea de guvern pentru acordarea ajutorului a fost promovata si semnată de:
- Sebastian Burduja, pe atunci secretar de stat în Ministerul Finanțelor, adjunctul lui Florian Cîțu, ministru de Finanțe, care, „coincidenta”, și-a luat concediu în ziua adoptării controversatei HG,
- Lucian Bode, fost ministru al Transporturilor,
- fostul premier Ludovic Orban.
Garanțiile pe care le aducea Blue Air pentru primirea împrumutului erau:
Pentru acoperirea cel puțin a valorii împrumutului acordat de Guvern, împreună cu dobânzi și comisioane, Blue Air avea obligația constituirii de garanții, punând gaj un teren cu pădure, aeronave, pachete de acțiuni ale Blue Air Aviation, Airline Invest și Blue Air Technic.
– Un teren intravilan de 94.479 mp situat în sectorul 1 din București, șos. București-Ploiești nr. 97 A.
– Pădurea amplasată pe terenul de mai sus.
– Aeronavele aflate în proprietatea Blue Air Aviation – S.A (șase aeronave)
– Acțiunile deținute de Airline Invest – S.A. și Rada Mihai Cătălin (CEO și acționar principal al companiei), în proporție de 75%, pe care le aveau la Blue Air Aviation – S.A.
– 75% din acțiunile deținute de Rada Teodor Cristian și Rada Mihai Catalin în capitalul social al Airline Invest – S.A. (societate acționară la rândul ei în compania Blue Air Aviation)
– acțiunile deținute de Airline Invest – S.A. și Aurora Engineering S.R.L. în capitalul social al Blue Air Technic – S.R.L.
Evaluarile si concluziile scrise ale Eximbank (banca romaneasca de stat) si ale expertilor pe care Burduja îi avea la dispoziție, asupra bonitatii Blue Air
- Blue Air Aviation S.A. nu poate face plata datoriilor către cei doi creditori anterior obținerii împrumutului garantat de stat.
- Ipoteca asupra aeronavelor poate fi constituită, inițial în favoarea Ministerului Finanțelor Publice, cu rang subsecvent celor existente, iar ulterior achitării datoriilor către cei doi creditori și radierii în consecință a sarcinilor, ipoteca va deveni de rang 1.
- Blue Air prezintă “un grad ridicat de incertitudine privind realizarea premizelor care au stat la baza acțiunilor companiei, care determină un risc major de executare a garanției de stat și de nerecuperare a sumelor plătite de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice.”
- Există o incertitudine semnificativă cu privire la capacitatea societății de a-și continua activitatea și un risc ridicat de a nu își onora obligațiile financiare.
- Societatea este decapitalizată, înregistrând capitaluri proprii negative; gradul de îndatorare este extrem de ridicat.
Valoarea companiei (la acel moment) era negativă.
- Eventualul succes ar depinde de o investiție suplimentară de capital de minim 50 de milioane de euro din partea Blue Air (care evident nu avea banii) și de o serie de ipoteze fals optimiste.
- Blue Air Aviation SA se regăsește în clasa D de risc (de la A la E unde A reprezintă cea mai bună categorie).
- Este condiționată de o serie de ipoteze speciale cu impact semnificativ în concluzia evaluării.
- De asemenea, Eximbank a constatat că, deși bunurile erau tranzacționabile și neafectate de sarcini sau ipoteci, era pusă la îndoială valoarea de piață a terenului cu pădure, care nu era un teren construibil, întrucât PUZ sector 1 este în dezbatere, existând un grad ridicat de incertitudine privind aprobarea acestuia.
- Totodată, evaluarea aeronavelor s-a realizat în ipoteza în care acestea sunt în configurația inițială, având montate motoarele cu care au fost achiziționate. În schimb, aeronavele aflate în proprietatea Blue Air Aviation SA erau deja gajate, în data de 30.06.2020, în favoarea Air Lease Corporation și în favoarea ANAF. Mai mult, aeronavele suspuse evaluării se găseau în diferite situații precum: motoare montate pe alte aeronave, aeronave achiziționate fără motoare și care au motoare de pe altă aeronavă sau nu au motoare montate.
Concluzie logica.
Toate aspectele prezentate anterior ar fi trebuit sa conduca la o singură decizie rationala, respectiv de Nesustinere a promovării Hotărârii de Guvern intricate – aceasta Nu respecta prevederile art. 6 alin. (1) din OUG 139/2020.
Cu toate acestea, Burduja semnează și promovează Hotărârea de Guvern. Apoi semnează și Orban.
Sebastian Burduja, unul dintre semnatarii împrumutului de 300 de milioane de lei către Blue Air.
Actualul ministru al Energiei mințea românii spunând că împrumutul este dat în conformitate cu normele Comisiei Europene:
”În anul 2020, toate statele din lume au intervenit cu miliarde de euro în industria lor aviatică, mai ales pe segmentul low cost. Germania, Spania, au dat sume mari pentru că pandemia a ținut avioanele la sol. Toate actele normative pentru împrumutul Blue Air au avut acceptul Comisiei Europene, țin minte, au venit aprobările și în 48 de ore, ceea ce era fără precedent ”, spunea Sebastian Burduja în 2022.
Concluzii Curtea de Conturi
The Solomon Effect afirmă că deține informații, în exclusivitate, despre finalizarea unui audit al Curții de Conturi care ar indica faptul că statul ( adica Poporul) a fost prejudiciat de către Escrocii semnatari ai HG 862/2020, In Deolina Cunostinta de Cauza, întrucât, atât Eximbank, cât și specialiștii consultați de Burduja avertizaseră că Blue Air prezintă “un grad ridicat de incertitudine privind realizarea premizelor care au stat la baza acțiunilor companiei, care determină un risc major de executare a garanției de stat și de nerecuperare a sumelor plătite de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice.”
Așadar, Curtea de Conturi semnalează prejudiciul, în cazul Blue Air, de 300 milioane de lei.
„Întrebarea arzătoare, la care toată România așteaptă un răspuns de mult timp, este de ce, în ciuda tuturor avizelor negative și a recomandărilor aparatului de specialitate care sublinia că suma este imposibil de rambursat, Burduja a promovat Hotărârea de Guvern în baza căreia statul român a acordat Împrumutul de 300 de milioane de lei companiei Private Blue Air Aviation SA ?
Raspunsul este simplu – Coruptie!
Va urma. Consecinte interne si externe.