2020-2025. Nicușor Dan, Baștanul Bucureștiului!
Majorarea salariului propriu și refuzul extinderii unei secții de oncologie pediatrică!
Începând cu anul 2025, Nicușor Dan încasează un salariu net de 21.000 de lei pe lună, devenind astfel cel mai bine plătit angajat al Primăriei Capitalei. Această sumă depășește chiar și salariul președintelui României, Klaus Iohannis.
Majorarea a fost oficializată prin dispoziția nr. 1925 din 21 decembrie 2023, semnată de însuși primarul general, care a stabilit o creștere de 50% a indemnizației lunare, ajungând la un cuantum brut de 36.225 lei. Această decizie a fost justificată prin implicarea în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile.
Evoluția salariului lui Nicușor Dan a fost constant ascendentă:
- În 2021, salariul anual declarat era de 186.120 de lei, echivalentul a 15.510 lei net pe lună.
- În 2022, acesta a crescut la 195.910 lei anual, adică 16.325 lei net pe lună.
- În 2023, salariul anual a ajuns la 237.189 lei, respectiv 19.765 lei net pe lună.
- În 2025, salariul net lunar a atins 21.000 de lei, totalizând 252.000 de lei anual.Digi24
Această creștere a venitului personal a avut loc într-un context în care Primăria Capitalei a întâmpinat dificultăți financiare, iar alte categorii de beneficiari, precum persoanele cu dizabilități, au suferit reduceri ale indemnizațiilor.
În paralel cu majorarea salariului propriu, Nicușor Dan a fost implicat într-o controversă legată de refuzul de a autoriza extinderea unei secții de oncologie pentru copii într-un spital privat din București.
În 2022, primarul general a refuzat să semneze autorizația de construcție necesară pentru extinderea clinicii, deși o decizie definitivă a Curții de Apel București îl obliga să emită acest document.
În noiembrie 2023, instanța a dat dreptate spitalului și a impus primarului să emită autorizația. Cu toate acestea, la începutul anului 2024, Nicușor Dan încă nu emisese autorizația, motiv pentru care a fost amendat pentru neexecutarea hotărârii judecătorești.
Refuzul de a autoriza extinderea secției de oncologie a fost criticat dur de reprezentanții spitalului, care au acuzat primarul că blochează accesul a aproximativ 3.000 de bolnavi oncologici pe lună la tratament.
Avocatul spitalului a declarat că Nicușor Dan a refuzat să elibereze autorizația de construire, deși era obligat de o hotărâre judecătorească definitivă și executorie.
Banii primăriei, pușculița personală a lui Nicușor Dan! Noi acuzații devastatoare la adresa primarului care se visează președintele românilor!
În ultimele zile au ieșit la iveală tot mai multe probleme referitoare la modul în care Nicușor Dan se raportează la funcția de primar general și la bugetul Primăriei Capitalei.
Spre exemplu, Inspectoratul de Stat în Construcții l-a amendat pe Nicușor Dan pentru că nu a pus în aplicare decizii judecătorești, iar amenzile au fost ulterior plătite din banii Primăriei Capitalei, informează Cetățeanul.
„Am constatat faptul că certificatele de urbanism întocmite pentru solicitările sus-menționate se aflau la cabinetul primarului, fiind depășit termenul de emitere. (…)
Mai mult, potrivit registrelor puse la dispoziție în data de 22.11.2021, am constatat că primarul general al Municipiului București a încălcat în mod repetat prevederile Legii 50/1991, în sensul că dintre solicitările de emitere a certificatelor de urbanism înregistrate în anul 2021, însumând peste 2.600 de cereri, acesta a emis aproximativ 1.000 de certificate de urbanism, soluționând mai puțin de jumătate dintre solicitări”, a consemnat reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții în procesul verbal încheiat la Primăria Capitalei.
Persoana fizică Nicușor Dan a fost sancționat contravențional cu câte 20.000 de lei, dar amenzile au fost plătite de către bucureșteni. Din ordinul lui Nicușor Dan, Municipiul București (Cod Identificare Fiscală 4267117) a vărsat la bugetul statului sumele cu care a fost sancționat, de fapt, primarul.
Amenda a declanșat un întreg lanț de acțiuni în urma cărora Nicușor Dan și Agenția Națională de Integritate (ANI) sunt în conflict deschis de mai multă vreme, iar dosarul se află, încă, pe masa judecătorilor.
- Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au specificat că Nicușor Dan a fost cel amendat, nu Municipiul București.
- Numai că Nicușor Dan a plătit această amendă din bugetul local, în loc să o plătească pe „persoană fizică”, așa cum ar fi fost normal.
- În consecință, acuzând faptul că Nicușor Dan a utilizat fonduri publice din bugetul local al Municipiului București pentru a plăti o amendă care nu a fost aplicată acestei unități administrativ-teritoriale, ci chiar lui, fiind, astfel, contravenient, Asociația pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale a solicitat Agenției Naționale de Integritate efectuarea unei cercetări privind starea de conflict de interese.
- Raportul de evaluare al ANI a stabilit că Nicușor Dan a încălcat „regimul juridic al incompatibilității și al conflictelor de interese”.
În 20 mai 2024, Consilierul general liberal, Andrei Badiu, l-a interpelat pe Nicușor Dan, solicitându-i explicații în legătură cu amenzile pe care le primește pe persoană fizică, potrivit informațiilor obținute de Gândul.
Nicușor Dan a vorbit despre „ambiguități” și despre faptul că a și câștigat procesul cu ANI, numai că realitatea este cu totul alta, iar avocatul Radu Dinulescu i-a explicat edilului, în exclusivitate pentru Gândul, că s-a prezentat și se prezintă în fața opiniei publice cu temele nefăcute.
Mai mult, spune avocatul, edilul Capitalei îi „minte” pe consilierii generali și ar duce această minciună și în fața opiniei publice.
Surse:
https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/nicusor-dan-acuzat-de-abuz-in-serviciu-si-2242798.html
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.