Marea Britanie instigă la război! Partea I.
De ce își doresc britanicii continuarea războiului din Ucraina.
Foto: Din 2022, ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că este îngrijorat de situația economică din Marea Britanie, acolo unde planul pus în aplicare de noua prim-ministră, Liz Truss, a dezlănțuit haosul pe piețele financiare, scrie Reuters.
Economia Marii Britanii este „pe butuci”.
Economia s-a contractat în mod neașteptat cu 0,1% în octombrie 2024, pentru a doua lună consecutiv, influențată de o încetinire în construcții și în producția industrială.
Biroul de Statistică din Marea Britanie a publicat rezultatele economice pentru luna octombrie și, spre surprinderea economiștilor care prognozaseră o creștere de +0,1%, a fost înregistrată o nouă scădere de 0,1%.
Declinul este influențat de o serie de scăderi semnificative în sectorul de producție industrială (-0,6%), sectorul construcțiilor (-0,4%), dar și de o stagnare a sectorului serviciilor și de cererea externă slabă pentru bunuri și servicii britanice, arată BiziDay.
Această scădere vine în contextul în care guvernul și-a luat angajamentul de “a asigura cea mai mare creștere economică susținută din G7”.
Datoria publică a Marii Britanii a ajuns la 100% din PIB, potrivit Reuters şi Bloomberg.
În primele cinci luni din anul financiar 2024/2025, Guvernul de la Londra a împrumutat 64,1 miliarde de lire sterline, cu aproximativ şase miliarde de lire sterline mai mult decât previziona în martie organismul public de previziune bugetară, O.B.R.
Datoria publică a Marii Britanii a atins luna trecută, august 2024, 100% din PIB, pentru prima dată în istoria recentă, în timp ce deficitul bugetar s-a adâncit, adăugându-se presiunilor asupra ministrului de Finanţe, care urmează să-şi prezinte planurile privind impozitele şi cheltuielile, transmit Reuters şi Bloomberg, transmite Agerpres.
Datoria netă a sectorului public, excluzând băncile controlate de stat, a urcat în august la 100% din PIB, pentru prima dată de când se dau publicităţii aceste statistici lunare, în 1993, arată datele publicate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).
De asemenea, alte date publicate arată cel mai rapid ritm, din ultimii doi ani şi jumătate, al scăderii încrederii consumatorilor.
În august, împrumuturile guvernamentale s-au situat la 13,734 miliarde de lire sterline (18,29 miliarde de dolari), cu 3,3 miliarde de lire sterline mai mult decât în august 2023, în timp ce analiştii se aşteptau la 12,4 miliarde de lire sterline.
Datele arată o majorare a cheltuielilor cu ajutoarele sociale şi cheltuielile curente, reflectând rata ridicată a inflaţiei.
„Datele din august privind finanţele publice arată dificultatea poziţiei fiscale cu care se confruntă ministrul de Finanţe, înainte de prezentarea bugetului pe 2025”, a apreciat economistul Gora Suri, de la P.w.C.
Datoria publică a Marii Britanii a crescut în timpul pandemiei, iar finanţele publice au fost, de asemenea, afectate de încetinirea economiei şi de nivelul ridicat al dobânzilor.
Banca Angliei.
Banca Angliei (B.o.E.) a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei britanice în acest an la 0,75%, de la un nivel de 1,5% previzionat în noiembrie 2024, PIB-ul urmând să accelereze din nou la 1,5%, în 2026 şi în 2027. Anterior, Banca Angliei previziona un avans de 1,25% în 2026 şi în 2027.
Rata inflaţiei se situează la 2,5%, deja peste ţinta B.o.E. şi ar urma să atingă nivelul de vârf de 3,7% în trimestrul trei din 2025, în urma preţurilor mai ridicate la energie. Anterior, Banca Angliei previziona o inflaţie de 2,8%. Instituţia nu se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta sa de 2% până în trimestrul patru din 2027, cu şase luni mai târziu decât previziona anterior.
Rata şomajului ar urma să atingă un vârf de 4,75%, faţă de un nivel de 4,50% previzionat anterior de Banca Angliei.
Este neclar cum vor afecta, în viitor, inflaţia în Marea Britanie, potenţialele taxe vamale americane, dar pe plan global tarifele mai ridicate vor încetini creşterea economică.
Rata şomajului în Marea Britanie a crescut pentru prima dată începând din iulie 2023, în contextul încetinirii creşterilor salariale. În perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, rata şomajului a urcat la 3,9%, de la 3,8% în perioada octombrie – decembrie 2023, arată datele ONS. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 3,8%.
Va urma! Marea Britanie, un instigator al războiului. Spun rușii.