Marea Britanie instigă la război! Partea a II a.
Foto: Marea Britanie trimite trupe în Ucraina.
Situația de pe frontul ucrainean.
Invazia Rusiei în Ucraina din 2022 a devenit cel mai mare și mai mortal conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial. A lăsat în urmă sute de mii de morți și răniți, a strămutat milioane de oameni și a declanșat cea mai ascuțită confruntare dintre Moscova și Occident din ultimele decenii. Pe parcursul războiului, Rusia a criticat Washingtonul pentru rolul său în furnizarea de ajutor Kievului. Odată cu Trump la putere, acest lucru s-a schimbat.
În timp ce Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, încearcă să reseteze relațiile cu Moscova și să medieze pacea între Rusia și Ucraina, Marea Britanie își reia rolul avut anterior, în timpul și ulterior celor două războaie mondiale, anume acela de „provocator” și „locomotivă” a conflagrațiilor regionale, zonale și mondiale.
Marea Britanie, un instigator al războiului.
„Londra de astăzi, la fel ca în ajunul ambelor războaie mondiale din secolul trecut, acționează ca principalul ‘instigator global al războiului’”, a transmis serviciul rus de informații externe într-un comunicat public, extrem de dur, din data de 10 martie 2025.
Acesta a acuzat Londra că încearcă să deraieze eforturile lui Trump de a media pacea în Ucraina. „A venit momentul să-i demascăm și să le transmitem un mesaj clar ‘Albionului perfid’ și elitelor sale: nu veți reuși”, a spus S.V.R.
Londra alimentează haosul și războiul în Ucraina.
Trei oficiali ruși, care au vorbit sub anonimat pentru că nu erau autorizați să discute cu presa, au spus că Marea Britanie este acum considerată principalul dușman al Moscovei, unul dintre aceștia exprimându-și furia că Londra „alimentează haosul și războiul” în Ucraina.
Un altul a descris Marea Britanie drept forța motrice din Occident în ceea ce privește galvanizarea opoziției față de Rusia. Declarațiile recente ale premierului Keir Starmer, despre posibilitatea trimiterii de trupe și avioane britanice în Ucraina ca parte a unei posibile forțe de menținere a păcii, au enervat politicienii ruși de rang înalt.
La fel a fost și găzduirea de către Keir Starmer a unei întâlniri a „coaliției bunăvoinței”, precum și lobby-ul său personal prin apeluri cu Trump pentru a susține Ucraina.
Notă: Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron sunt în discuții cu 37 de țări pentru a crea o „coaliție a bunăvoinței” pentru Ucraina. Marea Britanie și Franța urmăresc contracararea președintelui Trump pe două planuri: în primul rând să să împiedice Statele Unite de a ceda cererilor lui Vladimir Putin de demilitarizare a Ucrainei, iar în al doilea rând să nu îi permita președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, să organizeze alegeri înainte de încheierea unui acord de pace permanent. De fapt, este vorba de „tortul ucrainean” la care cele două puteri militare europene depun toate eforturile să aiba acces sporit, pentru salvarea propriilor economii naționale de la dezastru.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a portretizat pe Starmer ca pe un factor care alimentează tensiunile, tocmai în momentul în care Trump încearcă să le calmeze.
Doi diplomați britanici expulzați într-o dispută de spionaj.
Diplomații britanici din Rusia spun că știu cu ce se confruntă. Expulzările reciproce au redus deja personalul ambasadei Marii Britanii cu cel puțin 10 diplomați de la începutul războiului. Nici Rusia, nici Marea Britanie nu au atașați de apărare aflați la post.
Serviciul de securitate rus F.S.B. a acuzat luni un diplomat britanic și soțul unui alt diplomat de spionaj și i-a expulzat, acuzații pe care Londra le-a numit „nefondate”. Marea Britanie l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei la Londra și a expulzat un diplomat rus și un soț al unui diplomat, ca represalii.
„Este clar că statul rus încearcă activ să închidă Ambasada Marii Britanii la Moscova”, a spus Ministerul de Externe britanic.
Acțiuni de spionaj denunțate de Marea Britanie.
Rusia, potrivit șefului serviciului britanic de informații externe M.I. 6, a folosit un sabotaj „extrem de neglijent” pe teritoriul Marii Britanii și al Europei. Un tribunal din Londra a găsit vinovați, luna aceasta, trei cetățeni bulgari acuzați de apartenență la un serviciu de spionaj rus.
În octombrie 2024, un bărbat britanic a recunoscut, în fața unui tribunal din Londra, că a incendiat un depozit deținut de ucraineni în estul Londrei, în numele Rusiei, acțiune care, în mod cert, a fost concepută și pusă în aplicare de o acțiune comună a Serviciilor Britanice de Informații Externe M.I. 6, și Interne, M.I. 5.
Acțiuni de sabotaj denunțate de Rusia.
Unii politicieni ruși au afirmat că Marea Britanie a ajutat Ucraina să desfășoare operațiuni de sabotaj asupra unor obiective rusești, cum ar fi podul care leagă Crimeea de Rusia continentală, în care au murit două persoane, în 2023.
Unul dintre oficialii ruși a spus că Starmer, la fel ca și Boris Johnson înaintea lui, folosește războiul din Ucraina pentru a distrage atenția de la problemele interne extrem de grave, de natură economică, singura salvare a britanicilor fiind continuarea războiului din Ucraina.
Sub sloganul „o pace dreaptă pentru Ucraina”, autoritățile de la Londra fac tot posibilul întreținerii și alimentării războiului, în prezent cu armament, muniție, tehnică de luptă, mercenari etc., pentru ca, ulterior, sub sintagma „Nu, unei capitulări rușinoase” să se acționeze, oficial, direct cu trupe.
„Locomotiva” britanică.
Unii britanici ar putea fi surprinși de importanța globală pe care Moscova o atribuie serviciilor de informații și forțelor speciale ale Londrei. Însă, unul dintre cei trei oficiali ruși a spus că Londra a demonstrat că poate sprijini Ucraina în ceea ce privește continuarea răzbpiului:
„Ei sunt locomotiva și îi trag pe ceilalți după ei”, a spus oficialul.
Marea Britanie, care oferă instruire și finanțare pentru armata ucraineană, a fost prima țară care a promis tancuri de luptă produse în Occident pentru Ucraina și prima care a livrat rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, într-un moment în care alte țări ezitau.
Acest lucru a enervat profund Rusia.
„Dacă astăzi Marea Britanie lovește teritoriul nostru cu rachetele sale din Ucraina, consider că acesta este un motiv bun pentru ca Marea Britanie să înceteze să mai existe”, a spus Andrei Guruliov, un parlamentar proPutin și fost comandant militar, într-o emisiune TV de stat în ianuarie 2025.
Dovada Rusiei că Marea Britanie este un instigator al războiului constă în acuzația lui Putin, potrivit căreia, în 2022, fostul prim-ministru britanic, Boris Johnson, l-a convins pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să renunțe la un posibil acord de pace. Acest aspect a fost confirmat în iunie 2024, de către Jeffrey David Sachs, economist american și analist de politici publice, profesor la Universitatea Columbia.