Partea a IX a
Perceptia analistilor politici americani, si nu numai, despre guvernarea Bukele (continuare)
Bukele, între timp, pare mulțumit de o relație corectă, dacă nu cordială, cu Washingtonul. El nu a plătit un preț fata de publicul salvadorian pentru relația sa ocazional tensionată cu administrația Biden. Dar salvadorienii încă prețuiesc relațiile bune cu Statele Unite, având în vedere dependența lor de remitențele celor aproximativ 2,5 milioane de migranți, născuți în Salvador, din Statele Unite.
Într-un al doilea mandat, Bukele pare gata să angajeze Statele Unite în chestiuni care îi întăresc statutul sau îi promovează prioritățile interne, continuând în același timp să respingă aspru criticile de la Washington ale modelului său politic.
Cu privie la starea de excepție, aceasta a fost extinsă pana acum de 22 de ori . Unii au sperat că guvernul va trece la politici care prevăd un proces echitabil, reabilitarea și eventuala reintegrare a foștilor membri ai bandei. În schimb, excepția este pur și simplu regularizată ca modalitate de a face față amenințărilor criminale.
Guvernul pare hotărât să țină suspecții încarcerați, în ciuda prețului ridicat la nivel social, economic și pentru drepturile omului. „Pentru cei acuzați de terorism, pedepsele sunt cumulative”, a declarat vicepreședintele Félix Ulloa pentru Financial Times . „Vedeți sentințe de 200 de ani, 150 de ani… majoritatea vor rămâne acolo pe viață.”
Dar acum ar putea fi momentul ca Bukele – care a declarat că țara este „pe punctul de a câștiga războiul împotriva bandelor” – să se orienteze către o strategie care să-și păstreze progresele în domeniul securității populare, restabilind în același timp statul de drept. O astfel de strategie ar avea mai multe componente.
În primul rând, ar oferi un sistem individualizat de proces echitabil pentru cei aflați în închisoare. Adunarea Legislativă din El Salvador a aprobat un proiect de lege care autorizează procese în masă a până la 900 de suspecți simultan, ceea ce ar fi fără precedent în lumea democratică. Procesul echitabil înseamnă acordarea persoanelor a dreptului și mijloacelor de a se apăra în instanță, inclusiv împotriva acuzațiilor de afiliere la bande. După cum subliniază președintele Biroului pentru America Latină de la Washington, Carolina Jiménez Sandoval , „Forțarea indivizilor să fie judecați în mod colectiv va întoarce prezumția de nevinovăție cu susul în jos”.
În al doilea rând, guvernul ar trebui să implementeze dialoguri privind securitatea cetățenilor în municipalități, înrgloband organizațiile societății civile ca parteneri în aplicarea statului de drept. Lipsa prezentei cetățenilor în propria lor securitate, a fost unul dintre factorii care au permis bandelor să câștige controlul asupra unor cartiere, în primul rând. Deși aceste dialoguri ar genera probabil critici la adresa unor politici, ele ar putea genera, de asemenea, „idei noi” pentru a ajuta la susținerea statului de drept și pentru a împiedica comunitățile vulnerabile să cadă din nou pradă criminalilor.
În al treilea rând, necesitatea percepută pentru o stare de excepție a demonstrat slăbiciuni structurale în sistemele de securitate și justiție. Includerea forțelor militare în multe operațiuni de securitate de zi cu zi, un rol pentru care armata nu a fost nici concepută, nici instruită, pur și simplu documentează deficiențele forțelor civile de poliție, a căror sarcină este să investigheze, și să rețină indivizi suspectați de infracțiuni. Guvernul Bukele ar trebui să folosească spațiul de respirație oferit de statul de excepție pentru a începe reforme la scară largă în poliție, reevaluand forțele, pentru a aplica legea și a preveni violența într-un cadru de securitate cetățeneasca.
Tentația de a evita reforma și de a dubla măsuri dure care par să funcționeze în prezent va fi mare. Dar costul încarcerării în masă pe termen lung este, de asemenea, mare, mai ales într-o țară a cărei resursă naturală principală este oamenii săi. Menținerea unuia din 45 de adulți salvadoreni în închisoare, poate să nu fie cea mai bună strategie economică pe termen lung. Un pivot către un sistem mai sustenabil bazat pe justiție ar putea menține câștigurile în materie de securitate, oferind în același timp și beneficii economice. Este ceea ce trebuie făcut, atât din punct de vedere moral, cât și pragmatic.
Va urma