Oamenii de știință australieni au efectuat un studiu pentru a vedea unde dispare grăsimea când slăbim. Rezulatul a fost surprinzător: grăsimea nu se transformă în energie sau mușchi, cum se credea anterior.
150 de experți în sănătate, printre care medici, nutriționiști și antrenori personali, au fost chestionați, ca parte din cercetare, dintre care doar trei au răspuns corect.
Majoritatea au spus că grăsimea este transformată în energie, potrivit Iflscience. „Problema cu această teorie este că încalcă legea conservării masei”, scriu Ruben Meerman și Andrew Brown, profesori în știința biomoleculară și a biotehnologiei, la Universitatea din Sydney (UNSW). De asemenea, ideea că grăsimea este tranformată în mușchi este „imposibilă”, spun oamenii de știință, care au demontat și teoria că grăsimea este eliminată prin colon.
Potrivit studiului, grăsimea este de fapt transformată în dioxid de carbon și apă. „Expirăm dioxidul de carbon, iar apa este eliminată prin urină sau transpirație. Dacă slăbiți 10 kilograme de grăsime, ies din corp, prin plămâni, prin expirare, 8.48 kilograme, iar restul de 1.6 kilograme se transformă în apă. Cu alte cuvinte, aproape toată greutatea pe care o pierdem, o expirăm de fapt”, spun cercetătorii.
Spre surprinderea multora, cercetătorii sunt de părere că „aproape tot ce mâncăm este eliminat prin plămâni”. „Orice carbohidrat digerăm și aproape toate grăsimile sunt transformate în dioxid de carbon și apă”, subliniază oamenii de știință, care precizează că singurele alimente care ajung în colon nedigerate sunt fibrele dietetice. Restul sunt absorbite în sânge și organe.