Partea a II a.
Situatia in estul Ucrainei
Zelenski a recunoscut că situaţia din estul Ucrainei este dificilă şi că Rusia face progrese.
Forţele Moscovei se apropie în prezent de Kurahove, care are o centrală termică şi se află la doar 7 km de Pokrovsk, un oraş mare care, pentru o mare parte a războiului, a fost unul dintre pilonii logistici ai Ucrainei.
Pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei, Rusia avansează acum cu cel mai rapid ritm de la primele zile ale războiului din 2022.
Zelenski a spus că situaţia este dificilă din mai multe motive, dintre care unul a fost amânarea de până la un an în ceea ce priveste echiparea brigăzilor, parţial din cauza întârzierii din iarna trecută de către Congresul SUA si aprobării ajutorului Ucrainei.
Cu toate acestea, el a spus că unele dintre aceste brigăzi vor intra acum în luptă.
”Pentru a opri armata rusă, vor sosi acum noi rezerve, echipate cu echipamentele pe care le aşteptăm de atâta timp”, a spus el.
Ucraina a încercat să-şi sporească producţia de arme pentru a reduce dependenţa de aliaţi.
Zelenski a spus că Ucraina produce acum patru rachete diferite, despre care el a spus că sunt în prezent în teste.
Lipsit de ajutorul Washingtonului, Zelenski vrea să încheie războiul prin ‘diplomație’.
Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că războiul cu Rusia se încheie anul viitor, prin diplomaţie, comentând într-un moment decisiv, după câştigarea alegerilor prezidenţiale americane de către Donald Trump şi câştigurile uriaşe ale Rusiei pe câmpul de luptă, transmite Reuters, conform News.ro.
Cu toate acestea, Zelenski a spus că preşedintele rus Vladimir Putin nu este interesat să accepte un acord de pace şi a susţinut că este convenabil ca Moscova să stea să vorbească în timp ce continuă lupta.
”Din partea noastră, trebuie să facem totul pentru ca acest război să se încheie anul viitor prin mijloace diplomatice”, a spus Zelenski într-un interviu la un post de radio ucrainean.
Ambasadorul Moscovei la ONU a declarat că Rusia ar fi deschisă negocierilor pentru încheierea războiului dacă acestea ar fi iniţiate de Trump, in baza ”realităţilor de pe teren”.
Moscova înţelege prin această expresie că Ucraina ar trebui să cedeze patru regiuni pe care forţele ruse le-au ocupat parţial şi pe care Rusia le-a revendicat în întregime.
Zelenski a spus, în repetate rânduri, de la invazia Rusiei din februarie 2022, că pacea nu poate fi stabilită până când toate forţele ruse nu sunt expulzate şi întreg teritoriul capturat de Moscova, inclusiv Crimeea, nu este returnat.
Cu toate acestea, o întoarcere la graniţele Ucrainei din 1991, recunoscute internaţional, nu a fost menţionată ”în planul de victorie” al preşedintelui, pe care l-a prezentat public luna trecută.
Zelenski a spus că războiul se va încheia mai repede în timpul administraţiei Trump, care a spus adesea în timpul campaniei sale că va pune capăt rapid conflictului, fără a da detalii.
Zelenski a spus că legislaţia americană l-a împiedicat să se întâlnească cu Trump înainte de învestirea sa pe 20 ianuarie.
„Vom face tot ce depinde de noi (pentru a asigura o întâlnire). Am avut o întâlnire foarte bună în septembrie”, a spus Zelenski, adăugând că va vorbi doar cu Trump însuşi, mai degrabă. decât cu orice emisar sau consilier.
Va urma.