La data de 22 oct 2024, in incinta Universitatii Cambridge, Jeffrey D. Sachs a avut o dezbatere libera, in prezenta mai multor persoane, cu privire la o posibila Ordine Internationala Liberala. In contextul acestor discutii, a fost dezbatuta si problema razboiului din Ucraina.
Nota: Jeffrey D. Sachs este director si profesor la Centrul de Dezvoltare Sustenabila din cadrul Universitatii Columbia, New York City.
Iata ce spunea distinsul profesor cu privire la actualul conflict din Europa:
“Permiteți-mi să va explic, în două minute, războiul din Ucraina. Acesta nu este un atac al lui Putin asupra Ucrainei, asa cum ni se spune în fiecare zi.
Acest razboi a început în 1990, când James Baker al III-lea, secretarul nostru de stat, i-a spus lui M. Gorbaciov ca NATO nu se va deplasa cu un centimetru spre est, dacă URSS este de acord cu unificarea Germaniei.
Ulterior, noi i-am înșelat, începând cu 1994, când Clinton a semnat un plan de extindere a NATO până în Ucraina. Acesta este momentul în care, așa-zișii neoconservatori au preluat puterea.
Expansiunea NATO a început în 1999 cu Polonia, Ungaria și Republica Cehă.
Apoi, SUA au condus bombardarea Serbiei în 1999, in care a fost folosita NATO pentru a executa lovituri aeriene asupra unei capitale europene, si anume Belgrad, timp de 78 de zile consecutive, in vederea destramarii acestui stat suveran.
Rușilor nu le-a plăcut prea mult, dar chiar și Putin a început pro-european si pro-american, întrebandu-se daca nu ar trebui să se alăture NATO. Inca mai exista ideea unui gen de parteneriat care se respectă reciproc.
Au venit evenimentele din 9/11 (11 septembrie), apoi a venit Afganistanul și rușii au spus că da, ne vor sprijini in lupta impotriva terorismului.
In 2002, Statele Unite ale Americii au renunțat, unilateral, la tratatul anti-rachete balistice, ceea ce a constituit declanșarea implementarii sistemelor de rachete, de catre SUA, în Europa de Est.
Aceasta actiune a fost considerata, pe buna dreptate, de catre Rusia, o amenințare directă la adresa Securității lor Naționale, sistemul de rachete urmand a fi amplasat la câteva minute distanță de Moscova.
In 2004/2005, ne-am angajat (n.r. SUA) într-o operațiune de schimbare a regimului din Ucraina, așa-numita revoluție de catifea, dar Ianukovici a câștigat alegerile în 2009 și a devenit președinte, în 2010, in baza neutralității Ucrainei (constituirea acesteia ca un tampon intre NATO si Federatia Rusa).
Așa că, în 22 februarie 2014, Statele Unite au participat activ la răsturnarea lui Ianukovici.
In acest sens, a fost interceptata o convorbire telefonica între Victoria Nuland, secretar de stat, și ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey R. Pyatt, un fost official de rang inalt din Departamentul de Stat. Cei doi au discutat despre schimbarea regimului ucrainean si despre componenta noului guvern de la Kiev. Ulterior, Washingtonul s-a declarat de acord, avand in vedere si preconizata extindere a NATO in Ucraina, catre Federatia Rusa.
In tot acest timp, Putin a continuat sa le atraga atentia americanilor cu privire la extinderea NATO catre Federatia Rusa.
Totodata, presedintele Putin a reamintit Washingtonului ca a promis sa nu extinda NATO, desi, in cadrul organizatiei, au fost acceptate Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia, in total șapte țări, cu toate ca “ati promis ca nu va veti extinde nici un centimetru dupa unificarea Germaniei.” In acest sens, la data de 15 decembrie 2021, Putin a prezentat un draft din Acordul de Securitate, Rusia – SUA, al carui fundament l-a constituit tocmai oprirea expansiunii NATO.
Operațiunea militară specială a început la 24 februarie 2022 și, 5 zile mai târziu, Zelensky se declara de acord cu neutralitatea, in sensul renuntarii aderarii la NATO. Ulterior, Statele Unite și Marea Britanie s-au opus, afirmand că in nici un caz asa ceva nu poate fi admis si ca Ucraina va trebui sa continue razboiul. De asemenea, cele doua state il asigurau pe Zelenski ca ii vor “acoperi spatele”, fara insa a se implica in mod direct.
In consecinta, de la momentul in care Boris Johnson a zburat la Kiev pentru a-i incuraja pe ucraineni sa lupte impotriva rusilor (09 aprilie 2022), pana in prezent ( 22 octombrie 2024), au murit aproximativ 600.000 de ucraineni.
“Trebuie sa intelegem ca nu avem de-a face, așa cum ni se spune în fiecare zi, cu un nebun ( referindu-se la Putin) ca Hitler. Ceea ce traim in prezent este o istorie falsificata complet, o narațiune de PR a Guvernului SUA.”