Pe frontul din Ucraina, scandalul dezertărilor în masă din brigada de elită „Anna de Kiev” a luat amploare.
Investigatii de presa au dezvaluit ca soldatii Brigăzii Mecanizate 155 „Anna de Kiev”, unitate de elita, desfasurata, in prezent, in apropiere de orasul strategic Pokrovsk, pe frontul din Donetk, au suferit pierderi masive, iar multi dintre militari au dezertat, în număr insemnat, din cauza proastelor decizii ale comandamentului și organizării deficitare.
Mai mult, Biroul Statal de Investigații al Ucrainei a demarat o anchetă penală în acest caz.
Yuri Butusov, redactorul-șef al publicației Censor.net, a scris sâmbătă, 4 ianuarie, citând surse pe care publicația nu le-a dezvăluit, că președintele Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu armata și cu înalți oficiali ucraineni și „a luat ancheta sub controlul lui”.
Potrivit lui Butusov, înființarea unității a fost un „haos organizațional” încă de la început.
OCCIDENTUL LUPTA PANA LA ULTIMUL UCRAINEAN!!!
Brigada Mecanizată 155 este un proiect de vârf, în cadrul căruia, partenerii internaționali Kievului contribuie la instruirea noilor formațiuni militare ucrainene și furnizează echipamente grele de luptă. Formarea Brigăzii 155, care a primit numele Annei de Kiev (o prințesă a Rusiei Kievene din secolul al XI-lea și soție a regelui francez Henric I), a fost anunțată de președintele francez Emmanuel Macron, în iunie anul trecut
Unitatea are aproximativ 5.800 de militari, dintre care aproape 2.000 au fost instruiți în Franța.
Din cei 1.924 de soldați trimiși în cele din urmă în Franța, doar 51 aveau mai mult de un an de serviciu militar, în timp ce 1.414 serviseră mai puțin de două luni, a scris Butusov.
Unitatea a fost, de asemenea, afectată de numărul mare de soldați care au dezertat – aproximativ 50 au dezertat chiar în Franța, pe lângă sutele/miile care și-au părăsit posturile chiar înainte ca unitatea să fie trimisă pe front, potrivit jurnalistului.
Între martie și noiembrie anul trecut, peste 1.700 de soldați au dezertat, a afirmat Butusov, fără a furniza însă dovezi. Deși unitatea a fost suplimentată cu noi recruți, aceștia adesea nu au fost supuși unui „proces de selecție adecvat”, a adăugat jurnalistul.
Lecția amară învățată de Ucraina după 3 ani de război cu Rusia: „O armată sovietică mică nu poate învinge o armată sovietică mare”.
Recentul scandal al dezertărilor în masă de la brigada 155 a armatei ucrainene arată că elitele militare ale Kievului nu au reușit să găsească soluții la probleme generate de comanda și conducerea unităților , încă din 2022 și 2023. Aceste probleme au devenit acum, în 2025, cronice, după trei ani de conflict susținut cu armata rusă, se arată într-o amplă analiză realizată de Frontelligence Insight, un grup de analize strategice și militare înființat de un ofițer în rezervă al armatei ucrainene.
În tot acest timp, corpul de militari de carieră din armata ucraineană s-a erodat masiv: ca urmare a pierderilor de pe câmpul de luptă, militarii de carieră au fost treptat înlocuiți de recruți mobilizați care, înainte de război, erau IT-iști, fermieri, profesori etc.
„În războiul modern, unde artileria și dronele kamikaze domină câmpul de luptă, infanteriștii au o sarcină extrem de brutală: ei trebuie să atragă focul inamic și atacurile cu drone și să încerce să supraviețuiască acestora, pentru a continua apoi lupta. E o sarcină care efectiv te devastează, atât fizic, cât și moral”, se arată în analiza Frontelligence. În plus, în prima linie a frontului, „cu cât un militar va sta timp mai îndelungat, cu atât scad șansele ca acesta să se întoarcă întreg acasă”.
Mulți dintre ucrainenii care s-au înrolat voluntari în 2022 continuă să lupte în prima linie, după trei ani de război, fără a fi putut fi înlocuiți și „rotiți” cu unități noi combatante.
„În căutare disperată de infanteriști, unii comandanți (ucraineni) recrutează militari specializați în alte tipuri de arme și misiuni – în acest fel, în tranșee ajung să lupte în linia întâi artileriști, șoferi sau operatori de drone. Aceste măsuri afectează unitățile de sprijin (artilerie, drone etc. – n.r.) și nu fac decât să trimită soldați nepregătiți (în tacticile de infanterie – n.r.) în luptă”, se mai arată în analiza experților militari ucraineni.
„În loc să încerce să păstreze brigăzile intacte, conducerea armatei le separă și trimite batalioane dintr-o anumite unitate să lupte în diverse zone ale frontului sub comanda altor brigăzi. „Rezultatul este o forță alcătuită din brigăzi formate din batalioane de la diverse unități, care au comandanți diferiți și care nu-și cunosc foarte bine oamenii din subordine.
Este exact cazul identificat la brigada 155 Mecanizată „Ana de Kiev”, măcinată de dezertări și care a provocat un mare scandal la Kiev: peste 1.700 de militari din această unitate au dezertat înainte de a fi trimiși pe front.
Dintre aceștia, peste 50 de militari au dezertat chiar în timp ce se antrenau în Franța. Totodată, brigada nu a putut fi niciodată „creată” în adevăratul sens al cuvântului și nu a putut acționa ca o unitate omogenă, deoarece militarii săi – atunci când nu dezertau – erau trimiși imediat pe front după ce terminau pregătirea: peste 2.500 de soldați au fost trimiși astfel pentru a înlocui pierderile suferite de alte brigăzi pe câmpul de luptă, conform unei investigații realizate de publicația ucraineană censor.net.