Textul discursului rostit marți, 21 februarie 2023, de Vladimir Putin la Gostiny Dvor, din Moscova.
Foto: Vladimir Putin si Leonardo DiCaprio.
Partea a IX a.
Folosind resursele Fondului de granturi prezidențiale, Fondului de inițiative culturale, Institutului de Dezvoltare a Internetului și alte instrumente, statul va sprijini toate formele de cercetare creativă – artă modernă și tradițională, realism și avangardă, clasică și inovație. Nu este vorba despre genuri și tendințe. Cultura este chemată să slujească binele, frumusețea, armonia, să reflecte la probleme, uneori, foarte complexe, controversate ale vieții și, cel mai important, să nu distrugă societatea, ci să trezească cele mai bune calități umane.
Dezvoltarea sferei culturale va deveni una dintre prioritățile pentru renașterea vieții pașnice în Donbass și Novorossia.
Aici va fi necesară restaurarea, repararea și echiparea a sute de instituții culturale, inclusiv fonduri și clădiri ale muzeelor, ceva care oferă oamenilor posibilitatea de a simți relația dintre trecut și prezent, de a se conecta cu viitorul, de a simți apartenența la o singura cultura, istorie, spațiu educațional al Rusiei vechi de secole.
Cu participarea profesorilor, oamenilor de știință, specialiștilor, trebuie să îmbunătățim serios calitatea cursurilor școlare și universitare, în primul rând în științele umaniste – istorie, științe sociale, literatură, geografie – pentru ca tinerii să învețe cât mai multe despre Rusia, despre trecut, despre cultura și tradițiile noastre.
Avem o generație tânără foarte strălucitoare, talentată, care este pregătită să lucreze pentru binele țării în știință, cultură, sfera socială, afaceri și administrație publică.
Pentru astfel de oameni, competiția Leaders of Russia, precum și Leaders of Revival, care se desfășoară în prezent în noile regiuni ale Federației, deschid noi orizonturi pentru creșterea profesională.
Aș dori să menționez că un număr de câștigători și finaliști ai acestor proiecte s-au oferit voluntari pentru unități de luptă, mulți dintre aceștia lucrând acum în teritoriile eliberate, ajutând la instaurarea vieții economice și sociale, acționând, în același timp, cu profesionalism, hotărâre și curaj.
În general, școala de operațiuni militare nu poate fi înlocuită cu nimic. Oamenii ies diferit de acolo și sunt gata să-și dea viața pentru Patrie, oriunde ar lucra.
Vreau să subliniez că cei care s-au născut și au crescut în Donbass și Novorossiya, cei care au luptat pentru ei insisi, vor fi principalul sprijin în munca comună de dezvoltare a acestor regiuni.
Vreau să mă adresez lor și să spun: Rusia mizează pe voi.
Ținând cont de sarcinile de anvergură cu care se confruntă țara, trebuie să ne actualizăm serios abordările asupra sistemului de pregătire a personalului, a politicii științifice și tehnologice.
La recentul Consiliu pentru Știință și Educație, am vorbit despre necesitatea stabilirii clare a priorităților, a concentrării resurselor pentru obținerea de rezultate științifice specifice, fundamental semnificative, în primul rând în acele domenii în care avem o bază bună și care sunt de o importanță critică pentru viața țarii, inclusiv transport, energie, sistem de locuințe și servicii comunale, medicină, agricultură, industrie.
Noile tehnologii se bazează, aproape întotdeauna, pe cercetare fundamentală, cercetare fundamentală făcută în trecut, iar în acest domeniu, ca și în cultură, vreau să subliniez acest lucru.
Trebuie să oferim oamenilor de știință și cercetătorilor o mai mare libertate de creativitate. Este imposibil să-i împingi pe toți în patul lui Procust al rezultatelor de mâine. Știința fundamentală trăiește după propriile sale legi.
Și voi adăuga că stabilirea și rezolvarea unor sarcini ambițioase este un stimulent puternic pentru tineri să intre în știință, o oportunitate de a demonstra că ești un lider, că ești cel mai bun din lume. Și echipele noastre științifice au multe de care să fie mândri.
În decembrie, anul trecut, m-am întâlnit cu tineri cercetători. Una dintre problemele pe care le-au ridicat a fost locuința. Avem deja certificate de locuințe pentru tinerii oameni de știință. Anul trecut, în aceste scopuri, a fost alocat încă un miliard de ruble. Dau instrucțiuni Guvernului să stabileasca rezervele pentru extinderea acestui program.
În ultimii ani, prestigiul și autoritatea învățământului secundar profesional a crescut semnificativ.
Cererea de absolvenți ai școlilor tehnice și colegiilor este pur și simplu uriașă, colosală. Vedeți, dacă șomajul nostru a scăzut la un minim istoric de 3,7 la sută, înseamnă că oamenii lucrează și este nevoie de personal nou.
Consider că ar trebui extins semnificativ proiectul „Profesionalitate”, în cadrul căruia se creează clustere educaționale și industriale, se actualizează baza educațională, iar întreprinderile și angajatorii, în strâns contact cu colegiile și școlile tehnice, formează programe educaționale bazate pe nevoile economiei. Și, desigur, este foarte important ca în acest domeniu să vină mentori cu experiență în producție reală, complexă.
Nota: Cluster – “Asocierea mai multor companii și organizații formal independente, situate în aceeași zonă geografică/regiune, care au producții similare sau contribuie la fabricarea unor produse similare. Scop: cooperare pentru a deveni mai competitivi si pentru a avea mai mult succes.”
Sarcina specifică este de a pregăti aproximativ un milion de lucrători pentru electronică, robotică, inginerie mecanică, metalurgie, farmaceutică, agricultură și industria de apărare, construcții, transport, nuclear și alte industrii care sunt cheie pentru asigurarea securității, suveranității și competitivității Rusiei în următorii cinci ani.
În cele din urmă, o întrebare foarte importantă este despre învățământul nostru superior. Schimbări semnificative sunt și aici, ținând cont de noile cerințe pentru specialiști în economie, sectoare sociale și în toate sferele vieții noastre. Este nevoie de o sinteză a tot ceea ce a fost mai bun în sistemul sovietic de educație și a experienței din ultimele decenii.
În acest sens, se propun următoarele:
Prima este revenirea la formarea tradițională, pentru țara noastră, de bază a specialiștilor cu studii superioare. Durata studiului poate fi de la patru la șase ani. În același timp, chiar și în cadrul aceleiași specialități și unei universități, pot fi oferite programe care diferă din punct de vedere al pregătirii, în funcție de profesia specifică, industrie și cererea pieței muncii.
În al doilea rând, dacă profesia necesită pregătire suplimentară, specializare îngustă, atunci, în acest caz, tânărul își va putea continua studiile într-o magistratură sau rezidențiat.
În al treilea rând, studiile postuniversitare vor fi alocate ca un nivel separat de educație profesională, a cărui sarcină este de a pregăti personal pentru activități științifice și didactice.
Vreau să subliniez că trecerea la noul sistem ar trebui să fie lină. Guvernul, împreună cu parlamentarii, va trebui să facă numeroase modificări la legislația privind educația, pe piața muncii etc. Aici trebuie să te gândești la toate, să lucrezi până la cel mai mic detaliu. Tinerii, cetățenii noștri ar trebui să aibă noi oportunități de educație de calitate, angajare și creștere profesională. Repet: oportunități, nu probleme.
Și aș dori să subliniez că acei studenți care învață acum își vor putea continua studiile conform programelor existente.
De asemenea, nu sunt supuse revizuirii nivelul de pregătire și diplomele de studii superioare ale cetățenilor care au finalizat deja pregătirea în actualele programe de licență, de specialitate sau de master. Ei nu trebuie să-și piardă drepturile. Cer Frontului Popular All-Rusian să ia sub control special toate problemele legate de schimbările din domeniul învățământului superior.
Anul acesta, a fost declarat, în Rusia, Anul profesorilor.
Profesorul este direct implicat în construcția viitoarei țări și este important să creștem semnificația socială a muncii profesorului, astfel încât, părinții să le spună copiilor mai multe despre recunoștința față de profesor, iar profesorul despre respect și dragoste pentru părinţi. Să ne amintim mereu asta.
Mă voi opri separat asupra sprijinului copilăriei și familiilor rusești. Aș dori să remarc că așa-numitul buget al copiilor, sau volumul cheltuielilor bugetare pentru sprijinirea familiilor, în Rusia, a crescut nu cu un anumit procent în ultimii ani, ci de câteva ori. Este secțiunea cu cea mai rapidă creștere a principalului document financiar al țării – bugetul, legea bugetului. Vreau să mulțumesc parlamentarilor și Guvernului pentru o astfel de înțelegere unitară și consolidată a priorităților noastre naționale.
Va urma