Partea a II a.
Partea I.
Fosta angajată SRI, Liliana Anghel, mutată secretar general de la Ministerul Finanțelor la Ministerul Fondurilor Europene.
Distragerea atentiei de la adevaratii „acoperiti”! Totusi, merita monitorizata!
Partea a II a.
O cariera cu multe semne de intrebare. Ofiter sub acoperire sau o „tanara si nelinistita” ?
Cu câteva intermitențe, Liliana Anghel a lucrat si lucrează în Guvern de două decenii. A avut posturi importante, până la cel de secretar de stat în Guvernul Orban și a gravitat în jurul unor direcții ministeriale care au trasat liniile directoare de la bugetul țării până la schemele de personal guvernamental.
De la începutul lui 2024, a fost desemnată, de premierul Marcel Ciolacu, secretar general în Ministerul Finanțelor.
O funcție tehnică, atribuită, în general, unui înalt funcționar public care, în realitate, are însă nevoie și de susținere politică.
In 2024, în Ministerul Finanțelor s-au făcut demersuri pentru ca, după expirarea mandatului de secretar general, Liliana Anghel să se titularizeze la conducerea unei direcții esențiale din minister, special create pentru ea în ultimele luni. Ati retinut, SPECIAL CREATE !
În tot acest timp, pe site-ul Ministerului Finanțelor informațiile despre secretarul general lipsesc cu desăvârșire.
Deși figurează că fiind parte din conducere, Liliana Anghel nu apare nici cu poză, nici cu CV.
Pe acest traseu alambicat între Transporturi, Fonduri Europene și Finanțe, declarațiile sale de avere (DA 2023, DA 2024) scot la iveală și trecerea, în perioada 2022-2023, prin UM 0929, o unitate militară a SRI care se ocupă de achizițiile acestui serviciu de informații.
Nota: Desi a detinut posturi importante, până la cel de secretar de stat, Liliana Anghel a ajuns la achizitii de pixuri si coli de scris in SRI. O ciudatenie inexplicabila pentru noi, muritorii de rand.
O mărturie a fostului ministru USR Cristian Ghinea indică, însă, că Liliana Anghel se prezentase drept „colonel SRI” încă din 2021 când, după revocarea sa din funcția de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), participase la o întâlnire guvernamentală ca reprezentant al Serviciului Român de Informații.
Tot in 2024, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, afirma urmatoarele despre angajații serviciilor de informatii transferați la Guvern: „Toți cei care sunt parte din Serviciul Român de Informații au un anumit standard de integritate și de profesionalism, care, de regulă, este testat la admiterea în corpul experților sau profesioniștilor din acel domeniu. Dacă nu intră în incompatibilitate cu prevederile legale, sunt bineveniți în sectorul public”.
Nota: Chiar credeti asemenea absurditati debitate de Bolos ?
Reconstituirea unui CV incomplet
În lipsa CV-ului oficial, pe care l-am cerut Ministerului Finanțelor fără a primi vreun răspuns, am reconstituit traseul profesional al Lilianei Anghel din documentele oficiale în care îi este sporadic menționat numele.
Actualul secretar general de la Finanțe are 55 de ani. Înainte de a lucra, în timpul guvernării Ponta, în Ministerul Transporturilor, a avut o firmă de consultanță, cedată apoi fiului – LMT Consulting and Training SRL. Apogeul carierei sale pare să fi fost Ministerul Fondurilor Europene, condus în anii 2019-2020 de liberalul Marcel Boloș.
Încadrată pe un post de consilier clasa I în Direcția de Resurse Umane, Liliana Anghel e instalată, pe rând, secretar general (decembrie 2019-septembrie 2020) și apoi secretar de stat (septembrie 2020 – februarie 2021) în minister.
În aceeași perioadă, este desemnată reprezentanta ministerului în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al EximBank.
După episodul conflictului cu Cristian Ghinea – alimentat inclusiv de insistența de atunci a secretarului de stat, susținut de PNL, de a nu i se afișa fotografia pe site-ul MIPE, Liliana Anghel revine, în 2021, la Ministerul Transporturilor.
Apare apoi ca angajată a UM 0929 la SRI, iar în primăvara lui 2023, odată cu revenirea lui Marcel Boloș la MIPE, preia o funcție de director general adjunct în acest minister.
Transferul la Finanțe survine câteva luni mai târziu. La finalul anului 2023 era deja reprezentanta Finanțelor în Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și avea, formal, un post de consilier clasa I la Direcția Trezorerie din minister. În septembrie 2024, este propusă de Ministerul Finanțelor în Comitetul Reprezentanților la Fondul Proprietatea, dar nu primește voturile necesare.
Am încercat să stabilim și ce pregătire academică are secretarul general Liliana Anghel pentru a ocupa toate aceste poziții importante. A rezultat că diplomele sale ar valida-o în domeniul juridic, însă nu există niciun indiciu că ar avea și pregătire economică.
Titularizare prin „concurs”. În condiții speciale!
Dar povestea nu se oprește aici. Tot în septembrie 2024, Ministerul Finanțelor scoate la concurs postul de director al uneia dintre cele mai importante direcții din minister – Strategie și Revizuire Cheltuieli Publice. O direcție cu un șef bine remunerat, care ar trebui să monitorizeze eficiența cheltuielilor publice în întreaga administrație din România.
Și totuși, condițiile de participare la concurs nu au inclus studii temeinice în domeniul economic, ci studii universitare de licență în orice domeniu și un masterat în administrație publică sau în management.
Cu un mandat temporar care se încheia cel mai târziu în ianuarie 2025, secretarul general Liliana Anghel se înscrie la acest concurs și, din informațiile confirmate de fostul ministru, îl câștigă
Intrebari fara raspunsuri
Marcel Boloș, inițiatorul ordonanței de urgență prin care întreaga direcție a fost creată în urmă cu câteva luni, cu dedicatie pentru doamna Liliana Anghel, afirma:
„Mi-a spus (n.r. Liliana Anghel) că participă la acest concurs. Eu i-am urat mult succes. Ulterior, mi-a spus că a câștigat concursul, dar nu știu mai multe. Am delegat toată activitatea de coordonare a Resurselor Umane la secretarul general adjunct și de la el pot fi obținute informații pe această temă.”
Întrebat dacă, în opinia sa, e în regulă ca selecția să fi avut doar cerințe de studii superioare generale, nu și specific economice, ministrul ezită să dea un răspuns tranșant: „Raportat la cerințele fișei postului, detaliile acestea le poate oferi secretarul general adjunct”.
Cu toate acestea, CV-ul Lilianei Anghel este un mister. Parcursul său profesional lipsește din secțiunea care îi este dedicată pe site-ul Ministerului Finanțelor, iar detaliile acestui traseu nu sunt de interes pentru actualul șef al instituției. Cel puțin, declarativ.
„Eu, în calitatea mea de ministru, sunt orientat spre a-și face omul treaba.
Legat de trecut, pe unde au fost angajați și pe unde au pregătirea profesională este treaba fiecăruia în parte. N-am menirea aceasta, să analizez astfel de lucruri”, explică Marcel Boloș.
Ministrul admite că legătura Lilianei Anghel cu SRI îi este cunoscută, dar evită să intre în detalii. Pe de o parte, spune că subalterna sa „și-a încheiat socotelile acolo”, pe de alta, răspunde evaziv la întrebarea dacă această relație contractuală s-a sfârșit sau nu: „Nu știu. Chiar nu cunosc detaliile și chiar nu am întrebat-o niciodată. Că nu sunt persoana care să aibă astfel de curiozități. E problema dumneaei.”
Nota: In esenta, atunci cand ii sunt adresate intrebari pertinente referitoare la fosta ?? ofiter SRI, Liliana Anghel, Marcel Bolos raspunde invariabil „nu stiu, nu cunosc, intrebati-i pe altii, este treaba dumneaei” si alte asemenea nimicuri/politicianisme care nasc foarte multe semne de intrebare.
Un amanunt nesemnificativ: Ministrul liberal Marcel Boloș a preluat Ministerul Finanțelor Publice, după ce a fost schimbat din funcția de ministru al Fondurilor Europene. Odată cu Marcel Boloș a ajuns la Ministerul Finanțelor Publice și colonelul SRI Liliana Anghel. Cum? Liliana Anghel s-a suspendat din funcția de director general adjunct la MIPE pentru a putea fi detașată pe funcția de consilier al ministrului Finanțelor Marcel Boloș. De ce ? Doar ei doi si multi altii din anturaj cunosc anumite aspecte de budoar.