Foto: daco – romanii Oberlander si Iohannis.
Partea I.
Un colonel SRI aruncă în aer furtul Tezaurului Dacic: În contract scria că e pază fizică! Hoții nu au găsit pe nimeni.
Partea a II a
Se complică situația Tezaurului Dacic furat din Muzeul Drents: Poliția a primit peste 50 de ponturi
Poliția a primit peste 50 de ponturi în urma jafului de artă de la Muzeul Drents din Assen, Olanda.
„Pontul de aur nu se numără încă printre acestea, dar toate sunt investigate cu atenție”, a declarat poliția, potrivit RTV Drenthe. Sunt posibile diverse scenarii și toate sunt luate în calcul.
Muzeul Drents a anunțat că patru obiecte au fost furate în timpul jafului.
În timpul conferinței de presă, directorul muzeului, Harry Tupan, nu a putut spune, încă, ce anume a fost furat. De atunci, muzeul a clarificat.
„În afară de casca lui Cotofenesti, au fost luate trei brățări”, a spus el.
Poliția a declarat că se continuă analizarea imaginilor și se investighează în continuare ponturile.
„Aceasta este o activitate precisă și consumatoare de timp. Prin urmare, ar putea dura ceva timp până când va fi clar dacă există ponturi și imagini concrete printre acestea”.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, la patru fără un sfert, a avut loc o explozie la Muzeul Drents.
Potrivit poliției, aceasta a ajuns la fața locului cinci minute mai târziu, dar până atunci autorii fugiseră deja. Imaginile de pe camerele de supraveghere arată cel puțin trei persoane intrând în muzeu.
O jumătate de oră mai târziu, pompierii sunt sesizați cu privire la un incendiu de mașină pe Grolloërstraat în Marwijksoord, sub viaductul N33. Nimeni nu poate fi găsit la mașină. Poliția presupune că mașina incendiată are legătură cu jaful de artă de la Muzeul Drents și că autorii au luat o altă mașină în acel loc.
Coiful de la Cotofești și cele trei brățări dacice furate fac parte din expoziția Dacia – bogată în aur și argint.
Expoziția are peste 670 de piese din aur și argint, însă infractorii se pare că au știut pentru ce au venit și au plecat cu cele patru piese. Expoziția ar fi trebuit să fie expusă pentru ultima dată în weekend-ul spargerii.
Potrivit lui Harry Tupan de la Muzeul Drents, valoarea constă în principal în istoria pieselor. Presa românească vorbește de la „o valoare de milioane de euro” la „valoare inestimabilă”.
Până în prezent, orice urmă a făptașilor și a obiectelor din aur au dispărut.
Sunt posibile diverse scenarii.
De exemplu, este posibil ca obiectele să fi fost furate la comandă, pentru o colecție. În plus, există posibilitatea ca prada să fie luată ostatic; în acest caz, infractorii cer o răscumpărare; de exemplu, în schimbul restituirii pradei. Deoarece prada constă în obiecte din aur, există și posibilitatea ca hoții să urmărească valoarea aurului și să refolosească prada.
Va urma !