Trump, poziție ferma in războiul dintre Rusia și Ucraina: ‘Zelenski nu ar fi trebuit să facă asta!’
Președintele SUA, Donald Trump, a stârnit controverse după ce a sugerat că Ucraina nu ar fi trebuit să riposteze împotriva invaziei ruse. Într-un interviu difuzat joi seară la Fox News, Trump a declarat că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar fi trebuit să caute o înțelegere cu liderul rus, Vladimir Putin, pentru a evita conflictul armat.
„Zelenski se lupta cu o entitate mult mai mare, mult mai puternică”, a spus Trump în discuția cu Sean Hannity. „El nu ar fi trebuit să facă asta, pentru că am fi putut face o înțelegere”.
Trump: „Aș fi putut încheia acest conflict ușor”
Trump a afirmat că el ar fi putut negocia rapid o înțelegere între cele două părți, criticând decizia lui Zelenski de a opune rezistență invaziei ruse.
„Zelenski a decis că vrea să lupte. Eu aș fi putut încheia acest conflict atât de ușor”, a declarat fostul lider de la Casa Albă.
În timpul interviului, Trump a subliniat superioritatea militară a Rusiei, afirmand că Ucraina nu ar fi trebuit să se implice într-un conflict cu un adversar mult mai puternic.
Trump a continuat seria comentariilor critice, spunând, despre Zelenski, că „nu este un înger” și că „nu ar fi trebuit să permită acest război”.
Poziția lui contrastează puternic cu abordarea globalistilor administrației Biden, care au sprijinit masiv Ucraina cu arme, munitii, tehnica militara, specialisti militari, informatii (CIA), impunerea unor state sa ajute Ucraina etc., inclusiv cu sancțiuni economice impuse Rusiei.
Actualul presedinte al SUA a afirmat, de asemenea, că, dacă Rusia nu ia măsuri pentru a pune capăt conflictului, Statele Unite ar trebui să impună „tarife vamale masive” și sancțiuni suplimentare.
Un război care continuă fără semne de pace
Deși Trump a declarat că ar putea pune capăt războiului „într-o singură zi”, realitatea arată că conflictul este departe de a se încheia. Invazia Rusiei asupra Ucrainei, începută în februarie 2022, a dus la peste un milion de pierderi umane și a provocat o criză umanitară de proporții.
În luna septembrie a anului trecut (2024), Trump s-a întâlnit cu Zelenski la Trump Tower din New York, unde a promis că va lucra pentru o înțelegere „benefică pentru ambele părți”.
Cu toate acestea, declarațiile recente ridică întrebări despre modul în care fostul președinte percepe conflictul și viitoarele relații dintre cele două state.
Interviul, realizat în două părți, a fost difuzat pe Fox News, miercuri și joi, iar comentariile despre Zelenski au fost prezentate în ultima parte, potrivit NBC News.
Poziția exprimată de Trump continuă să genereze dezbateri aprinse, mai ales în contextul în care războiul din Ucraina rămâne una dintre cele mai mari provocări geopolitice la nivel global.