Foto: Andreea Cosma, implicata si in cazul NORDIS.
Scurta sinteza partea a VI a
CINE SUNT MEMBRII CLANULUI COSMA, CARE PROTEJEAZA, CONTRA COST, INFRACTORII DE ANVERGURA DIN PRAHOVA, INCLUSIV PE DOMNUL PRIMAR DIN AZUGA, ADRIAN PURCARU.
Dosarele penale ale familiei Cosma. Tatăl și fiul, condamnați în primă instanță.
Nereguli descoperite de DNA.
Mircea Cosma
Vlad Cosma
Andreea Cosma
Partea a VII a.
Contextul mai larg al activitatilor infractionale derulate de clanul Cosma.
Finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2012
Vlad Cosma ar fi convins mai mulți oameni de afaceri să contribuie la campania electorală a PSD Prahova, folosind documente false pentru justificarea finanțării. Acest dosar, trimis în judecată, în 2014, a dus la condamnări, în primă instanță, pentru Mircea și Vlad Cosma, însă deciziile definitive au fost întârziate din cauza apelurilor și a investigațiilor conexe.
Procurorii au descoperit că, atunci, Vlad Cosma, care era preşedintele organizației de tineret PSD Prahova, l-a convins pe un om de afaceri să sponsorizeze cu aproximativ un milion de lei campania electorală.
Procurorii au descoperit că această finanţare a fost făcută pe bază de documente false. Este un dosar pe care procurorii l-au trimis în judecată în aprilie 2014, iar în noiembrie 2016 judecătorii ICCJ dădeau un verdict – o decizie care nu este definitivă – de condamnare a lui Mircea Cosma la 8 ani de închisoare, iar Vlad Cosma la 5 ani de închisoare.
Afacerea canalizării din Comarnic
Cazul lucrării de extindere a canalizării din Comarnic a implicat o rețea mai amplă, în care Mircea Cosma și Vlad Cosma ar fi avut un rol central în facilitarea accesului fraudulos al unor firme la fondurile publice.
In context, o a doua anchetă penală în care sunt vizaţi cei doi se referă la modul în care a fost dată o lucrare care viza extinderea reţelei de canalizare din Comarnic. Procurorii au descoperit că Iulian Herţanu a primit fraudulos această lucrare. Prejudiciul calculat de procurori este estimat la 10 milioane de lei. Dosarul este încă în faza de urmărire penală.
Firmele controlate de cei trei sunt, la rândul lor, trimise în judecată în mai multe dosare de luare si dare de mită, abuz în serviciu, evaziune fiscală, trafic de influenţă şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar în care mai sunt sunt inculpaţi:
- Răzvan Alexe, un apropiat al familiei, unul dintre cei care gestionează rețeaua de colectare și redistribuire a sumelor de bani;
- Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, cu legături directe la afacerile Consiliului Județean Prahova, alături de alţi oameni de afaceri din acest judet;
- Daniel Alixandrescu, directorul Direcţiei „Patrimoniu” din CJ Prahova.
Omul de afaceri Răzvan Alexe și fostul șef al Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, au primit doi ani și șase luni și, respectiv șase ani de închisoare.
Mircea Cosma (tatăl) preşedinte al CJ Prahova – 3 mandate din anul 2000, vizat în 2 dosare penale, condamnat, în noiembrie 2016 la 8 ani de închisoare.
Vlad Cosma (fiul), fost deputat PSD, vizat în 2 dosare penale, condamnat, în noiembrie 2016, la 5 ani de închisoare.
Andreea Cosma (fiica), deputat PSD, vizată într-un dosar penal trimisă în judecată în decembrie 2015.
Dincolo de aspectele judiciare, cazul Cosma a scos la iveală conexiuni puternice între politicieni locali, funcționari publici și oameni de afaceri. Procurorii au susținut că familia Cosma a acționat ca un „hub” al corupției în Prahova, având influență atât asupra administrației publice locale, cât și asupra afacerilor.
Va urma.