Partea a XI a.
Barbu Ciprian-George
Viceprimar si consilier local, Barbu Ciprian-George. Fost primar in Azuga in perioada 2016 – 2024. Un mandat marcat de acuzații de corupție și prejudicii grave asupra bugetului local.
Barbu Ciprian-George, fostul primar al orașului Azuga, a intrat în atenția publică nu doar prin funcția pe care a ocupat-o, ci și prin numeroasele controverse legate de activitățile sale economice, gestionarea defectuoasă a fondurilor publice și acțiunile de natură penală care au marcat perioada sa de conducere.
Mandatul său a fost un exemplu elocvent al modului în care o administrație publică poate să devină vulnerabilă la abuzuri, corupție și conflicte de interese.
Că este cinstit, onest, demn, nu suportă minciuna, este foarte harnic etc., te umfla rasul.
A mai scris că vrea să salveze Azuga și că Azuga are nevoie de un nou început. Sincer, nu știu dacă s-a trezit din acest vis, dar eu îi spun că el nu este nici harnic, nici cinstit, nici onest, este și un foarte mare mincinos și, într-adevăr, Azuga ar fi pe deplin salvată dacă oameni ca George Barbu nu ar mai avea nimic de-a face cu această administrație, preciza fostul primar Constantin Samson.
In anul 2006, cinstitul primar a luat două terenuri (800 m) și a încercat să construiasca ceva. Ca persoana fizica este neica nimeni, zero absolut. Ca si primar….. a fost la fel, cu singura diferenta ca a avut de unde sa fure.
Nu a reușit să faca nimic, nici nu le-a plătit și are și datorie cca 4,5 miliarde lei vechi la primărie, de 10 ani, și nu a plătit niciun leu. În 2011, a încercat cu ceva mai mic. A luat 31 m să îsi faca un garaj. A plătit 67 lei, în 2015, și nu a reușit să faca nici măcar un garaj.
A făcut două firme care, împreună, au datorii de aproape 10 miliarde de lei. S-a mai și împrumutat la alții: 25.000 €, respectiv 2.000 €, în anul 2012, și le-ai trecut în declarația de avere abia în 2016. Deci, pana sa ajunga primar nu avea serviciu, nu avea niciun venit, nu avea niciun gram de avere.
Bomba de abia acum urmeaza.
Primarul, ca persoana fizica, a dat in judecata Primaria Azuga condusa de el pentru a scapa de datorii.
Artificiul utilizat este unul utilizat de profani, precum Nicusor Dan, de la USR.
Georgica a ales ca tocmai in procesul sau intentat pe persoana fizica Primariei Azuga sa utilizeze un consilier juridic din cadrul primariei, adica un subordonat pe cand in majoritatea proceselor pe care le are Primaria Azuga este utilizata o casa de avocatura.
In concret
Prejudicierea bugetului local cu peste 2 miliarde de lei vechi – un caz de conflict de interese
La doar trei luni de la preluarea mandatului de primar, Barbu Ciprian-George a fost implicat într-un scandal de corupție în care a prejudiciat Primăria Azuga cu suma de peste 2 miliarde de lei vechi.
Astfel, Barbu Ciprian-George a utilizat resursele primăriei pentru a-și rezolva propriile probleme financiare, încercând să anuleze o datorie semnificativă pe care o avea față de bugetul local. A reușit acest lucru prin intermediul unui proces judiciar, în care a dat în judecată chiar primăria pe care o conducea, acționând astfel într-un evident conflict de interese.
Procesul intentat împotriva propriei primării – o manevră juridică controversată
Una dintre cele mai discutate și controversate acțiuni ale fostului primar a fost procesul intentat chiar împotriva instituției pe care o conducea.
În dosarul 2408/310/2018, Barbu Ciprian-George, ca persoană fizică, a dat în judecată Primăria Azuga pentru a contesta executarea silită a unei datorii pe care o avea către aceasta.
În acest proces, a angajat o firmă de avocatură externă, deși Primăria Azuga avea deja juriști interni, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la utilizarea inadecvată a fondurilor publice.
În noiembrie 2020, instanța a decis în favoarea lui Barbu Ciprian-George, anulând titlul executoriu și poprirea impusă pentru datoria respectivă.
Mai mult, instanța a obligat Primăria Azuga să îi plătească fostului primar suma de 4.000 de lei pentru cheltuielile de judecată. Această decizie a creat un prejudiciu suplimentar bugetului local, iar tentativa primăriei de a contesta hotărârea a eșuat din cauza depunerii tardive a apelului de catre primarul George Barbu, ceea ce a întărit impresia că acesta a manipulat în mod deliberat procesul pentru a scăpa de datorii.
Achiziții de terenuri și acumularea de datorii neplătite către primărie
Un alt episod controversat legat de Barbu Ciprian-George este reprezentat de achizițiile de terenuri realizate înainte de a deveni primar. În anul 2006, acesta a cumpărat două terenuri cu o suprafață totală de 800 m², intenționând să dezvolte un proiect imobiliar.
Cu toate acestea, nu a reușit să finalizeze niciun fel de construcție, iar datoriile către primărie pentru aceste terenuri au rămas neachitate timp de 10 ani, ajungând la suma de aproximativ 4,5 miliarde de lei vechi.
În 2011, a încercat să achiziționeze un teren mai mic, de 31 m², cu scopul de a construi un garaj, dar nici acest proiect nu a fost finalizat, iar suma datorată către primărie a fost plătită parțial abia în 2015, cu un total de doar 67 lei.
Implicarea în afaceri falimentare și lipsa de transparență financiară
În paralel cu activitățile sale de primar, Barbu Ciprian-George a fondat două firme, ambele acumulând datorii considerabile, de aproape 10 miliarde de lei vechi. În plus, în 2012, a contractat două împrumuturi personale, unul în valoare de 25.000 de euro și altul de 2.000 de euro.
Cu toate că aceste împrumuturi ar fi trebuit declarate în mod transparent în declarația sa de avere, el le-a raportat abia în 2016, ridicând suspiciuni cu privire la corectitudinea și sinceritatea raportărilor sale financiare.
Acuzații de corupție electorală și comportament abuziv
Pe lângă problemele financiare, fostul primar a fost acuzat de mită electorală. În timpul campaniei sale pentru un nou mandat, Barbu Ciprian-George a promis celor care il voteaza numeroase avantaje financiare si materiale. De asemenea, acesta a oferit comunității rrome din Azuga animale pentru sacrificare, în încercarea de a cumpăra voturi. Acest comportament a fost denunțat pe rețelele de socializare, contribuind la imaginea sa negativă.
Totodata, angajați ai primăriei dar și alti cetățeni din Azuga au semnalat faptul că Barbu Ciprian-George avea un comportament ireverențios și adesea folosea un limbaj injurios față de cei care nu erau pe placul său. Plângerile cetățenilor legate de starea proastă a drumurilor asfaltate au fost ignorate, iar oamenii care ridicau aceste probleme erau sfătuiți să se mute din oraș.
Proasta gestionare a fondurilor publice și impactul asupra bugetului local
Una dintre cele mai mari probleme din mandatul său a fost legată de gestionarea defectuoasă a fondurilor publice și de interpretarea greșită a legislației fiscale. În perioada 2005-2016, Primăria Azuga a pierdut sume semnificative din bugetul local din cauza unor erori în aplicarea legilor fiscale.
În special, în urma unor vânzări de terenuri, Primăria a fost obligată să plătească taxe pe valoarea adăugată către stat, sumă care a crescut datorită penalităților și dobânzilor aplicate. În total, datoriile acumulate din aceste erori au ajuns la 1,7 milioane de lei, iar ANAF a pus sub sechestru terenuri aparținând orașului pentru a recupera aceste sume.
Concluzii și impactul pe termen lung asupra orașului Azuga
Barbu Ciprian-George a fost un primar care a lăsat o moștenire controversată și negativă orașului Azuga. Acțiunile sale au avut un impact grav asupra bugetului local și au subminat încrederea cetățenilor în administrația publică.
Gestionarea defectuoasă a fondurilor, conflictele de interese și acuzațiile de corupție au deteriorat imaginea orașului și au creat tensiuni sociale semnificative. La finalul mandatului său, orașul Azuga nu doar că se confrunta cu dificultăți financiare, dar și cu o criză de încredere în instituțiile publice.