Concluzii.
Sub falsa lozinca „Gata cu risipa!”, Guvernul Romaniei vrea să închidă sau sa vândă companiile de stat aduse, de catre politicieni, in mod intentionat si nu din nepricepere, in stare de faliment. Intr-un limbaj eufemistic, ei le numesc „nerentabile sau a căror activitate de bază a fost redusă”, fara a mentiona cauzele acestor esecuri.
Aceasta nenorocita masura are ca punct de plecare partidele politice, care, au urmarit, in permanenta, eliminarea economica a Romaniei de pe harta lumii, cedarea activelor celor care i-au platit din abundenta, migrarea autohtonilor catre alte tari si inlocuirea acestora cu alogeni, intr-un cuvant desfiintarea Statului National Unitar Roman.
Si asa repetam istoria anilor ’90.
Atunci, sub tutela bolsevicilor Petre Roman si Ion Iliescu, am distrus economia nationala, una dintre principalele tinte fiind fabricile si uzinele construite cu sudoarea poporului roman. Va mai aduceti aminte ce spunea jigodia de Petre Roman referitor la industria romaneasca ?
Conform presei acelor vremuri: „La începutul anilor 90, primul premier post-Ceaușescu, Petre Roman, a intrat în istorie caracterizând industria românească drept „un morman de fiare vechi.”
Multumita acestui tradator, astazi nu mai dispunem de facilitati care sa produca plus valoare, astfel incat, romanii au fost nevoiti sa ia drumul bejeniei, pentru a imbogati, prin munca lor, alte state care „ne vor binele”, dar, care, in realitate, ne-au furat absolut toate resursele.
Pe ultima suta de metri, guvernul Ciolacu 2 isi desavarseste „opera” de distrugere economica completa a Romaniei si de aservire a tarii intereselor mafioto-oligarhice.
De ce acest guvern de nemernici si de „specialisti” nu face tot posibilul sa rentabilizeze companiile/regiile autonome de stat ? Au asteptat momentul oportun pentru desfiintarea acestora sau vinderea lor pe nimic celor care i-au corupt, cu bani si putere, pentru a-i nenoroci pe romani ?
Concret.
Companiile de stat care mai mult cheltuie decât încasează vor avea ghinionul să fie închise sau vândute!
Guvernul a anunțat că noua lege privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată trebuie să intre în vigoare în luna iunie a acestui an.
Legea respectivă ar implica vânzarea sau închiderea companiilor de stat care nu aduc profit sau a căror activitate de bază a fost redusă.
Vorbim astfel despre așa-numita guvernanță corporativă, asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care ar însemna să se treacă la ”asanarea” companiilor de stat, prin privatizarea sau închiderea celor nerentabile.
În acest context, Guvernul își propune ca proiectul de lege privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată să fie adoptat în martie, iar procedurile legislative să fie încheiate în iunie, notează national.ro.
Conform sursei citate, actul normativ prevede, practic, vânzarea a tot ce a mai rămas nevândut dintre companiile de stat, cu excepția societăților cu profituri foarte mari. Profitul este astfel criteriul principal pentru ca o companie să rămână în portofoliul statului.
Potrivit proiectului, statul ar urma să renunțe la întreprinderile care au pierderi sau doar își acoperă cheltuielile, care au activitatea de bază redusă sau care au mai puțin de cinci angajați.
Proiectul face referire și la regiile autonome.
Astfel, în privința regiilor autonome care desfăşoară, în principal, activităţi economice, autorităţile publice tutelare competente pot dispune reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale, urmând ca activităţile comerciale divizate să fie organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată.
Sursa citată susține că măsura anterior menționată va afecta toate regiile autonome, în special Romsilva, care nu va mai avea acces la finanțare pentru întreținerea și paza pădurilor, dat fiind că activitatea comercială era cea care susținea aceste activități.
Transformarea în SRL-uri a activităților comerciale ale regiilor autonome creează premisele pentru privatizarea acestora, fapt care confirmă încă o dată intenția Guvernului de a vinde tot.
Nota: Exact ceea ce am scris mai sus, cu privire la momentul oportun pentru cedarea pe nimic a activelor statului, adica ale noastre, unor smecheri din tara sau din exterior.
Guvernul consideră că întreprinderile de stat nu funcționează întotdeauna cu aceleași reguli și in aceleasi condiții ca și întreprinderile private, iar avantajele și privilegiile de care se bucură pot crea o poziție inegală în raport cu firmele private, distorsionând astfel rezultatele cheie ale pieței și limitând eficiența alocării resurselor între firme și sectoare.