Partea a II a
Cine este BlackRock
În mai puțin de 30 de ani, această firmă financiară americană a crescut de la nimic la a deveni cel mai mare și cel mai de încredere administrator al banilor altora, din lume. Bunurile rămase în grija lor valorează 6,3 trilioane de dolari SUA – o cifră cu 12 zerouri.
Economiști, politicieni, bancheri, investitori, cercetători, manageri și foști angajați Blackrock au contribuit la a descrie o companie ca nimeni alta. Cunoștințele lor arată un gigant global, cu clienți din 100 de țări, care:
- subminează concurența prin deținerea de acțiuni la companii concurente;
- estompează granițele dintre capitalul privat și afacerile guvernamentale, lucrând îndeaproape cu autoritățile de reglementare;
- pledează pentru privatizarea schemelor de pensii pentru a canaliza capitalul de economii în fondurile sale.
Larry Fink, CEO al celui mai puternic fond din lume, fiu al unui director de magazin de pantofi și al unei profesoare de engleză, și-a fondat compania cu o duzină de colegi, în urmă cu 30 de ani, după ce și-a învățat meseria într-o bancă de investiții din New York. La 65 de ani este multimiliardar. Fondul său administrează active de 6.280 de miliarde de dolari, o treime dintre acestea aflandu-se în Europa. Sursa principală a acestor bani sunt fondurile de pensii, în principal cele ale oficialilor din California și New York.
Creat în 1988, BlackRock și-a câștigat puterea actuală în urma crizei financiare din 2008. Odată cu căderea Lehman Brothers, Wall Street a fost în „chinul” căderii libere: nimeni nu știa ce conțineau mii de portofolii financiare, ce se ascunde în spatele derivatelor, ce era toxic și ce nu, ce era periculos și ce nu era.
BlackRock a înțeles rapid cum ar putea beneficia de pe urma situației. De la înființarea sa, firma și-a dezvoltat propriul instrument de management al riscului, numit Aladdin. „Este capabil să analizeze riscurile investiției în orice acțiune, să evidențieze unde să vândă obligațiuni pentru a atrage cel mai bun preț, să urmărească toate tranzacțiile, să reunească toate datele și să aibă la îndemână informații vitale pentru investitori”, explică Financial Times.
Profitând de panică, BlackRock l-a pus pe Aladdin la dispoziția altor finanțatori, la un preț exorbitant, desigur. Dar fondul și-a oferit serviciile și autorităților financiare, care îi căutau ajutorul în evaluarea stării de „sănătate” a marilor bănci considerate sistemice: banca de investiții Bear Stearns de exemplu, gigantul asigurărilor American International Group și conglomeratul financiar Citigroup.
Fondul are un numar de 13.900 de angajati, răspândiți în 30 de țări, însărcinați să vândă produse financiare sau să investească în noi companii.
Dar, de-a lungul anilor, și mai ales după criza financiară, BlackRock și-a extins puterea dincolo de gestionarea activelor. Îl găsim ca auditor al băncilor angajate de autoritățile de reglementare, precum și consilier al statelor în materie de privatizare. În toamna lui 2017, a fost invitat de guvernul francez să participe la „comité Action publique 2022” (CAP 2022), un fel de a doua Comisie Attali, menită să schițeze contururile viitoare ale statului francez.
În culise, în Europa, BlackRock este foarte ocupat să contracareze orice încercare de a ridica gradul de reglementare a finantelor.
BlackRock este acționar, adesea principal, în cel puțin 17.000 de companii din întreaga lume.
„Când ești Larry Fink, poți vorbi în egală măsură cu directorul FMI sau cu un șef de stat. Domnul Fink a fost deja primit de două ori la Elysée de la alegerea lui Emmanuel Macron”, spunea Grégoire Favet, realizatorul emisiunii BFM Business TV.
Consilier al băncilor centrale europene
În 2011, banca centrală a Irlandei a decis să solicite BlackRock Solutions, departamentul de consultanță al fondului, fără licitație, evaluarea celor șase bănci irlandeze principale. Trei dintre ei tocmai fuseseră salvați în panică de către stat pentru a evita falimentul. Inglodata in datorii, Irlanda a trebuit să apeleze la Europa și la FMI în cadrul unui plan de „salvare” de 85 de miliarde de euro. De asemenea, a dorit să efectueze „teste de stres” pentru a verifica soliditatea mediului bancar în eventualitatea unor noi erori.
Ulterior, în fața deputaților irlandezi sceptici, ministrul de finanțe de la acea vreme a spus că a apelat la BlackRock sub presiunea instituțiilor internaționale care împrumutaseră bani Irlandei, grupate în așa-numita „Troika”, respectiv Banca Centrală Europeană (BCE), Uniunea Europeană și FMI.
„Ajutorul” acordat de Larry Fink Irlandei a mai fost solicitat în 2012 și în 2013, pentru a evalua cerințele de capital ale băncilor irlandeze. Pe 4 noiembrie 2013, BlackRock Fund a achiziționat 3% din una dintre aceste bănci, Bank of Ireland, și a raportat că deține 162 de miliarde de euro în activele din Irlanda.
În Grecia, în 2011, tot sub presiunea Troicii, Banca Centrală a Greciei a cerut BlackRock Solutions să disece portofoliile de credite ale unui numar de 18 bănci, apoi, din nou, în 2013 pentru portofoliile celor mai mari patru bănci. Astăzi, BlackRock detine un centru comercial de 300 de milioane de euro în Atena. De asemenea, deține acțiuni la două bănci, la principalul furnizor de energie și la loteria națională, care se află în proces de privatizare.
În Spania, patru dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de astăzi au BlackRock printre investitorii lor, la fel ca și cele mai mari șase bănci spaniole. In mai 2012, statul spaniol a solicitat megacorporatiei să evalueze creanțele neperformante și activele imobiliare ale instituțiilor sale de credit, și nevoile de recapitalizare ale acestora.
In Olanda, în decembrie 2012, banca centrală a cerut companiei BlackRock Solutions să analizeze portofoliul de credite al gigantului bancar național ING, apoi, în iulie 2013, activele imobiliare ale tuturor băncilor olandeze. Pentru a evita orice conflict de interese, banca centrală olandeză a decis, în 2007, să încredințeze gestionarea fondurilor de pensii ale angajaților săi… BlackRock.
Pentru a-și extinde influența în Europa, BlackRock s-a înconjurat de personalități cunoscute, cum ar fi George Osborne, ministrul de finanțe al Marii Britanii din 2010 până în 2016 sub David Cameron, care acum este redactor la ziarul The Evening Standard, și lucrează o zi pe săptămână ca si consultant la BlackRock. Remunerarea lui se potrivește cu faima lui: 650.000 de lire sterline (739.600 de euro) pe an.
Pe măsură ce a reformat pensiile din Regatul Unit în ultimii doi ani la departamentul său, George Osborne s-a întâlnit cu directori BlackRock de cinci ori, permițând administratorilor săi de active să acceseze o piață anuală de 25 de miliarde de lire sterline.
În Germania, Friedrich Merz, fost șef al CDU în Parlament, partidul fostului lider Angela Merkel, este cel care gestionează în prezent, operațiunile locale ale administratorului de active.
În Elveția, a fost recrutat Philippe Hildebrand, fostul șef al băncii centrale elvețiene.
În Grecia, BlackRock a optat pentru Paschalis Bouchoris, fostul șef al unui program guvernamental de privatizare.
În ceea ce privește Franța, președintele BlackRock este Jean-François Cirelli, fost consilier economic al lui Jacques Chirac. Acest absolvent al École Nationale d’Administration a condus GDF (Gaz de France) din 2004, îndreptând grupul către privatizare.
Și la Bruxelles? BlackRock are sediul, din 2010, la primul etaj al 35 Place de Meeûs, în fața unui parc în care oficialii europeni se înghesuie în soarele prânzului, în timpul săptămânii. Potrivit Registrului de transparență al Uniunii Europene, în 2012, BlackRock a susținut că a cheltuit aproximativ 150.000 de euro pentru afacerile sale din Bruxelles. În 2014 a fost de 10 ori mai mult.
Între noiembrie 2014 și martie 2018, operatorul american a solicitat și a obținut întâlniri cu membrii Comisiei Europene de 33 de ori. Potrivit unei surse din Parlamentul European, BlackRock organizează și „zile de informare” pentru asistenții parlamentari „pentru a explica cum funcționează un produs sau cum pot fi folosite fondurile pasive pentru a spori creșterea economică. În cele din urmă, acești asistenți parlamentari vor fi capabili să consilieze cel mai bine membrii”, spune ea.
Banca Centrală Europeană, care comisionează BlackRock să auditeze băncile, nu are nicio putere asupra companiei.