BRICS și Egalitatea de Șanse între Parteneri!
Partea I.
Razboiul din Ucraina a determinat ca mass-media internațională, atât globalistă, cât si suveranistă, sa acorde o atenție deosebită alianței BRICS, tocmai datorită apartenenței unuia dintre beligeranți, respectiv Federația Rusă, la această organizație transnațională.
Și, totuși, ce este BRICS? Cum și de ce a fost fondată și care este scopul acestui grup de țări? Vom afla în cele ce urmează.
Ce este BRICS?
Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud formează organizația interguvernamentală cunoscută sub numele de BRICS, una dintre cele mai puternice structuri economice (nominal) din lume. Principalul obiectiv al blocului este de a consolida comerțul și de a sincroniza relațiile economice dintre țările membre, precum și de a reforma ordinea economică internațională.
Forța economică, politică, socială și financiara a BRICS.
BRICS în cifre:
- 26,7% din suprafața totală a Pământului;
- 41,5% din populația mondială (3,25 miliarde de oameni);
- Produs Intern Brut de aproximativ 26 de trilioane de dolari;
- 25% din producția economică mondială;
- 4,5 trilioane de dolari în rezerve valutare(până în 2018).
Sursa: Banca Mondială.
Date statistice.
În ceea ce privește cifrele, BRICS depășește cu ușurință Uniunea Europeana sau Statele Unite ale Americii din punct de vedere economic, dar, totuși, nu pot ajunge la nivelul Grupului celor 7 în ceea ce privește PIB-ul total.
Notă: Grupul celor Șapte (G.7) reprezintă un forum internațional al guvernelor celor mai dezvoltate state din punct de vedere economic, tehnologic și militar, respectiv Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.
Brazilia, Rusia, India, și China sunt împreună în primele zece țări cu cea mai mare populație, suprafață, și PIB.
Toate cele cinci state, Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, membre inițiale ale BRICS, fac parte din organzația G 20, având:
- un PIB nominal combinat de 28 de trilioane de dolari (aproximativ 27% din PIB-ul global),
- un PIB armonizat cu Paritate Puterii de Cumpărare în jur de 57 de trilioane de dolari (33% din PIB-ul global),
- aproximativ 4.5 trilioane de dolari în rezerve valutare combinate (din 2018).
Notă: Organizația G 20 reprezintă un grup de miniștri de finanțe și guvernatori ai băncilor centrale din 20 de economii – 19 ale celor mai mari economii naționale, plus al Uniunii Europene. Țările G 20 reprezintă două treimi din populația planetei și aproape 90% din Produsul Intern Brut al acesteia.
Crearea BRICS.
În mod ironic, termenul BRIC a fost inventat în Occident, de către Jim O’Neill, expert în cadrul diviziei de cercetare a grupului Goldman Sachs, încă din anul 2001, pentru a atrage atenţia asupra oportunităţilor de câştig pe care le oferă ceea ce compania numea pieţele emergente, respectiv economiile în creștere ale Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei.
Notă: The Goldman Sachs Group, Inc., numită adesea doar Goldman Sachs, este una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, care desfășoară activități de investiţii bancare, securities și management de investiţii.
În urmă cu 20 de ani, aceste țări erau considerate viitoarele superputeri și se așteptau să ajungă din urmă, sau chiar să depășească, până în 2050, economiile statelor dezvoltate.
Prima reuniune oficială a BRIC (la acea vreme, Africa de Sud nu era încă membră a alianței) a avut loc la 16 iunie 2009 în orașul rus Ekaterinburg. La acea vreme, lumea încă își revenea după Marea Recesiune din 2008, care a dat o lovitură grea majorității țărilor, inclusiv economiilor emergente.
BRICS a fost inițial identificată cu scopul de-a stimula oportunitățile de investiții și nu a fost o organizație internațională oficială. Din 2009, ea s-a format din ce în ce mai mult într-un bloc geopolitic mai coeziv, guvernele lor reunindu-se anual la summituri oficiale și coordonând politici multilaterale. Relațiile bilaterale în cadrul BRICS se desfășoară în principal pe baza neinterferenței, egalității și beneficiului reciproc.
Notă: Relațiile bilaterale între țările mai sărace și cele bogate ale Uniunii Europene nu sunt caracterizate prin neinterferență, egalitate și beneficiu reciproc, cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind România.
Obiective.
Scopul BRICS constă în consolidarea cooperării economice între țările membre, identificarea modalităților de îmbunătățire a perspectivelor de creștere și reformarea sistemul financiar mondial.
Notă: Poziția pe care BRICS o menține până în prezent este cumva la mijloc, peste țările cu economiile în curs de dezvoltare, însă sub țările occidentale.
De la la prima reuniune BRIC a fost menționată necesitatea unei noi monede de rezervă la nivel mondial. Moneda trebuie să fie mai stabilă, mai previzibilă și mai echitabilă decât dolarul american, care nu este învinuit în mod direct, dar acest lucru este subînțeles.
Țările BRIC au convenit să folosească monedele lor locale în schimburile comerciale între ele cât mai mult posibil, pentru a reduce dependența de dolar și pentru a susține puterea de cumpărare a propriilor monede fiduciare.
Notă: Monedă fiduciară = hârtie-monedă având o valoare convențională și putere de circulație numai în interiorul unei țări.
Un alt obiectiv al BRIC era de a reforma Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Potrivit BRIC, aceste instituții sunt nedrepte și „prădătoare” față de țările în curs de dezvoltare.
Grupul BRICS afirmă că dorește să devină un bloc economic și geopolitic unic care să reprezinte vocea economiilor emergente pe scena internațională.
Notă: O piață emergentă este, de obicei, considerată economia unei țări care se află intr-un anumit stadiu de dezvoltare, are o piață de capital reglementată si eficientă, iar veniturile populației sunt în creștere, dar se află, în continuare, sub media țărilor dezvoltate.
Anual, statele BRICS se întâlnesc în cadrul reuniunilor planificate, în contextul cărora țările discută și convin asupra anumitor tendințe și planuri politice. Cea mai formală formă de cooperare are loc prin intermediul unor proiecte comune, cum ar fi Noua Bancă de Dezvoltare, BRICS Pay (un sistem internațional de plăți pentru membrii alianței), BRICS Cable etc.
Dezvoltarea BRICS.
Țările BRICS sunt considerate un rival geopolitic al blocului G 7, condus de economiile avansate, implementând inițiative competitive si dezvoltându-se pe urmatoarele coordonate:
- În 2011, China a invitat Africa de Sud să se alăture organizației și astfel B.R.I.C. a devenit BRICS. În același an, a fost înființat Forumul BRICS.
- În 2012, blocul a anunțat proiectul BRICS Cable, un cablu submarin de fibră optică ce va conecta țările din grup și restul țărilor din sudul lumii. Ideea principală este de a reduce dependența țărilor din lumea a treia de sistemul de telecomunicații existent, despre care BRICS spune că este controlat de Occident.
- În iunie 2012, organizația s-a oferit să investească 75 de miliarde de dolari în investițiile F.M.I. cu condiția ca BRICS să aibă o pondere mai mare în procesul decizional al fondului. Întrucât planul lor a eșuat, în 2014 și-au creat propria instituție financiară, Noua Bancă de Dezvoltare BRICS, cunoscută informal sub numele de Banca BRICS. Aceasta trebuia să fie un concurent al Băncii Mondiale și al F.M.I., despre care se spunea că este mai echitabilă decât acestea și că nu va impune condiții politice sau fiscale pentru împrumuturile pe care le acordă. Acest lucru ar face ca banca să fie mai atractivă pentru țările în curs de dezvoltare care întâmpină dificultăți în a îndeplini cerințele de creditare ale F.M.I. sau ale Băncii Mondiale.
Capitalul inițial al băncii BRICS a fost de 100 de miliarde de dolari, toate țările având o cotă egală.
Nicio țară nu-și poate mări cota fără aprobarea celorlalți membri. Banca BRICS se concentrează pe împrumuturi pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, pe proiecte de „dezvoltare durabilă” și pe dezvoltarea relațiilor cu alte organizații și bănci multilaterale.
De la înființarea sa, a finanțat 96 de proiecte în valoare totală de 34 de miliarde de dolari. Cifra poate părea impresionantă, dar, în realitate, reprezintă doar o fracțiune din împrumuturile acordate de Banca Mondială.
Va urma! BRICS în prezent.