Foto: Marius Voineag, infractorul sef din Portul Constanta !
POLITICIENI, MAGISTRATI, MILITIENI SI ANTREPRENORI VEROSI !
Procuror șef din DNA, complice al traficanților din Portul Constanța.
Mihai Stanciu, fostul șef al DNA Constanța, este mizerabilul de procuror spagar care apare în înregistrările din referatul dosarului „Port Constanța”, în care sunt cercetați mai mulți vameși, afaceriști și alți funcționari publici pentru luare și dare de mită.
În urmă cu un an, Stanciu a fost susținut puternic de actualul șef al DNA, Marius Voineag, și delegat șef peste anchetatorii anticorupție din Constanța. Stanciu l-a înlocuit pe fostul procuror șef al DNA Constanța, Andrei Bodean, dar, în mod curios, după un an nu i-a mai fost prelungit mandatul.
Nota: In mod cert, o parte dintre sumele obtinute de parchetarul Mihai Stanciu a fost „transferata” in buzunarele „adanci” ale sefului sau, care cunostea ce lichea a sustinut la sefia DNA Constanta.
Acum, Stanciu este cercetat de procurorii desemnați ai Parchetului General, după ce ar fi oferit protecție afaceriștilor din port, beneficiarul principal fiind un militian detașat în port, el fiind „umbrela” protectoare pentru fostul procuror șef DNA Constanța și încrengătura de interese financiare din port.
Comisarul șef peste Port
Astfel, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, la data de 09.01.2025 a avut loc o întâlnire între Ionuț Voinescu, comisar șef de poliție la Garda de Coastă din cadrul Poliției de Frontieră Române, cu Mihai Teodorescu, director general al CN APM Constanța, „întrevederea având loc în prezența unui procuror din Constanța”.
Încă de la început, Ionut Voinescu „și-a exprimat interesul pentru facilitarea de către Mihai Teodorescu a obținerii în condiții avantajoase, adica sub pretul pietei, a unui contract de închiriere privind un teren aparținând CN APM Constanța, urmând ca, într-o primă etapă, pentru crearea unei poziții favorabile dobândirii acestui beneficiu, respectivul teren să facă obiectul unei încredințări directe pe o perioadă de 6 luni”, se arată în documentele DNA.
Nota: CN APM Constanța – Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta
Voinescu a explicat că, în opinia sa, trebuie dezvoltată o „afacere” de către persoane de încredere,
„la care să își aducă fiecare contribuția, profitând de funcția deținută în prezent, astfel încât să fie maximizat profitul și asigurate premisele obținerii acestuia în perioada următoare, chiar și în situația în care unul dintre cei care beneficiază de împărțirea ”tortului” nu va mai deține o anumită funcție”.
„...Că știi care e treaba? Asta ce muncește și mâine, și poimâine, nu mai ești tu acolo, dar tu rămâi în combinația aia. Poate poimâine o să fii mai sus, mai jos, mai stânga, mai dreapta”.
Tortul numit portul Constanța
Profitul grupării era denumit „tort”. În momentul în care s-a precizat în discuție că interesul comun consta în obținerea unui profit, specificat ca fiind „tortul”, Voinescu, militianu’ de la Garda de Coasta, a confirmat ideea, adăugând că implicarea trebuie să fie la nivelul „fiecare cât poate”, deoarece „unu poate azi mai puțin, altul poate altă dată mai mult… Eu zic că toți suntem pe aceeași …”, aceste referiri privind contribuția pe care o putea aduce fiecare dintre ei la dezvoltarea „afacerii” din perspectiva funcției avute.
Pentru a explica genul de „afaceri” la care se referea, infractorul Voinescu a relatat că el le-a făcut cunoștință numiților „Iulian” – Iulian Nedu, om de afaceri, cu interese în zona CN APM Constanța, și „Bogdan”, adică Bogdan Mândrescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Contract de chirie oneros
În aceste condiții, DNA îl suspectează pe procurorul Stanciu și pe comisarul Voinescu de dare de mită.
„Față de cele expuse, avem în vedere că probatoriul aflat la dosar a conturat existența unor probe care susțin presupunerea rezonabilă privind comiterea de către Voinescu Ionuț a infracțiunii de dare de mită, fapta constând în aceea că, în cursul lunii ianuarie 2025, a solicitat lui Teodorescu Mihai, în calitate de funcționar public, având funcția de director general al CN APM Constanța, facilitarea încheierii, în condiții avantajoase pentru el și pentru un procuror din Constanța, a unui contract de închiriere privind un teren aflat în patrimoniul companiei naționale anterior menționate, iar în schimbul obținerii acestui beneficiu a oferit garantarea protecției respectivului funcționar public prin asigurarea protectiei de fi pus în gardă cu privire la eventuale activități judiciare care l-ar viza, precum, și, după caz, împiedicarea ori zădărnicirea acestora.
(…) Cu privire la implicarea unui procuror din Constanța, prin ordonanța din data de 19.02.2025 s-a dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 C.pen. rap la art. 6 din Legea nr. 78/2000”, se mai arată în referatul DNA.
Militianul pilos detașat la nesfârșit
Un alt aspect care confirmă că interlocutorii au discutat despre obținerea de bani prin folosirea de funcții a fost acela când au discutat din nou despre intenția militianului Voinescu de a ocupa, din nou, prin detașare, funcția în Portul Constanța.
Cu respectiva ocazie, Voinescu l-a identificat pe Ion Dumitrache, alt suspect din dosar, ca fiind un potențial opozant și „nu a ezitat să îi reproșeze acestuia că, în trecut, îl ajutase în două situații pe care le-a prezentat ca fiind realizate cu încălcarea legii”.
În ultimul an, mai mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale ar fi promis și ar fi dat funcționarilor publici de mai sus sume de bani cuprinse între 2.000 de euro și 100.000 de euro, precum și alte bunuri, pentru a le oferi susținere și pentru a fi ajutați să își dezvolte afacerile pe care le desfășoară în zona Portului Constanța.
„Semper Fidelis” ! Magistratii, aliatii cei mai fideli ai infractorilor!
Conform DNA, în perioada 2024 – 2025, mai mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale ar fi promis și ar fi remis funcționarilor din cadrul Administrației Porturilor Maritime SA Constanța sume de bani cuprinse între 2.000 de euro și 100.000 de euro, precum și alte bunuri, pentru a le oferi susținere și pentru a fi ajutați să își dezvolte afacerile pe care le desfășoară în zona Portului Constanța. Totalul sumelor primite ca mită de funcționari este de aproximativ 350.000 de euro.
Cu toate acestea, pe 26 februarie, judecătorii de la instanțele bucureștene au respins propunerile DNA privind arestarea preventivă a 18 persoane implicate în acest caz de corupție din Portul Constanța.
Astfel, Tribunalul București a dispus ca 14 inculpați să fie cercetați de DNA în stare de libertate sub control judiciar, doi nu au nicio măsură restrictivă, iar omul de afaceri Ion Dumitru va sta în arest la domiciliu.
Magistratii isi apara protectorii si „sponsorii”!
Curtea de Apel București a respins cererea DNA de arestare preventivă a liderului PSD Constanța, Ion Dumitrache, acesta fiind plasat sub control judiciar.
Printre cei care au primit control judiciar se află:
- Petrică Buduru, milionar, fost fotbalist și conducător la cluburile Farul, Dinamo și Astra),
- Cătălin Viorel Cristea (consilier al directorului general al CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța),
- Florin-Laurențiu Chirilă (director Direcția Tehnică în cadrul Administrația Porturilor Maritime Constanța),
- George-Gabriel Vișan (director comercial).
Ionuț Voinescu (ofițer de militie în cadrul Gărzii de Coastă) nu are nicio restricție.
Procurorii DNA – vicii de procedura cu intentie vadita!
Luni, 24 februarie 2025, au fost demarate 41 de percheziții privind infracțiuni de corupție din Portul Constanța, la afaceriști cu renume, vameși, foști vameși, dar și la fostul președinte municipal al PSD Constanța, Ion Dumitrache. Toți sunt acuzați de luare și dare de mită, iar în cazul lui Dumitrache au fost reținute și alte infracțiuni care au legătură cu funcția din partid și influența lui.
Perchezițiile au fost efectuate de DNA – Structura Centrală, însă, potrivit unor surse din anchetă, au fost făcute degeaba. Toate sunt nule! Asta pentru că toate mandatele de percheziție au fost emise de Tribunalul București, în condițiile în care, din punct de vedere procedural, în această cauză trebuiau emise de Curtea de Apel București, întrucât printre suspecți se numără și un avocat. Odată ce perchezițiile au fost făcute nelegal, suspecții au fost puși în libertate.
Reamintim că timp de aproape un an, un investigator sub acoperire al DNA a colectat probe privind afacerile ilegale din Port, derulate de afaceriștii milionari ai Constanței, cu girul unor funcționari din cadrul CN APMC și a altor persoane influente.