Partea I.
Lovitură de teatru. Financial Times (FT): S-ar putea ca Olanda să nu mai vrea România în Schengen, după ce Austria s-a înduplecat să ne accepte
România ar putea până la urmă să nu mai intre în Schengen, în ciuda asigurărilor date de premierul Marcel Ciolacu. Motivul nu mai este refuzul Austriei, care a fost în cele din urmă înduplecată să ne accepte, ci răzgândirea Olandei, prin noua putere.
România riscă să nu intre în Schengen, în ciuda asigurărilor oferite de premierul Marcel Ciolacu. De această dată, problema nu mai este reprezentată de opoziția Austriei, care „a cedat”!!!!, în cele din urmă, multiplelor avantaje/gratuitati economice oferite de Romania (petrol, gaze, paduri etc.) si și-a dat acordul pentru acceptarea noastră, ci de schimbare a poziției Olandei, sub influența noii conduceri.
Daca, inițial, Țările de Jos au susținut aderarea Bulgariei și României la Schengen în 2023, includerea Partidului Libertății, de extrema dreapta, condus de Geert Wilders, în coaliția de guvernare, după alegerile din noiembrie, ar putea duce la o revizuire a acestei poziții.
Conform Financial Times, Olanda a decis să-și retragă sprijinul pentru România, deși, timp de mai mulți ani, a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai aderării noastre la spațiul Schengen.
Aceasta răsturnare de situație este cu atât mai surprinzătoare, cu cât Austria abia renunțase la poziția sa, marcând o evoluție pozitivă după o lungă perioada de rezistență împotriva includerii României.
Țările de Jos ar putea deveni acum principală piedică pentru aderarea completă a Bulgariei și României la zona Schengen, scrie FT. Comunitatea europeană așteaptă ca Austria să renunțe definitiv la dreptul de veto, un pas ce ar putea rezolva blocajele care persistă de peste un deceniu și ar deschide drumul pentru integrarea completă a celor două state, Romania si Bulgaria, în spațiul Schengen.
Parlamentarii olandezi ar urma să întoarcă poziția Țărilor de Jos
O nouă dezbatere va avea loc în parlamentul olandez după retragerea anticipată a veto-ului Austriei. Deși tendința generală este de a sprijini deciziile anterioare, respectiv acceptarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, unele surse, citate de Financial Times, avertizează că parlamentarii olandezi ar putea să-și reevalueze poziția în lumina noilor evoluții politice.
Experții apropiați de negocieri cred că o înțelegere obținută la întâlnirea la Budapesta ar putea trimite un semnal puternic către Țările de Jos, determinând-le să reafirme sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei.
Între timp, premierul român Marcel Ciolacu manifestă o certitudine remarcabilă privind intrarea României în Schengen, mergând până la anunțarea unei date oficiale.
„Acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025”, a afirmat Ciolacu, aspect pe care multi analisti politici nu il agreeaza, avand in vedere interesele economice ale Olandei.
Inclusiv riscurile generate de posibila diminuare a veniturilor obtinute de principalele porturi olandeze, Rotterdam si Amsterdam, in cazul accederii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, oportunitate insotita, in urmatorii ani, de modernizarea porturilor Constanta, Varna si Burgas, precum si de dezvoltarea infrastructurii rutiere catre Europa Occidentala. Este vorba despre vapoarele maritime/oceanice care vin dinspre Asia, trec prin Canalul de Suez si, pentru a nu mai ocoli intrega Europa pana la Marea Nordului, o parte a acestora ar putea fi descarcate in porturile din Romania si Bulgaria.
Austria ar urma să anunțe, la Budapesta, acordul pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen
Viena este așteptată să anunțe renunțarea la opoziția manifestata pana in prezent fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, în cadrul unei întâlniri programate vineri, la Budapesta, între miniștrii de interne ai Austriei, României, Bulgariei și Ungariei.
După această mișcare anticipată din partea Austriei, decizia oficială privind admiterea Bulgariei și României în Schengen, ar putea fi luată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne ai UE, stabilită pentru 12 decembrie. Acest plan ar permite ridicarea completă a restricțiilor la începutul anului viitor.