Textul discursului rostit marți, 21 februarie 2023, de Vladimir Putin la Gostiny Dvor, din Moscova.
Partea a VII a.
Este important să se creeze condiții suplimentare pentru ca cetățenii să investească și să câștige acasă, în interiorul țării.
În același timp, este necesară garantarea siguranței investițiilor cetățenilor în economii de pensii voluntare. Ar trebui să existe același mecanism ca și în sistemul de asigurare a depozitelor bancare. Permiteți-mi să vă reamintesc că astfel de depozite ale cetățenilor în valoare de până la un 1.400.000 de ruble sunt asigurate de stat și returnarea lor este garantată. Pentru economiile de pensii voluntare, îmi propun să stabilim dublul sumei – până la două milioane 800 de mii de ruble. De asemenea, este necesar să se protejeze investițiile cetățenilor în alte instrumente de investiții pe termen lung, inclusiv împotriva posibilului faliment al intermediarilor financiari.
Sunt necesare soluții separate pentru a atrage capital către întreprinderile cu dezvoltare insemnata și de înaltă tehnologie.
Li se va acorda sprijin pentru plasarea acțiunilor pe piața de valori autohtonă, inclusiv stimulente fiscale, atât pentru companii, cât și pentru cumpărătorii de astfel de acțiuni.
Cel mai important element al suveranității economice este libertatea de întreprindere. Repet: pe fundalul încercărilor externe de a controla Rusia, afacerile private au dovedit că se pot adapta unui mediu aflat în schimbare rapidă și asigură creșterea economică în condiții dificile. Prin urmare, fiecare inițiativă de afaceri menită să dezvolte țara ar trebui să primească sprijin.
În acest sens, consider corect să revin asupra chestiunii revizuirii unui număr de norme de drept penal în ceea ce privește așa-numitele infracțiuni economice.
Bineînțeles că statul trebuie să controleze ce se întâmplă în acest domeniu, aici nu se poate permite permisivitatea, dar nici nu e nevoie să mergem prea departe. Este necesar să ne îndreptăm mai activ către această dezincriminare, despre care am vorbit. Sper că Guvernul, împreună cu Parlamentul, organele de drept și asociațiile de afaceri, vor desfășura această activitate în mod consecvent și temeinic.
În același timp, solicit Guvernului, în strânsă legătură cu Parlamentul, să propună măsuri suplimentare care să grăbească procesul de dezautorizare a economiei. Afacerile, în primul rând în sectoare și industrii cheie, trebuie să funcționeze în jurisdicția rusă – acesta este un principiu de bază.
Ne amintim problemele și dezechilibrele cu care se confrunta economia sovietică târzie.
Prin urmare, după prăbușirea Uniunii Sovietice si a sistemului său planificat, în haosul anilor 90, țara a început să creeze o economie bazată pe relații de piață, proprietate privată – în general, totul este corect. În multe privințe, țările occidentale au servit drept exemple aici și părea suficient doar pentru a le copia modelele. Adevărat, ei încă se certau între ei, îmi amintesc asta: europenii se certau cu americanii despre cum ar trebui să se dezvolte economia rusă.
Și ce s-a întâmplat ca urmare? Economia noastră națională a devenit în mare măsură orientată spre Occident, în primul rând ca sursă de materii prime. Nuanțele, desigur, au fost diferite, dar în general ca sursă de materii prime.
Motivele pentru aceasta sunt, de asemenea, de înțeles.
Noua afacere rusă în curs de dezvoltare a fost, desigur, menită, ca toate celelalte afaceri din toate celelalte țări, în primul rând, pentru a obține profit, și rapid, și ușor. Ce a adus-o? Aceasta este vânzarea de resurse: petrol, gaze, metale, cherestea.
Puțini s-au gândit și poate că nu a existat o astfel de oportunitate de a investi pe o perioada mai lunga. Așa că, alte sectoare ale economiei, mai complexe, s-au dezvoltat slab. Și pentru a sparge această tendință negativă – toată lumea a văzut-o perfect, în toate guvernele – ne-a luat ani de zile, ajustarea sistemului fiscal și investiții publice de amploare.
Aici am realizat o schimbare reală, vizibilă. Da, există un rezultat, dar, repet, trebuie să ținem cont de situația în care s-a dezvoltat afacerea noastră, în primul rând, cea la nivel macro.
Tehnologia – în Occident, surse financiare mai ieftine și piețe profitabile – în Occident, desigur, și capitalul a început să curgă și acolo.
Din păcate, în loc să extindă producția, să cumpere echipamente și tehnologii, să creeze noi locuri de muncă aici, în Rusia, au fost cheltuiți și pe proprietăți străine, iahturi și imobiliare de elită.
Da, atunci au început să investească, desigur, în dezvoltare, desigur, dar, in prima etapă, totul a mers acolo într-un flux larg, în mare măsură, pentru aceste scopuri – pentru consum. Și acolo unde există bogăție, acolo, desigur, sunt copii, educația lor, viața, viitorul lor. Și pentru stat i-a fost foarte greu să urmărească și să prevină o astfel de dezvoltare a situației, aproape imposibil – trăiam în paradigma pieței libere.
Evenimentele recente au arătat, în mod convingător, că imaginea Occidentului ca refugiu sigur și refugiu pentru capital s-a dovedit a fi o fantomă, un fals.
Iar cei care nu au înțeles acest lucru la timp, care considerau Rusia doar o sursă de venit și plănuiau să locuiască în principal în străinătate, au pierdut mult: au fost pur și simplu jefuiți acolo, chiar și banii câștigați legal le-au fost luați.
Cumva, ca o glumă – probabil că mulți își amintesc – adresându-mă reprezentanților afacerilor rusești, le-am spus: ești chinuit de înghițirea prafului, alergând prin curțile și birourile oficialităților occidentale, economisindu-ți banii. Exact așa s-a întâmplat totul.
Știți, acum voi adăuga un lucru foarte important – simplu, dar foarte important.
Credeți-mă, niciunuia dintre cetățenii obișnuiți ai țării nu i-a fost milă de cei care și-au pierdut capitalul în băncile străine, nu le-a fost milă de cei care și-au pierdut iahturile , palatele din străinătate și așa mai departe, iar în conversațiile din bucătărie, oamenii și-au amintit, probabil, atât de privatizarea anilor 90, când întreprinderile create de toată țara au functionat degeaba, cât și de luxul ostentativ, demonstrativ al așa- numitelor noi elite.
Va urma