Europenii se pregătesc de război ! Episodul 2.
În urma raportului Comisiei Europene ca fiecare guvern să-și pregătească populația pentru situații limită, război, pandemii etc., europenii au început să își facă rezerve de alimente și medicamente pentru zile negre.
Europenii își fac rezerve de alimente.
Un rezident din Bruxelles, cu o educație superioară, o familie și un loc de muncă sigur, a început să-și facă provizii de alimente și medicamente, îngrijorat de tot ceea ce se întâmplă în lume.
„Pentru că nu știi niciodată. Vreau să am provizii pentru 72 de ore”, a spus belgianul.
Stocarea de alimente pentru câteva zile este ceva neobișnuit în Europa occidentală, asemenea practici fiind specifice Europei de Est, anterior anului 1990, precum și în Finlanda, care s-a aflat în stare de alertă din cauza unei posibile agresiuni din partea Rusiei sovietice (U.R.S.S.).
În marile orașe europene, unde supermarketurile sunt constant bine aprovizionate, obiceiul de a face rezerve este un fenomen relativ recent.
Multă lume a observat această tendință în creștere.
„Am observat o creștere semnificativă a stocării alimentelor în Europa de anul trecut”, a declarat Christopher Hegadorn, profesor asistent de politici alimentare globale la Sciences Po și organizator principal al inițiativei Food Alert, care analizează politicile de siguranță alimentară, potrivit G4Food.ro.
„Observăm clar o creștere a achizițiilor de alimente pentru pregătirea în caz de urgență”, a spus Magnus Karlsson, reprezentant al General Prepper, unul dintre cei mai mari retaileri europeni de produse pentru supraviețuire.
„Vedem clar că majoritatea comenzilor vin de la consumatori și companii din orașele mari”.
În diverse țări europene, autoritățile îndeamnă cetățenii să își facă rezerve pentru situații de urgență.
Finlanda, Danemarca, Germania și Franța sugerează ca fiecare gospodărie să aibă suficiente provizii pentru un minim de 72 de ore.
În Suedia, guvernul a emis o broșură care încurajează populația să stocheze alimente neperisabile, conserve, produse bogate în proteine și grăsimi, băuturi și articole destinate copiilor.
În Olanda, recomandarea oficială este de a avea rezerve pentru 48 de ore, însă ministrul Justiției, David van Weel, a propus recent să se extindă acest termen la 72 de ore.
Din partea alore națiuni vin avertismente și mai alarmante. De exemplu, Elveția propune rezerve pentru o săptămână, în timp ce Polonia, care se învecinează cu Ucraina, recomandă stocuri pentru 10 zile.
Sunt și alte țări europene care fac recomandări clare cetățenilor privind stocarea alimentelor, acasă, pentru situații de urgență. Mulți oameni pun în aplicare sfatul și cumpără alimente pentru cel puțin 72 de ore.
Acesta este și cazul Finlandei, Danemarcei, Germaniei și Franței, unde ghidurile guvernamentale sugerează ca oamenii să aibă în casă un stoc de cel puțin trei zile de alimente și apă, pentru a fi pregătiți în fața unei crize, scrie euractiv.com.
Va urma!