Partea I
Întrebat la o conferinţă de presă, în septembrie anul trecut, despre consecinţele agravării crizei energetice din Europa de Vest, secretarul american de stat Antony Blinken a descris razboiul din Ucraina ca fiind unul potenţial bun. “Este o oportunitate extraordinară de a elimina odată pentru totdeauna dependenţa de energia rusă şi, astfel, de a înlătura lui Vladimir Putin armonizarea energiei ca mijloc de promovare a planurilor sale imperiale. Acest lucru este foarte semnificativ şi oferă o oportunitate strategică extraordinară pentru anii următori”.
„Ce-ai facut Bobita” ? Sacrificam Europa pentru interesele voastre globale, inclusiv accesul la resursele rusesti, in paralel cu distrugerea economiei europene ? Se pare ca da, avand in vedere criza economica spre care se indreapta „Batranul continent”, in absenta materiilor prime din Rusia, in principal, si din BRICS Plus, in secundar.
In 2023, jurnalistul Thomas Kohlmann, de la Deutsche Welle, publica urmatoarele:
„Cei mai mari plătitori străini de taxe în Rusia provin din SUA şi Germania. Sunt companii americane şi germane care co-finanţează indirect războiul lui Putin, în ciuda faptului că Rusia a atacat Ucraina. Aceasta reiese dintr-un studiu realizat de Kiew School of Economics. Potrivit datelor economiştilor ucraineni, în Rusia activează în continuare 262 de companii germane, adică mai bine de două treimi din cele active acolo înaintea izbucnirii războiului”.
Forbes: Companiile americane păstrează cea mai mare reprezentare în clasamentul afacerilor străine din Rusia
Companiile americane și-au păstrat poziția de lider în clasamentul celor mai mari companii străine din Rusia, potrivit publicației Forbes, în pofida plecării masive a întreprinderilor occidentale din țară din cauza războiului din Ucraina, relatează BBC.
Forbes a întocmit o listă anuală a celor mai mari 50 de companii străine din Rusia pe baza rezultatelor din 2022. Ratingul a fost actualizat cu aproape jumătate – 22 de companii au renunțat din cauza vânzării, suspendării sau închiderii afacerilor în Rusia.
Primul loc a fost ocupat de lanțul francez de magazine de bunuri de uz casnic Leroy Merlin, înlocuind Grupul german Volkswagen – producătorul auto a părăsit piața rusă. Dar în clasamentul din 2023, Leroy Merlin nu va fi inclus în clasament – în martie, Leroy Merlin a anunțat că intenționează să transfere controlul asupra afacerii din Rusia către conducerea locală.
Printre cele 22 de companii care au părăsit deja lista, pe lângă Volkswagen, se numără Renault (compania era pe locul trei), Apple (era pe locul cinci), Toyota (locul șapte) și Samsung (locul nouă).
Afacerile chinezești și-au sporit puternic prezența în clasament, dar companiile din “țările neprietenoase”, așa cum le numesc autoritățile ruse, reprezintă în continuare majoritatea, notează Forbes.
Statele Unite și-au păstrat poziția de lider – în urmă cu un an, în clasament se aflau 10 companii, în prezent au rămas opt. Locurile doi și trei în clasament au fost ocupate de producătorii de tutun – japonezii de la JTGroup și americanii de la PhilipMorris International. Pe locul patru se află americanul PepsiCo, iar pe locul cinci se află retailerul francez Auchan. În topul primelor zece companii militare se mai află și compania germană Metro și afacerea rusă a companiei Mars, care are sediul în SUA.
Va urma.