Pensiile rezerviștilor furate de generalii din Ministerul Apărării Naționale și nu numai. Episodul 2.
Generalul Cătălin Zisu nu a furat și nu a mâncat singur. Cine se aseamănă se adună.
Potrivit G4media.ro, generalul Zisu este un apropiat al generalilor Nicolae Ciucă, fost șef al Armatei Române, șefului Serviciului de Protecție și Pază, generalul Lucian Pahonțu și fostului șef al Direcției Generale de Informații a Armatei, serviciul secret al Ministerului Apărării Naționale, generalul Marian Hăpău. De altfel, generalul Ciucă apare la braț cu generalul Zisu în fotografii surprinse de paparazzi în octombrie 2024.
Dosarul generalului Zisu: Trei etaje ale unei vile, pline cu tablouri. 4.600 de picturi și zeci de ceasuri de peste 200.000 de euro găsite la percheziții.
4.600 de tablouri, 3.600 de sticle cu alcool, 31 de ceasuri de lux și cel puțin 20 de genți Hermes și Louis Vuitton, este bilanțul a ceea ce a găsit Direcția Națională Anticorupție la perchezițiile făcute la comandantul Logisticii Armatei Române, generalul cu trei stele Cătălin Ștefăniță Zisu, conform unor surse judiciare.
Amintim că acesta este cercetat sub control judiciar, într-un dosar cu un prejudiciu estimat de procurori la peste 2,4 milioane de euro.
Potrivit surselor citate, generalul Zisu, prieten foarte apropiat cu un alt hoț de calibru, respectiv Generalul Nicolae Ciucă, membru al unei grupări infracționale intitulate Partidul Național Liberal, a ținut tablourile în diferite spații ale Ministerului Apărării Naționale, iar după declanșarea anchetei de către Direcția Națională Anticorupție el le-a mutat în locuința unei prietene.
Astfel, anchetatorii au găsit 4.600 de tablouri, care ocupau trei etaje dintr-o vilă, iar unele dintre ele aveau dimensiuni de 2/2 metri.
Cifrele inițiale indicau un număr de aproximativ 2000 de lucrări. Sursele judiciare citate spun că procurorii au cerut Muzeulului Național de Artă Contemporană să expertizeze aceste tablouri.
După ce au fost ridicate la percheziții, tablourile au fost depozitate de procurori în sediul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior au fost mutate într-un depozit al Ministerului Apărării. În același timp, va fi făcut un audit la Ministerul Apărării Naționale.
De asemenea, au fost găsite 31 de ceasuri de lux, între care un ceas Richard Mille Skull Tourbillon RM 052, care, dacă este autentic, are o valoare de peste 500.000 de euro. Majoritatea celorlalte ceasuri erau Rolex, iar unele dintre ele valorează câte 60.000-70.000 de euro.
În acest caz, procurorii au putut verifica autenticitatea acestora care s-a dovedit a fi reală, însă, în cazul ceasului Richard Mille Skull Tourbillon RM 052, urmează să fie făcută o expertiză pentru a se stabili dacă este original.
Anchetatorii au găsit și cel puțin 20 de genți de lux, Hermes și Louis Vuitton, cu o valoare totală de aproximativ 200.000 de euro, mai susțin sursele citate, precizând că acestea erau autentice. În birourile din Ministerul Apărării Naționale ale generalului Zisu, procurorii au descoperit la percheziții 3.600 de sticle cu băuturi alcoolice.
La percheziții ar fi fost descoperite, de asemenea, acte ale unor proprietăți din Turcia. Sursele citate au declarat pentru G4Media că generalul ar fi păstrat aceste documente la birou, într-o încăpere, dar, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție au solicitat documente în urmă cu șase luni, le-ar fi mutat în locuința unei relații apropiate.
Inițial, generalul cu trei stele le-a spus jurnaliștilor, la momentul la care a fost dus la audieri la Direcția Națională Anticorupție, că nu știe despre ce este vorba, atunci când a fost întrebat despre acuzațiile pe care i le aduc procurorii, potrivit Digi24.
Ulterior, cu un tupeu și o nesimțire specifice unui infractor sprijinit de instituțiile politice și politizate ale statului român, Generalul Zisu a afirmat, în fața procurorilor, că aceste bunuri erau primite cadou.
Katia Cicală, avocata generalului Zisu, a negat găsirea unui număr atât de mare de tablouri, spunând că este vorba despre un număr mai mic, iar picturile sunt semnate de artiști contemporani, valoarea fiecărui tablou fiind cuprinsă între 100 și 500 de lei.
Avocata a mai spus că expertiza va arăta că gențile și ceasurile de lux, Rolex, sunt false. Din fericire, s-a constatat că avocata a mințit cu nerușinare în schimbul onorariilor în valoare de zeci/sute de mii de euro pe care le va primi de la clientul său, având în vedere că ceasurile Rolex au fost expertizate și declarate ca fiind autentice.
Declarație de avere.
În anul 2007, generalul Zisu și soția sa aveau venituri modeste și nu dispuneau de imobile și terenuri. Ani de zile, conform declarațiilor de avere, soții Zisu păreau niște săraci spre deosebire de alții: nu proprietăți, nu bani în conturi, nu mașini scumpe. Până după pandemie.
Conform declarației de avere din anul 2024, generalul cu 3 stele Cătălin Zisu, aflat aproape de pensionare, are o soldă anuală de 182.259 RON.
Totodată, acesta primește și o normă de hrană + dreptui echipament, în valoare de 17.253 RON anual. La un calcul simplu, generalul Cătălin Zisu încasează anual 199.512 RON, respectiv 16.600 de lei pe lună.
Potrivit aceluiaşi document citat, soţia sa, Roxana Zisu, a obţinut pensie de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, a cărei valoare se ridică la 79.920 de lei anual.
Avere uriașă a Generalului Zisu, raportată la venitul lunar al acestuia, de 3.200 de euro.
Exceptând bunurile de mare valoare găsite la perchezițiile efectuate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, respectiv
- gențile de lux, Hermes și Louis Vuitton, cu o valoare totală de aproximativ 200.000 de euro,
- 4.600 de tablouri neexpertizate până în prezent,
- 3.600 de sticle cu alcool,
- 31 de ceasuri de lux, în valoare totală de aproximativ 2.170.000 de euro,
- un ceas Richard Mille Skull Tourbillon RM 052, care, dacă este autentic, are o valoare de peste 500.000 de euro,
- diverse proprietăți în Turcia,
generalul cu 3 stele, Cătălin Zisu, unul dintre cei mai influenți oameni din Ministerul Apărării Naționale, mai deține, împreună cu soţia sa, Roxana Zisu, următoarele active DECLARATE:
- o casă de locuit cu o suprafaţă de 216 metri pătraţi, în Măneciu Pământeni, judeţul Prahova,
- un teren intravilian de 1225 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat de către soţia sa, Roxana Zisu, în anul 2003 şi deţinut integral de aceasta,
- o casă de locuit de 496 de metri tot în Bucureşti, construită în 2005 şi aparţinând integral soţiei sale,
- un cont bancar de aproape 65.000 de lei, într-un cont deschis în 2005 la BCR.
Ca și bunuri NEDECLARATE, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au identificat, până în prezent, un număr considerabil de documente care atestau titluri de proprietate ale lui Cătălin Zisu asupra unor proprietăți din Turcia.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, 17 februarie 2025, decretul privind trecerea în rezervă a generalului locotenent cu trei stele Zisu Cătălin-Ștefăniță, din Ministerul Apărării Naționale.
De altfel, Ministerul Apărării Naționale a transmis încă de sâmbătă, 15 februarie 2025, că a înaintat propunerea de emitere în regim de urgenţă a decretului prezidenţial pentru trecerea în rezervă.
Generalul cu trei stele, Cătălin Ștefăniță Zisu, a fost trecut în rezervă prin decret prezidențial, după ce a fost plasat sub control judiciar de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, la data de 15 februarie 2025, pentru o cauţiune în valoare de un milion de lei.
Stenograme din dosarul generalului Zisu. Cum punea presiuni pe subalterni pentru a semna documentele incriminate.
Generalul Cătălin Zisu, plasat sub control judiciar după ce a fost acuzat de abuz în serviciu, punea presiune pe subalterni pentru a semna documentele privitoare la lucrările fictive de la cimitirul militar.
Un martor în dosarul întocmit de Direcția Națională Anticorupție generalului Cătălin Zisu, comandantul Logisticii Armatei Române, care a decontat peste 2,4 de milioane de dolari din bugetul MApN pentru lucrări nerealizate la cimitirul militar, le-a povestit procurorilor cum proceda acesta pentru a-şi convinge subalternii să semneze documentele incriminate.
Potrivit acestuia, generalul cu trei stele Cătălin Zisu ar fi pus presiune pe mai mulţi dintre subalternii săi, printre care şi asupra locțiitorului său, generalul maior Ionel Cristea, a contabilului șef al unității militare, colonelul Bogdan Vasile, și asupra șefei de la Juridic, lt. Ana Stroe, relatează G4Media, care citează fragmente din rechizitoriu.
„Erau momente în care comandantul Zisu îi chema pe toți trei, după care îi chema separat pe fiecare, încercând să fie de acord să semneze (…) În una din zile, jurista Ana a venit la el (la locțiitor, generalul Ionel Cristea – n.r.) în birou tremurând și i-a spus (…) «domnul general, am crezut că mă omoară». Nu știu cum s-a încheiat povestea, știu doar că (… – locțiitorul Cristea – n.r.) mi-a spus că nu va semna niciodată asemenea documente”, este declarația unui martor din dosar.
„Potrivit declarației martorei (…), după aproximativ 15 minute, gl. mr. Cristea Ionel a fost chemat de comandantul unității, gl. lt. Zisu Cătălin-Ștefăniță, care i-a spus că lucrările sunt reale, că trebuie să aibă grijă de firme, să sprijine economia statului. În acel moment, locțiitorul Cristea Ionel i-a arătat fotografiile câmpului în care se extindea cimitirul Ghencea 3, comandantului Zisu Cătălin-Ștefăniță, spunându-i că un milion de euro pentru pământ înseamnă munți de pâmânt, iar acolo terenul este plat. De asemenea, i-a spus că vrea să vadă documente de la firmă, care pot demonstra că lucrările acelea sunt reale, acte de însoțire și locul de depozitare al pâmântului evacuat”, spun procurorii.
Potrivit aceleiaşi surse, colonelul Bogdan Vasile, contabilul-șef al Comandamentului Logistic Întrunit, ar fi suferit un infarct în urma căruia a murit, în perioada în care a fost supus presiunilor de către superiorul său pentru a-şi pune semnătura pe actele care nu corespundeau cu realitatea.
Vă reamintim că generalul Cătălin Zisu, colonelul în rezervă Lucian Amorăriței și patronul firmei Garden Center Grup, Ion Olteanu zis Jean, au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune, vineri, fiind acuzaţi de abuz în serviciu.
Ei au fost duşi la Direcția Națională Anticorupție după o serie de percheziţii, în cadrul cărora procurorii au declarat că au descoperit 4600 de tablouri și ceasuri scumpe, genți de firmă, dar și acte ale unor proprietăți din Turcia.