Planul gigant al lui Vladimir Putin pune Occidentul pe jar.
Rusia ar putea deveni cel mai mare producător de energie din lume.
De la izbucnirea războiului din Ucraina și până la preluarea puterii de către Donald Trump, tensiunile dintre Statele Unite și Rusia au fost la cote alarmante. În acest context, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut câteva declarații incendiare. Acesta susținea că un conflict armat direct între țara sa și America lui Biden era tot mai aproape.
De asemenea, Lavrov a comentat și pe marginea alegerilor prezidențiale care au avut loc în Statele Unite, lăsând de înțeles că rezultatul va influența în mod pozitiv relațiile dintre cele două țări.
Aflată în conflict cu Occidentul, Rusia vrea să-și consolideze poziția pe piața mondială de energie. În acest sens, Vladimir Putin are în vedere un plan grandios prin care vrea să unească giganții Gazprom, Lukoil și Rosneft, într-un mega-producător de energie. Dacă această strategie se va materializa, Rusia va deveni un concurent serios pentru Arabia Saudită și va depăși Statele Unite.
De la izbucnirea războiului din Ucraina, Rusia se află în conflict cu majoritatea statelor occidentale. În acest context extrem de tensionat, Vladimir Putin are un plan măreț prin care vrea să reunească giganții Gazprom, Lukoil și Rosneft, într-un colos producător de energie, care ar concura cu Arabia Saudită și ar depăși producția Statelor Unite.
În acest scenariu agreat de liderul de la Kremlin, compania Rosneft Oil ar urma să absoarbă producătorul de stat Gazprom Neft, care este o subsidiară a exportatorului de gaze naturale Gazprom, și Lukoil, deținută independent. Toate cele trei companii se află în prezent sub sancțiuni americane.
Dacă această fuziune gigant va prinde contur, compania rezultată ar deveni al doilea cel mai mare producător de țiței din lume, după colosul Aramco din Arabia Saudită. Totodată, noul colos va produce de aproape trei ori mai mult decât Exxon Mobil, cel mai mare producător american. În plus, compania rezultată din această fuziune mamut ar permite Rusiei să obțină prețuri mai mari de la clienți, din țări precum India și China.
Compania mamut pe care vrea să o creeze Vladimir Putin.
Potrivit presei din Rusia, președintele Putin vrea să formeze un gigant energetic capabil să concureze cu Arabia Saudită într-un moment în care cererea de petrol, deși încă enormă, încetinește în fața unor alternative mai ecologice. Jurnaliștii susțin că au avut loc mai multe discuții între directorii celor trei mari companii și oficiali guvernamentali, însă, momentan, nu este clar dacă s-a ajuns sau nu la o înțelegere în privința fuziunii.
Un purtător de cuvânt al lui Rosneft a declarat că informațiile despre fuziunea vehiculată în presă, în ultima perioadă, sunt false. Mai mult, el a subliniat că acest zvon „ar putea avea drept scop crearea de avantaje competitive pe piață în interesul altor participanți”.
De asemenea, un reprezentant al Lukoil a declarat că nici compania și nici acționarii săi nu au purtat negocieri legate de o eventuală fuziune „cu nicio parte, deoarece acest lucru nu ar fi în interesul companiei”. Momentan, reprezentanții Gazprom Neft și Gazprom nu au oferit niciun fel de declarații în acest sens.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.