Prea mic pentru interese atât de mari!
Volodimir Zelenski a cincia roată de la căruță! Putin și Trump au refuzat prezența lui Zelenski și negociază pacea în Ucraina după cum „vrea” mușchii lor!
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri în ziua convorbirii Trump-Putin. Ambele își proclamă controlul teritoriului.
Acuzații reciproce de atacuri au fost lansate de Rusia și Ucraina marți, 18 martie 2025, chiar în ziua în care Trump și Putin au vorbit două ore la telefon pentru a găsi soluția unui armistițiu.
Eforturi din partea UE să furnizeze Ucrainei noi ajutoare militare, pentru continuarea razboiului și îndatorarea pentru câteva sute de ani a acestui stat.
Poziția Bruxellesului în funcție de propriile-i interese.
Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă de atacuri, de o parte și de cealaltă a frontierei.
Ambele părţi au declarat că forţele lor deţin controlul deplin asupra teritoriului de pe propria parte a frontierei şi au provocat pierderi trupelor inamice, transmite Reuters, preluat de news.ro.
Ministerul rus al Apărării.
Într-o declaraţie preluată de agenţiile de presă ruse, Moscova a declarat că forţele ruse au zădărnicit cinci tentative ucrainene de a trece graniţa în regiunea Belgorod din sud-vestul ţării. De asemenea, Rusia a comunicat că atacurile ucrainene au generat un incendiu la un depozit de petrol din Krasnodar.
Ministerul rus susţine că atacurile au urmărit să perturbe discuţiile dintre liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi preşedintele american Donald Trump, menite să ajungă la o soluţionare a războiului.
Kievul.
La rândul său, armata ucraineană a declarat că forţele sale au „stopat cu succes toate încercările ocupanţilor de a-şi asigura un punct de sprijin” în regiunea Sumî.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că printre obiectivele Rusiei s-au numărat spitale şi resurse energetice. El a susţinut de asemenea că Ucraina trebuie să fie implicată în orice negociere de pace.
„Vom susţine orice propunere care va duce la o pace corectă şi durabilă. Dar pentru aceasta trebuie să înţelegem care este miza, care sunt detaliile. Şi sper că ştim toate aceste detalii, pentru ca partenerii să discute cu noi, deoarece sunt două părţi ale acestui război: Rusia şi Ucraina. Încercarea de a negocia fără Ucraina, în opinia mea, nu va fi productivă”, a declarat Volodimir Zelenski.
Discuții Trump-Putin.
În timpul unei conversații telefonice cu președintele american Donald Trump, președintele rus Vladimir Putin și-a reafirmat angajamentul de principiu pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina, a declarat Kremlinul, scrie Interfax.
Putin a susținut ideea lui Trump de a opri, reciproc, timp de 30 de zile, loviturile asupra infrastructurii energetice și a dat o astfel de comandă armatei, transmite Kremlinul.
„În timpul conversației, Donald Trump a înaintat o propunere de refuz reciproc al părților implicate în conflict de a lovi infrastructura energetică timp de 30 de zile. Vladimir Putin a răspuns pozitiv la această inițiativă și a dat imediat armatei ruse comanda adecvată”, se arată în declarație.
De asemenea, Putin și-a anunțat disponibilitatea, împreună cu partenerii americani, de a găsi posibile modalități de rezolvare a situației din Ucraina, care, potrivit acestuia, ar trebui să fie durabilă și pe termen lung.
Putin a cerut să se țină cont atât de nevoia necondiționată de a elimina cauzele profunde ale crizei, cât și de interesele legitime ale Rusiei în domeniul securității, se arată în comunicatul de presă.
Lovitură cruntă pentru Zelenski: Putin cere suspendarea livrărilor de arme către Kiev, pentru armistițiu (Bloomberg).
Condiția cheie pentru prevenirea escaladării conflictului ar trebui să fie încetarea completă a asistenței militare străine și furnizarea de informații Kievului, potrivit Kremlinului.
Președintele rus Vladimir Putin cere suspendarea tuturor livrărilor de arme către Ucraina în timpul armistițiului propus de omologul său american, Donald Trump.
Liderul rus, care s-a întâlnit cu un emisar al lui Trump săptămâna trecută, a făcut din oprirea livrărilor de arme o condiție prealabilă pentru semnarea încetării focului, au declarat un înalt oficial european și trei persoane de la Moscova familiarizate cu poziția Rusiei.
Poziția Bruxellesului în funcție de propriile-i interese.
Un înalt oficial european a adăugat că Europa este extrem de reticentă în a accepta cererea Rusiei de a bloca livrările de arme către Ucraina de către aliații săi, în timpul oricărui armistițiu.
Acest acord ar putea provoca o situație în care Rusia ar putea să se reînarmeze în timpul încetării ostilităților, în timp ce Ucraina ar fi împiedicată să facă acest lucru, a declarat oficialul.
Putin a declarat că susține, în principiu, propunerea SUA pentru o pauză a conflictului, dar insistă că trebuie îndeplinite o serie de condiții înainte ca Rusia să fie de acord să își oprească invazia.
Eforturi din partea UE să furnizeze Ucrainei noi ajutoare militare, pentru continuarea razboiului și îndatorarea pentru câteva sute de ani a acestui stat.
Liderul rus va fi probabil de acord cu un armistițiu, deși vrea să se asigure mai întâi că sunt incluse condițiile sale, a scris Bloomberg în 12 martie.
Marea Britanie și Uniunea Europeană depun eforturi pentru a furniza cât mai curând posibil Kievului noi pachete de ajutor militar.
SUA și Ucraina au anunțat planul de încetare a focului săptămâna trecută, după o zi de discuții în Arabia Saudită.
Administrația Trump a anunțat, de asemenea, că anulează suspendarea livrărilor de arme și a schimbului de informații, pe care o impusese pentru a presa Ucraina să accepte eforturile diplomatice.