Foto: Păcatele politicienilor: influență, bani, dosare.
Sinteza episoadele 1, 2, 3 si 4.
Foamea-n gat, cat stalpu’ de telegraf!
Guvernul strânge si mai mult cureaua poporului pentru a tine în frâu deficitul bugetar cauzat de faradelegile lor – venituri uriase, contracte supraevaluate, instrainarea gratuita a resurselor etc.
Guvernul are grija de sanatatea noastra!
Guvernul se gândește să taie din banii pentru cardurile de alimente acordate persoanelor vulnerabile.
Unificarea impozitului pe salarii cu contribuția la sănătate.
Guvernul a decis ca, din 2025, să fie eliminată scutirea de impozit pe venit de 10% pentru veniturile salariale brute de până la 10.000 lei și contribuția la Pilonul II de pensii pentru angajații din construcții, IT, Agricultură și Industria alimentară.
Ordonanţa Trenuleţ: Salariu minim mai mare în sectorul agricol și industria alimentară.
Ordonanţa Trenuleţ: Dispar facilitățile în construcții, sectorul agricol și IT. Urmează demisii şi concedieri.
Concedieri 2025.
Ce spune jigodia Sebastian Burduja.
Primii bugetari care pleacă acasă prin concurs: „O să analizăm fiecare structură în parte”
Ce spune antiromanul Tanczos Barna.
Ministrul Finantelor anunta restructurari si comasari de structuri mari: „Vorbim de 20.000 de oameni”.
Nota: Bataie de joc. 20.000 de puturosi dintr-un total de 1.300.000. O picatura dintr-un ocean de sinecuristi.
Concluzii.
Partea a V a
Fabrici închise și concedieri masive, în România: mii de angajați au rămas deja fără loc de muncă și urmează alții luna aceasta
Concedierile în masă, la fabricile din România, au început încă din 2024 și continuă în 2025. Unele uzine de la noi din țară s-au închis anul trecut, iar altele și-au restrâns activitatea sau urmează să facă acest lucru. Deja mii de români au rămas fără locurile de muncă și alte câteva sute vor fi dați afară chiar luna aceasta.
Semnalele nu sunt deloc încurajatoare, ci confirmă că tot mai multe domenii de activitate și industrii sunt grav afectate de scăderea vânzărilor și reducerea exporturilor. Printre cele mai expuse sunt industria auto și domeniul confecțiilor textile, dar și industria IT.
Concedieri colective în 2025, în Maramureș, la un producător de mobilă: 379 de oameni lăsați fără loc de muncă
Taparo, producător de mobilier care a intrat în insolvenţă în noiembrie la propria cerere, a trimit o notificare Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş prin care anunţă concedierea a 379 de oameni, adică peste 40% din numărul mediu de salariaţi raportat la Ministerul de Finanţe în anul 2023.
„Conform notificării primite de la compania SC Taparo SA Tărgu Lăpuş vor fi concediaţi 379 de salariaţi, activitatea principală a acestora fiind în domeniul fabricării de mobilă. În acest moment, nu deţinem date complete privind pregătirea profesională a persoanelor afectate”, a spus Mihaela Oana Oşanu, director executiv în cadrul AJOFM Maramureş, la solicitarea ZF.
Fabrică de lactate închisă și concedieri masive în Miercurea Ciuc: 100 de angajați rămân fără loc de muncă în 2025
Cea mai mare fabrică de lactate din Transilvania, Lactalis, își oprește producția la unitatea din Miercurea Ciuc, iar angajații sunt concediați. Produsele vor rămâne însă pe piață, acestea urmând să fie fabricate în alte unități din țară.
Fabrica Lactalis are în portofoliu branduri celebre precum Zuzu, Albalact, Covalact de Țară, La Dorna etc.
„Angajații noștri au fost informați și vom acorda prioritate sprijinului lor în perioada următoare. În același timp, ne reconfirmăm angajamentele de investiții pe termen lung în piața din România, ca parte integrantă a strategiei noastre de afaceri”, a explicat Onur Barim, directorul general al Lactalis România, conform Romaniatv.ro.
La fabrica de la Miercurea Ciuc erau angajați aproximativ 100 de oameni.
Concedieri colective în ianuarie 2025, în Olt: 100 de angajați din domeniul confecțiilor textile
Angajatorii din judeţul Olt au notificat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt privind disponibilizarea colectivă a unui număr total de 88 de salariaţi din domeniul confecţiilor textile, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Elena Iordache.
Lactalis are cinci fabrici în țara noastră, cele mai mari fiind cele din Oiejdea (județul Alba), Sfântu Gheorghe (județul Covasna) și Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava), alături de fabrica de sucuri naturale din Tunari (județul Ilfov).
În judeţul Olt, tot în domeniul confecţiilor textile, au avut loc disponibilizări şi în luna decembrie 2024, când o unitate a anunţat şi operat concedierea colectivă a 12 angajaţi.
Domeniul confecţiilor textile a cunoscut un declin, în judeţul Olt, în ultimii opt ani, fapt reflectat atât de concedieri colective operate aproape în fiecare an, închideri de unităţi de producţie în lohn, cât şi de valoarea produselor exportate.
Exporturile de materii şi articole textile produse de companiile din judeţul Olt erau de peste 60 de milioane de euro anual, însă în primele opt luni ale anului 2024 au fost de numai 19,1 milioane de euro.
Concedieri în masă la subsidiara Amazon din România: Sute de angajați dați afară de la 1 ianuarie 2025
Compania americană Amazon a hotărât să închidă o parte din operațiunile AI din România, măsura urmând să afecteze 400 de angajați ai subsidiarei locale, care urmau să fie concediați de la 1 ianuarie 2025.
„După o analiză atentă, am anunțat că analizăm opțiunea de a închide operațiunile AGI (Artificial General Intelligence – n.r.) Data Services din România. Am notificat deja angajații ale căror roluri ar putea fi afectate și ne angajăm să îi sprijinim pe parcursul tranziției”, a transmis Amazon consultantului de business Doru Șupeală, în noiembrie 2024.
Amazon deține în România mai multe companii, respectiv Amazon Development Center România, care a avut un număr mediu de angajați de 3.770 în 2023, Amazon Data Services Romania – zero angajați, Amazon Kuiper Services Europe SARL Luxemburg Sucursala București (companie înființată în 2024, nu există date publice cu privire la numărul de angajați), Amazon Web Services EMEA SARL Luxemburg Sucursala București – 19 angajați în 2023, Amazon MLS Romania – 486 angajați în 2023.
Un producător de piese auto cu mai multe fabrici în România a anunțat zeci de mii de concedieri, din 2024 până în 2027
Forvia, al șaptelea cel mai mare producător din lume de componente auto, face zeci de mii de concedieri. Directorul general al companiei a confirmat această măsură în luna octombrie 2024, însă nu a menționat câți angajați din România vor fi afectați de disponibilizări.
Forvia ar fi vrut să elimine nu mai puțin de 10.000 de posturi – 2.800 până la finalul anului 2024 și încă 3.000 în 2025. Restructurarea ar trebui să se încheie în 2027, potrivit bugetul.ro.
Grupul francez este rezultat din fuziunea companiilor Faurecia și Hella și are colaborări cu constructori auto precum Stellantis şi Volkswagen.
Forvia are mai multe fabrici în România: cinci fabrici Faurecia la Tălmaciu, Craiova, Mioveni, Râmnicu Vâlcea, Căţeasca şi încă cinci centre de proiectare şi dezvoltare, un centru administrativ şi trei unităţi de producţie HELLA la Timişoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea şi Iaşi.
Va urma!