Ucraina, in picaj ca MIG -ul ! Episodul 2.
Consecințele întreruperii activității serviciilor de informații americane în Ucraina.
Episodul 2.
Pierderea informațiilor americane a afectat, de asemenea, capacitatea forțelor ucrainene de a lansa lovituri cu rază lungă și intermediară împotriva țintelor rusești. Unele dintre aceste lovituri au fost efectuate în ultimii ani, folosind o armă americană cunoscută sub numele de High Mobility Artillery Rocket Systems, sau HIMARS.
Când Statele Unite au furnizat, pentru prima dată, aceste arme Ucrainei, în 2022, au început, de asemenea, să primească informații de la sateliții americani, care au permis lovituri de precizie împotriva centrelor de comandă rusești, aflate mult în spatele liniilor frontului.
„Sateliții ne permit să vedem ce ascunde inamicul”, a declarat la acea vreme Oleksiy Reznikov, care era pe atunci ministrul ucrainean al apărării. „HIMARS ne permit să îl distrugem”.
Aceste capacități informative au fost acum paralizate, inclusiv fără acces la informații de la sateliții americani.
Chiar și Maxar Technologies, o companie privată de tehnologie spațială cu sediul central în Colorado, a încetat să mai trimită Ucrainei imagini de la sateliții săi, potrivit a doi ofițeri ucraineni familiarizați cu situația. Forțele ucrainene au folosit adesea imagini din satelit de la Maxar pentru a planifica lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei.
Într-o declarație trimisă vineri, 07 martie 2025, prin e-mail, către TIME, Maxar Technologies a confirmat întreruperea serviciului în Ucraina. „Guvernul Statelor Unite a decis să suspende temporar conturile ucrainene” în sistemul pe care guvernul îl utilizează, pentru a oferi acces la imagini din satelit.
„Maxar are contracte cu guvernul Statelor Unite și cu zeci de națiuni aliate și partenere din întreaga lume, pentru a furniza imagini prin satelit și alte date geospațiale”, a declarat acesta. „Fiecare client ia propriile decizii cu privire la modul în care utilizează și partajează aceste date”.
Americanii au plecat. Au rămas ciurucurile, adică europenii.
În plus față de sentimentul ucrainean de abandon, grupul de „parteneri” occidentali, care au ajutat la primirea și prelucrarea informațiilor prin satelit la cartierul general militar de la Kiev, au plecat, spune sursa apropiată de statul major al Ucrainei. „Nu a mai rămas nimeni”, spune el, refuzând să fie mai specific în identificarea «partenerilor» la care se referă.
Unele agenții de informații europene s-au grăbit să ajute la umplerea golului lăsat de administrația Trump. Dar va fi nevoie de timp pentru ca acestea să se desfășoare și nu este probabil să compenseze, prea curând capacitățile de informații ale SUA, spun doi dintre ofițerii ucraineni. „Suntem foarte recunoscători partenerilor europeni”, spune unul dintre ei. „Acesta este singurul punct solid care ne dă vreo speranță, pentru că fără acest sprijin nu putem supraviețui”.
Va urma!