Comisia Europeana transmitea, duminică, 02 ianuarie 2025, că „regretă” majorarea taxelor vamale de către SUA asupra produselor din Canada, Mexic și China.
Aceasta a catalogat măsura drept „dăunătoare pentru toate părțile”, potrivit AFP.
„UE crede cu tărie că taxele scăzute promovează creșterea și stabilitatea economică, dar va reacționa ferm dacă este vizată de taxe neloiale”, avertizează Comisia, conform Mediafax.
Președintele Donald Trump a semnat, sâmbătă, 01 ianuarie 2025, la reședința sa din Mar-a-Lago, o măsură care introduce taxe vamale semnificative pentru importurile din Mexic, Canada și China.
Decizia riscă să declanșeze un război comercial care ar putea afecta puternic economiile tuturor țărilor implicate și să producă majorări substanțiale ale prețurilor pentru consumatorii americani, potrivit CNN.
Scholz, despre taxele impuse de Trump: Este important să nu divizăm lumea.
Cancelarul german, Olaf Scholz, declară, duminică, că este important să nu divizăm lumea cu noi bariere comerciale, deoarece toată lumea beneficiază de pe urma globalizării. Declarațiile sale au loc după ce președintele american, Donald Trump, a impus taxe vamale Mexicului, Canadei și Chinei.
Trump a amenințat, anterior, și Uniunea Europeană cu taxe vamale, dar nu le-a pus în aplicare până în prezent.
Întrebat despre posibilele represalii din partea UE, Scholz a declarat că aceasta are „puterea de a acționa”, în calitate de putere economică majoră.
Friedrich Merz, liderul opoziției și principalul favorit pentru a deveni următorul cancelar german, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la taxe, scrie Reuters.
„Taxele nu au fost niciodată o idee bună pentru rezolvarea conflictelor de politică comercială”, a declarat el, la convenția partidului său conservator, CDU, înainte de alegerile din 23 februarie.
Canada, Mexicul şi China sunt principalii trei parteneri comerciali ai Statelor Unite: peste 40% din importurile ţării provin din aceste tari.
Donald Trump si-a reiterat doctrina potrivit careia „Canada ar trebui să devină cel de-al 51-lea stat al nostru iubit”, ceea ce ar însemna, în opinia sa, „taxe mult mai mici şi o protecţie militară mult mai bună pentru canadieni – ŞI FĂRĂ TARIFE”.
Republicanul a menţionat, deja, de mai multe ori, posibilitatea fuzionării Statelor Unite şi Canadei.
Miliardarul newyorkez sugerase vineri că Uniunea Europeană ar putea fi, în curând, afectată de o creştere a taxelor vamale, considerând că „a tratat foarte rău” Statele Unite.
Măsurile americane vor intra în vigoare cel mai devreme marţi, 04 ianuarie 2025, conform unui prim decret prezidenţial pe care AFP l-a putut consulta.
Trump recunoaşte că America riscă să sufere de pe urma tarifelor sale vamale.
Preşedintele american Donald Trump a recunoscut, duminică, faptul că tarifele pe care le-a impus cu o zi în urmă asupra principalilor parteneri ai Statelor Unite, provocând un război comercial, îi vor face, „poate”, să sufere pe americani, dar că „va merita preţul”, informează AFP, conform Agerpres.
„O să doară asta? Da, poate. Sau poate că nu. Dar vom reda măreţia Americii şi va merita preţul”, a scris preşedintele SUA, cu majuscule, pe reţeaua sa Truth Social.
Conform documentului semnat, toate importurile din Mexic și majoritatea celor din Canada vor fi taxate cu 25%, în timp ce produsele din China vor primi o taxă suplimentară de 10%.
Pentru produsele energetice canadiene, precum petrolul și gazele naturale, taxa va fi mai mică, de 10%, având în vedere că mulți americani depind de acestea pentru încălzire și transport.
Toate cele trei ţări au promis că vor riposta.
Preşedintele republican spune că vrea să oblige cele trei ţări să acţioneze pentru a reduce traficul de fentanil şi sosirea migranţilor ilegali în Statele Unite.