„Von der Leyen este cel mai slab ministru al nostru. Este de ajuns se pare pentru a deveni preşedinta Comisiei”, a scris fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, pe Twitter.
Ursula von der Leyen (VdL) a fost numită în funcția de președinte al Comisiei Europene în vara anului 2019, în urma unor negocieri netransparente. La doar câteva luni de la instalare a izbucnit pandemia(?????).
În prezent primește un salariu lunar fabulos, indecent, de 33.400 de euro (majorat din vara anului 2022 cu 6,9%).
Declarația de interese a șefei Comisiei Europene este datată 18 ianuarie 2021. Adică la interval de un an și jumătate de la preluarea funcției. Și nu conține absolut nimic despre averea d-nei VdL.
Ceea ce sare în ochi la prima citire a documentului este că VdL a fost, până la preluarea funcției la Bruxelles, membru al Consiliului de administrație al Forumului de la Davos. Adică o apropiată a lui Klaus Schwab, inițiatorul Marii Resetări.
De când activează în cel mai important birou al Comisiei Europene (în calitate de ”prim-ministru” al UE) VdL a implementat cu mare entuziasm toate directivele Agendei 2030 legate de încălzirea globală, moneda unică digitală, vaccinarea obligatorie ș.a.m.d. Mai nou, sprijină în forță eforturile de război ale aliaților NATO, direcționând fonduri comunitare consistente către Ucraina, la limita legii.
Fostul medic ginecolog din Germania, implicat în scandaluri de plagiat și corupție înainte de a ajunge comisar-șef, a activat și în calitate de director al Conferinței de Securitate de la München, un organism euro-atlantic dedicat problemelor de apărare.
Din aceeași declarație de interese publicată pe site-ul Comisiei Europene resiese că VdL, pe vremea în care deținea funcția de vicepreședinte al Partidului Creștin-Democrat (CDU), a avut și un angajament ceva mai ”exotic”. A fost, spre exemplu, membru al ”Lesben-und SchwulenenUnion, Niedersachsen”, adică ”Uniunea homosexualilor și lesbienelor din Saxonia Inferioară”, o secțiune din cadrul partidului bazată pe orientarea sexuală. De subliniat că VdL are șapte copii și un nepot.
Suprinzător este că VdL nu suflă o vorbă despre averea personală, deși provine dintr-o familie de negustori bogați, Albrecht.
În schimb, își amintește în declarația de interese că soțul ei, Heiko, activează ca director medical al Orgenesis, o companie americană de biotehnologie. Absolut printr-o pură coincidență, Heiko a aterizat din Germania în board-ul de la Orgenesis (cu un salariu anual de circa un milion de dolari) cu puțin timp înainte ca VdL să negocieze celebrul mega-contract cu firma Pfizer. De asemenea, Heiko deține funcția de director al firmei de consultanță Mediq IE, specializată în piața europeană a sănătății. Calitate în care reușește să atragă fonduri substanțiale din bugetul UE, prin intermediul PNRR-urilor naționale.
Dacă ar fi să ne referim exclusiv la marile cazuri de corupție bazate pe fapte concrete, VdL nu are egal în panoplia funcționarilor și aleșilor de rang înalt. Orice politician potlogar din UE pălește în comparație cu șefa Comisiei Europene.
Și totuși nu se întâmplă nimic. Ursula von der Leyen beneficiază din plin de protecția Justiției, sub înaltul patronaj al eroinei anti-corupție, Laura Codruța Kovesi. De altfel, modul în care instituțiile de forță (servicii speciale, justiție, armată) cooperează armonios cu politicienii neoliberali, sub impulsul unor filantropi ca Soros și Gates, ar putea constitui subiect de curs academic.
Ascensiunea ciudata a controversatei Ursula von der Leyen la preşedinţia Comisiei Europene
Fostul Ministru al Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, reprezintă un compromis pentru liderii UE, însă cariera sa în politica internă a fost marcată deseori de scandaluri, relatează Euractiv şi Politico.
Ursula von der Leyen s-a născut în 1958 intr-o suburbie a capitalei belgiene Bruxelles, oraşul în care tatăl său, Ernst Albrecht, viitorul premier al landului Saxonia Inferioară, ocupa funcții de conducere în cadrul instituțiilor premergătoare ale UE. Ea a studiat economie la Londra şi medicină în Hanovra pentru ca apoi să intre în politică după ce familia sa s-a întors în Saxonia Inferioară. Un aliat apropiat (????) al fostului cancelar german ,Angela Merkel, ea este membră în Uniunea Creştin Democrată din 1990.
Angela Merkel NU a votat-o pe Ursula von der Leyen pentru Comisia Europeana.
După ce, in 2005, a ocupat funcţia de ministru pentru Familie, Seniori, Femei, in 2009, ea a devenit ministrul Muncii, în al doilea cabinet al lui Merkel, iar din 2013 a ocupat funcţia de ministru al Apărării.
Ascensiunea rapidă a lui Von der Leyen a dus la speculaţii că i-ar putea lua locul lui Merkel la un moment dat însă eşecul ei în a reforma armata germană i-a răpit orice speranţă de a ajunge cancelar.
„Von der Leyen este cel mai slab ministru al nostru. Este de ajuns se pare pentru a deveni preşedinta Comisiei”, a scris fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, pe Twitter, analiza similara cu cea a multor colegi de partid cu Von der Leyen.
„Condiţia armatei este una catastrofală”, a declarat Rupert Scholz, cel care a fost ministru al Apărării. „Întreaga armată a Republicii Federale suferă, ceea ce este total iresponsabil”, a adăugat el.
Atât printre apropiaţi cât şi printre rivali, mandatul lui von der Leyen ca ministru al Apărării este văzut ca un eşec.
Nu există destul personal şi nici materiale şi mereu există lipsuri”, a afirmat Hans-Peter Bartles, un parlamentar social-democrat, care monitorizează armata pentru parlament, într-un raport publicat în ianuarie.
„Trupele sunt departe de a fi echipate complet”, a adăugat el.
Cu declarația că armata germană ar avea „probleme de atitudine” a pierdut încrederea multor soldați.
În plus, von der Leyen este vizată de o investigaţie privind aducerea si folosirea unor consultanţi externi foarte costisitori, printre care şi firmele Accenture şi McKinsey.
Bundestag-ul, parlamentul german, organizează în prezent audieri privind această situaţie şi analizează acuzaţii că biroul lui von der Leyen a încălcat legea privind achiziţiile publice oferind contracte în valoare de milioane de euro firmelor Accenture şi McKinsey. Mai mulţi martori ar fi confirmat suspiciunile de corupţie sistemică la minister.
Cel mai mare eşec al său la minister, conform Politico, este faptul că nu a reuşit să câştige susţinerea ofiţerilor şi soldaţilor. Actuali şi foşti consilieri au descris stilul ei de a conduce ca fiind distant şi defensiv. Ea s-a înconjurat la minister de un grup mic de consilieri care controlează ferm ce informaţii ajung la von der Leyen.
De asemenea, von der Leyen a fost acuzată că ar fi plagiat o parte din lucrarea de licenţă pe care a scris-o la absolvirea facultăţii de medicină.
Ursula von der Leyen, investigată de procurorii europeni într-un caz de suspiciuni de corupție privind cumpărarea vaccinurilor anti-COVID
Suspiciuni de corupție privind cumpărarea vaccinurilor anti-COVID la vârful Comisiei Europene. Însăși președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, este investigată de către procurorii europeni. Aceștia vor să afle cum au decurs negocierile purtate cu Pfizer, negocieri în urma cărora au fost cumpărate vaccinuri de peste 20 de miliarde de euro – multe rămase nefolosite.
Ancheta o investighează pe Ursula von der Leyen pentru„interferență în funcțiile publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese” – potrivit publicației Politico.
Este vorba de felul în care s-au purtat negocierile privind vaccinurile anti-covid dintre președinta Comisiei Europene și directorul general al companiei Pfizer.
Ancheta inițială a autorităților belgiene a fost deschisă anul trecut, după o plângere penală depusă de un un lobby-ist acreditat la instituțiile europene, care avea legături cu un grup de antivacciniști. Ulterior, i s-au alăturat guvernele ungar și polonez.
Un activist belgian a inițiat o acțiune în justiție împotriva șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că a cauzat prejudicii financiare statului belgian prin faptul că a negociat prin mesaje text achiziția comună a vaccinurilor COVID-19, a anunțat presa locală, informează Euractiv, preluat de Agerpres.
Frederic Baldan, un lobbyist acreditat oficial pe lângă instituțiile UE, a dat-o în judecată pe von der Leyen pentru că a cauzat prejudicii financiare statului belgian atunci când aceasta a obținut un acord de 35 miliarde de euro (38,4 miliarde de dolari) cu compania farmaceutică Pfizer pentru achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19 pentru țările UE, a relatat săptămânalul belgian Le Vif.
Numărul de vaccinuri achiziționate s-a dovedit a fi mult mai mare decât aveau nevoie țările UE și a trebuit să fie distruse sau donate.
Potrivit aceleiași surse – citate de politico.eu – au rămas nefolosite doze în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro.
Și în România, fostul premier liberal Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, sunt urmăriți penal, din decembrie 2023, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID.
Pfizer a dat în judecată statul român pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID încheiat în pandemie.
Ciocnire Kövesi – von der Leyen. Investigația care irită CE
Cea mai mare problemă pe care o are Ursula von der Leyen e legată de ancheta procurorilor europeni în legătură cu negocierile opace dintre Comisia Europeană și conducerea Pfizer cu privire la livrările de vaccin în timpul pandemiei.
A început ancheta, s-a blocat finanțarea
La începutul lunii aprilie, Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi, a preluat ancheta procurorilor belgieni care „investigau acuzațiile de săvârșire a unor infracțiuni în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer”, conform declarației purtătorului de cuvânt al procuraturii din Liege, Belgia.
La scurt timp după ce procurorii europeni, conduși de fosta șefă DNA, au primit dosarul din Belgia, reprezentanții Comisiei Europene au anunțat-o pe Kövesi că la sfârșitul anului va înceta (??????) finanțarea serviciilor de IT ale EPPO, în valoare de 5 milioane de euro .
Decizia va duce, practic, la încetarea activității Parchetul European, care nu va avea fonduri să plătească licențele programelor de computer pe care le utilizează.
Fără acești bani, de pe calculatoarele EPPO nu se va mai putea da nici măcar un mail.
Pentru ca EPPO sa poata functiona in alte cazuri de coruptie, NU SI IN CEL IN CARE A FOST IMPLICATA URSULA VON DER LEYEN, Codruța Kövesi a fost nevoita sa „ o lase mai moale”.
Corupție și conflict de interese
Conform mai multor surse, tensiunile dintre Comisie și EPPO au legătură cu investigarea Ursulei von der Leyen pentru „imixtiune, abuz în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, cum se precizează în dosarul de cercetare penală făcut de procurorii belgieni.