Principalele tiluri/subtitluri din partea I.
Ultimatum sever: SUA amenință Ucraina cu o lovitură devastatoare, dacă refuză semnarea acordului pentru minerale.
Starlink oferă conectivitate la internet, crucială Ucrainei, devastate de război, şi armatei sale.
„Ucraina funcţionează pe baza Starlink. Îl consideră steaua lor polară”. „Pierderea Starlink … ar fi o lovitură masivă”.
„Pierderea Starlink ar schimba jocul.”
Ambasada Ucrainei la Washington, Casa Albă şi Departamentul american al Apărării nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Partea a II a.
Trump ar fi dat ultimatum Europei: trei săptămâni să accepte capitularea Ucrainei în fața Rusiei, sau America își retrage trupele din Europa de Est.
Statele Unite ar putea retrage trupele din Europa dacă aliații nu acceptă termenii unui acord cu Rusia privind capitularea Ucrainei.
Avertismentul vine de la europarlamentarul finlandez Mika Aaltola, care a declarat pe X că Washingtonul a transmis un ultimatum de trei săptămâni pentru a ajunge la un acord, conform publicației Hufvudstadsbladet.
Ultimatumul dat de Donald Trump
„Statele Unite ne-au dat trei săptămâni pentru a conveni asupra termenilor capitulării Ucrainei. În caz contrar, Statele Unite se vor retrage din Europa. Trump acordă prioritate problemelor de securitate ale Rusiei acum și în viitor. Lăsați-l să-și asume mizeria. Avem trei săptămâni pentru a ne maturiza.”, a scris politicianul finlandez Mika Aaltola pe X.
Într-o serie de postări pe platforma X, Mika Aaltola a avertizat că o retragere a trupelor americane ar putea lăsa „un vid de securitate” periculos pentru Europa.
„Crește riscul ca Putin să încerce cumva articolul 5 (n.r. din Tratatul NATO).”, a mai scris el pe X, referindu-se la clauza care obligă aliații să se apere reciproc în cazul unui atac.
El a subliniat că Europa nu se poate baza pe Trump.
„În orice caz, nu putem avea încredere în Trump. Trăim, acum, un moment în care securitatea europeană este pusă la încercare. Singura modalitate sustenabilă de a avansa este creșterea cheltuielilor de apărare pe termen scurt. Nu există nicio alternativă.”
Mika Aaltola:
„Întrebarea aici nu este dacă Trump este marioneta lui Putin. Dacă Statele Unite consideră că este în interesul său să respecte interesele Rusiei în Europa, mai mult decât pe cele ale propriilor aliați, atunci blocajele relației de securitate au fost deja rupte”, a precizat politicianul din Finlanda.
Mika Aaltola, fost candidat la președinția Finlandei și expert în relații internaționale, este cunoscut pentru comentariile sale despre politica globală și securitatea europeană. Declarațiile sale ridică semne de întrebare cu privire la viitorul NATO și la poziția Europei în fața unui posibil compromis impus de Washington.
Și alți politicieni din Europa sunt îngrijorați de declarațiile oficialilor americani și ale lui Donald Trump. Statele Unite riscă să treacă de la o politică de „America în primul rând” la „America singură”, dacă își antagonizează aliații din Europa, a avertizat noul ministru al apărării din Belgia, Theo Francken, potrivit Politico.