Gura bate fundul.
Partea a II a.
09.10.2024
Elena Lasconi a reușit să provoace indignarea femeilor din spațiul public și organizațiilor care luptă pentru drepturile femeii și ale victimelor violenței domestice. Astfel, a atras protestul Centrului FILIA, organizație nonguvernamentală care militează pentru drepturile femeii și protecția victimelor violenței domestice, al ministrului Justiției, Alina Gorghiu, fostului ministru al Familiei, Gabriela Firea, și nu e exclus ca acest caz să ajungă la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Într-un discurs electoral a comparat PNL cu ”o amantă care, deși mai primește câte o smetie peste ceafă, rămâne în relație pentru a beneficia în continuare financiar și de privilegii”. E un caz clasic de misoginism și învinovățire a victimelor. Deși ținta atacurilor candidatei USR erau liberalii, aceasta utilizează în discursul public stereotipuri toxice despre rolul femeii în societate arată o atitudine disprețuitoare față de victimele violenței domestice și față de femei, în general.
Astfel, într-o relație, femeia e ”amantă”, un termen cu conotații negative, iar victimele violenței domestice rămân în relații abuzive din interes financiar. În același timp, Lasconi folosește stereotipul conform căruia, într-o relație, femeia e cea întreținută și interesată financiar.
În loc să apere și să promoveze drepturile femeii, Elena Lasconi intră în corul celor care perpetuează stereotipurile negative la adresa femeii și învinovățirea victimelor violenței domestice.
Fie că este vorba despre abuzuri psihologice, sexuale, violenţă domestică sau de limbaj, drama victimelor – din orice «categorie» de femei ar face parte – nu ar trebui folosită în scop politic.
15.10.2024
Cu ocazia unei vizite efectuate in localitatea constănțeana Mihail Kogălniceanu, unde se află cea mai mare bază militară NATO din Europa, Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a afirmat că localitatea s-a dezvoltat datorită eforturilor militarilor americani din bază.
În clipul video postat, Elena Lasconi s-a filmat vorbind cu oamenii din zonă, care îi spuneau că lucrurile s-au schimbat în bine de când a fost înființată acolo baza militară, pentru că există locuri de muncă.Primărița de la Câmpulung Muscel afirma, ulterior, că militarii au contribuit la schimbarea la fața a localității din ultimii ani și că aceștia ar fi derulat mai multe proiecte de reabilitare în comună.
Ancuța Belu (PNL), primarul localității, a reacționat prompt la aceste afirmații, reamintindu-i că, „în administrația publică locală, dezvoltarea se face pe proiecte, pe muncă și că militarii americani nu aveau cum să intervină să facă lucrări pe domeniul unității-administrativ-teritoriale. Aspectul localității și schimbarea la față a acesteia are legătură doar cu activitatea și investițiile atrase de către primarie, iar finanțarea obiectivelor publice și rezidențiale nu sunt apanajul organismelor militare, gen NATO”.
Ancuța Belu: „Ca urmare vă rog să reveniți asupra declarațiilor dumneavoastră, legate de dezvoltarea localității, aceasta datorându-se accesării programelor de eficientizare energetică prin intermediul PNRR, a unui număr de 30 blocuri, a programelor de infrastructură, pentru drumurile comunale, a programelor operaționale ce vizau reabilitarea și construcția de scoli si grădinițe, dar și a programelor locale privind spatiile și locurile de agrement în localitatea Mihail Kogălniceanu. Prezența bazei NATO pe raza localității contribuie doar prin determinarea ridicării standardelor de civilizație și conviețuire”.
Va urma.