RENATE WEBER
Motto: Renate Weber intruchipeaza tot ceea ce este mai degradant, sovin si toxic, o combinatie de neomarxism si bolsevism.
Partea I
Scandalul privind independența Comisarului (Avocatului) Poporului, Renate Weber, escaladează, iar noi dezvăluiri arată legătura strânsă între aceasta și premierul Marcel Ciolacu. Surse din instituție susțin că Weber a contestat, recent, la Curtea Constituțională, legea privind pensiile militare la cererea directă a premierului, într-un efort, adecvat oricarei alte cauze, de a bloca inițiativele de reformă în acest domeniu.
Concediul, un paravan pentru masinatiuni politice?
În perioada 4-15 noiembrie, Renate Weber și-a luat concediu, lăsând-o pe Ecaterina Mirea, șef de serviciu în cadrul instituției, să preia conducerea. Totuși, pe 6 noiembrie, Weber a revenit de la Brașov special pentru a contesta legea pensiilor militare la Curtea Constituțională, un gest neașteptat și controversat. Faptul că Weber, deși oficial în concediu, a decis să facă o deplasare neanunțată pentru un astfel de demers, ridică întrebări serioase privind independența ei. Surse din instituția Avocatului Poporului afirmă că aceasta ar fi acționat la presiunea premierului Ciolacu, care i-ar fi cerut să blocheze legea pensiilor militare, promitandu-i sprijin pentru un nou mandat.
Decizia de a contesta legea în timpul concediului a provocat nemulțumiri profunde printre angajații instituției. Conform surselor interne, Weber ar fi convocat o întâlnire „secretă” cu Ecaterina Mirea, fără a consulta Consiliul Consultativ, deși aceasta este o procedură obligatorie pentru astfel de acțiuni. Aceste discutii „de taina” au fost organizate la solicitarea premierului, iar restul echipei nu a fost informat oficial, ci doar Ecaterina Mirea, lăsată la conducerea temporară. Mirea, numită adjunct al Avocatului Poporului pe domeniile de protecție socială și fiscalitate, a obținut postul cu sprijinul PSD, o altă legătură care alimentează suspiciuni privind influențele politice.
Ciolacu, implicat in orchestrarea unui nou mandat pentru Renate Weber
Situația devine mai complicată în contextul expirării mandatului Renatei Weber încă din iulie, 2024. Normal, Comisarul (Avocatul) Poporului ar fi trebuit înlocuit sau reconfirmat de Parlament, însă Weber ocupă ilegal această poziție, în absența unui nou vot de reconfirmare. Surse din cadrul instituției susțin că Weber ar acționa la comanda președintelui PSD, cu promisiunea unui nou mandat. Acest aranjament ar arăta un Avocat al Poporului cu o agendă politică și nu o protecție a cetățenilor, punând în pericol independența unei funcții.
În aceste condiții, legitimitatea Renatei Weber de a contesta la Curtea Constituțională legea pensiilor militare este pusă sub semnul întrebării. Apar indoieli despre unde / care este legitimitatea lui Weber de a ataca la CCR Legea Pensiilor Militare? In virtutea carui drept a actionat Weber? Mai avem sau nu un stat de drept?
Pe 6 noiembrie, Weber a convocat în secret câțiva dintre angajații săi de încredere, printre care Ecaterina Mirea, Emma Turtoi și Linda Zenovia Timofan, ocolind din nou consultarea Consiliului Consultativ al instituției. Scopul acestei întâlniri a fost de a obține sprijinul necesar contestării impozitării pensiilor speciale. Modul netransparent în care acționează ridică îngrijorări cu privire la lipsa de independență a instituției și la supunerea acesteia unei puternice influențe politice.
Deci, cu alte cuvinte, „impartialitatea” Comisarului Poporului se opune din rasputeri actualizarii pensiilor militare, in timp ce face demonstratii de forta, cu toata fiinta-i sorosista, pentru neimpozitarea pensiilor speciale, despre care, minte cu nerusinare afirmand ca nu are parte din „tortul” celor care aplica, in multe cazuri, faradelegea.
Critici privind influențele politice și acuzații de abuz în serviciu
Mai mulți angajați din cadrul instituției Avocatului Poporului au semnalat că Weber a ignorat adesea procedurile interne, preferând să excludă persoane cheie din procesul decizional pentru a evita obiecțiile la acțiunile sale. Adjuncții săi se declara nemultumiti si frustrati despre această abordare, pe care o caracterizeaza ca fiind dictatorială, remarcând că multe decizii sunt luate în mod netransparent și în spatele ușilor închise. Mai mult, unii dintre aceștia sunt dispuși să ofere mărturii despre abuzurile de putere, dar preferă anonimatul de teama represaliilor.
În plus, aceleași surse ridică întrebări legate de modul în care Weber isi permite să conteste reformele legislative menite să aducă echitate socială. Atitudinea ei arogantă și sfidătoare alimentează speculațiile conform carora, aceasta acționează sub protecția directă a premierului Ciolacu, pentru a-și menține poziția și a întări alianța strategică în perspectiva luptelor politice viitoare.
O criză a integrității instituțiilor publice
Aceasta situație tensionată scoate la iveală o problemă sistemică in ceea ce priveste integritatea instituțiilor publice din România. Avocatul Poporului, menit să apere drepturile cetățenilor și să promoveze echitatea socială, riscă să devină un instrument politic folosit în favoarea elitei și a intereselor de partid. Decizia de a contesta legea pensiilor militare, ilustrează pericolul direcției pe care o ia o instituție care, în mod normal, ar trebui să funcționeze imparțial și independent.
Premierul Marcel Ciolacu și Renate Weber trebuie să răspundă în fața acestor acuzații grave. Publicul are dreptul să știe dacă Avocatul Poporului mai îndeplinește rolul de a proteja interesele cetățenilor sau dacă se transformă într-un agent al intereselor politice de la vârf.
Va urma. Cine este catastrofa de Renate Weber si pupincurismul sau politic.