Partea a IV a
Sa continuam seria cauzelor probabile care au condus, momentan, la decesul politic al unui politician infatuat si al unui partid alcatuit din lichele, golani, semianalfabeti, grobieni etc. etc. etc.
Motto: ODA PROSTILOR de ION PRIBEAGU. Strofa a III a.
„Nu te ruga la ursitoare
Să-ţi facă-n viaţa ta vreun rost,
Mai bine urlă-n gura mare :
Iubite Doamne, fă-mă… PROST!”
Cu toata secretomania manifestata de politicieni, au fost stabilite urmatoarele aspecte care ar putea interesa contribuabilul roman:
La patru zile după declanșarea războiului de Rusia, guvernul român a decis să trimită un ajutor militar în Ucraina în valoare de 2 milioane de euro, suma mai exactă fiind de 12.2 milioane de lei, potrivit ministrului Apărării.
Romtehnica, compania MApN, este în topul exportatorilor români în Ucraina. În top 10, este și ROMARM, compania Ministerului Economiei, care are subordonate toate fabricile de armament de stat. În plus, România a exportat și drone și piese de drone de peste 56 de milioane de euro în Ucraina.
România, prin firme de stat și private, furnizează Ucrainei echipamente și/sau muniție, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).
Este o informație pe care INS a furnizat-o Europei Libere în baza Legii liberului acces la informații publice.
La cererea Europei Libere România, INS precizează acum că, atât anul trecut (2022), cât și în primele cinci luni ale acestui an, prima companie în topul exportatorilor din România în Ucraina este Compania Națională Romtehnica.
Pe siteul companiei de stat scrie că unicul acționar al Romtehnica este Ministrul Apărării Naționale. Pe site nu apar date financiare despre activitatea companiei în 2022 sau în acest an.
Europa Liberă a cerut, oficial, Ministerului Apărării date despre exporturile militare în Ucraina, însă până acum nu au primit un răspuns.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în topul exportatorilor români în Ucraina se află și ROMARM, o altă companie de stat. Ea e în subordinea Ministerului Economiei și înglobează toate cele 16 filiale care se ocupă de producția de echipamente militare și muniție atât pentru Ministerul Apărării și alte instituții militare, cât și pentru export.
În luna aprilie, ministrul Economiei de la acel moment, Florin Spătaru, a declarat la one2one de la Europa Liberă că, anul trecut, fabricile românești din industria de Apărare au primit comenzi sporite de la principalul lor client, Ministerul Apărării Naționale, dar și de la cumpărătorii străini tradiționali, așa că au produs cantități mult mai mari de muniție și armament.
În 2022, ROMARM s-a aflat pe locul patru în topul exportatorilor în Ucraina. Înaintea sa au fost, în ordine, Romtehnica, OMV Petrom și Energocom – Chișinău – Sucursala Otopeni.
În primele cinci luni ale acestui an, ROMARM este pe locul 10 în topul exportatorilor români în Ucraina.
Curios este că, potrivit INS, pe locul șase în topul exportatorilor români în Ucraina, în perioada ianuarie – mai 2023 se află o filială a ROMARM, în care se fabrică, potrivit companiei, muniții pentru artilerie, bombe de aviatie, încărcături explozive pentru minerit sau detonări de suprafață și explozibili pentru uz militar sau poliție.
INS nu precizează valoarea exporturilor militare pe care România le-a făcut anul trecut și în acest an în Ucraina.
Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a fost pe 18 august 2022, din nou, în vizită la București, iar cu acea ocazie, premierul Marcel Ciolacu i-a promis omologului din țara vecină că România va ajuta în continuare Ucraina.
În perioada ianuarie – mai 2023, companii de stat și private au exportat în Ucraina mărfuri în valoare de peste 850 de milioane de euro. Cantitatea de mărfuri exportată a fost, în același interval de timp, de peste 500 de mii de tone.
România a exportat drone și alte vehicule aeriene în Ucraina
Institutul Național de Statistică a comunicat Europei Libere și care sunt majoritatea produselor exportate de companii de stat și private în Ucraina anul trecut și în primele cinci luni ale anului în curs.
În 2022, an în care Rusia a invadat Ucraina, din România a plecat în Ucraina cel puțin un vehicul aerian fără pilot.
INS precizează doar că este vorba despre un export de vehicule aeriene fără pilot în valoare de 432.450 de euro, care are o greutate de 762 de kilograme.
Tot anul trecut, din România au fost trimise în Ucraina părți de vehicule aeriene încadrate în categoriile comerciale de export „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți, și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” în valoare de 51.815.820 de euro.
O dronă militară Bayraktar dotată cu muniție costă peste 15 milioane de euro și poate cântări până la 700 de kilograme.
Potrivit surselor Europa Liberă, exportul a fost realizat, cel mai probabil, de o companie sau mai multe cu acționariat privat, întrucât companiile de stat românești nu ar produce drone militare. În plus, nu se știe dacă este vorba despre drone militare sau civile.
Europa Liberă a întrebat conducerea companiei de stat ROMARM dacă a exportat sau nu drone în Ucraina anul trecut sau în prima parte a acestui an, însă nu am primit răspuns.
În perioada ianuarie – mai 2023, din România au plecat către Ucraina, potrivit INS, drone în valoare de 4.239.810 milioane de euro, care au cântărit peste cinci tone.
Așadar, din ianuarie 2022 și până în mai 2023, valoarea totală a exporturilor de drone și piese de vehicule aeriene fără pilot sau din categoria „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” exportate din România în Ucraina a fost de peste 56 de milioane de euro.
Pe lista exporturilor realizate de companii care își desfășoară cel puțin o parte din activitate în România mai apar și alte obiecte care ar putea avea legătură cu ajutorul militar oferit Ucrainei.
De exemplu, INS precizează că, anul trecut, din România, s-au exportat în Ucraina și „alte vehicule aeriene (de exemplu, elicoptere, avioane)”.
In loc de concluzii.
De ce o asa mare secretomanie in jurul sumelor cheltuite de Romania in interesul exclusiv al unor forte obscure interesate de preluarea in forta a resurselor Rusiei, asa cum s-a intamplat in perioada 1990 – 1999 ? Asa cum s-a intamplat si se deruleaza in continuare cu resursele Romaniei, din 1990 pana in prezent?
Fara a mai bate campii despre necesitatea pastrarii confidentialitatii fata de inamicul public nr. 1, adica Rusia, care parca nu ar cunoste in amanunt absolut tot ce misca la granitele Ucrainei, un aspect este relevant pentru autoritatile de la Bucuresti.
Teama de posibile revolte populare in interiorul Romaniei, indiferent de orientare, pro sau anti-Putin, in cazul in care plebea ar afla sumele exorbitante, miliarde de euro, pe care iubitii nostri conducatori le arunca in „Groapa Marianelor”, fara a mai exista nici cea mai lesinata sansa de a le revedea nici macar culoarea. Si asta pe fondul saraciei generalizate existente la nivelul societatii romanesti, a cresterii si diversificarii taxelor impuse de la Bucuresti si Bruxelles, a inflatiei galopante care ne seaca buzunarele ( ale cui ? Ale noastre, bineinteles, doar nu ale lor!), a economiei nationale care este tot mai stravezie si pe cale de disparitie, precum si a multor altor aspecte care ne degradeaza vizibil si iremediabil viata cotidiana a fiecaruia dintre noi.
Avand in vedere multitudinea de „binefaceri” prezentate mai sus, cum ar fi dorit iubitii nostri conducatori sa rectioneze poporul / alegatorul roman, atunci cand, intrebat fiind la un post de televiziune, posibil DIGI 24 ( stiti, aia care, in perioada pandemiei, sustineau, sus si tare, vaccinarea imediata a intregului popor roman, de la cel cu tata-n gura, pana la cel cu barba sura) de catre unul dintre moderatorii emisiunii cu privire la „daca am facut suficient pentru Ucraina”, de parca problemele Romaniei erau rezolvate, domnul Calin Georgescu a afirmat, aproximativ, urmatoarele:
„Nu ma intereseaza Ucraina. Problema noastra este tara nostra. Eu sunt ROMAN si ma intereseaza soarta poporului roman, economia tarii, problema drogurilor, insecuritatea mamelor……” relatand in continuare multe alte asemenea aspecte care tin exclusiv de interesele vitale ale natiunii noastre, inclusiv cu privire la cele 65 de miliarde de dolari, imens de mult pentru Romania, pe care trebuie sa le platim ca „taxa de protectie” partenerului strategic, in schimbul unor avioane F35 si care ne vor fi livrate abia in…… 2035.
Daca acest Calin Georgescu ar fi facut parte dintr-un partid politic, in mod sigur configuratia finala de la alegerile parlamentare din 01.12.2024, ar fi cu totul diferita.