Investit pe repede-înainte, presedintele care nu este presedinte, Iohannis, l-a desemnat pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier
Coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități și-a propus ca învestirea Guvernului Ciolacu 2 să aibă loc luni, iar toată procedura care trebuie parcursă să se încheie până seara, când ar urma să aibă loc și prima ședință a noului Executiv la Palatul Victoria.
Guvernul ilegal. Guvernul pucist.
Ora 14.20: Senatorul UDMR Cseke Attila a primit avizul comisiilor reunite de administraţie publică ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
Ora 14.00: Ministrul propus la Agricultură, Florin Barbu, și ministrul propus la Educație, Daniel David, au primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare.
Ora 13.17: Plenul reunit al Parlamentului pentru validarea listei Cabinetului şi aprobarea programului de guvernare urmează să aibă loc de la ora 17.00.
Ora 12.16: Şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului va avea loc începând cu ora 12.30.
Ora 12.01: Decretul privind desemnarea ca prim-ministru a liderului PSD, Marcel Ciolacu, a fost publicat în Monitorul Oficial, transmite Agerpres.
Ora 11.40:
Audierile în comisiile parlamentare de specialitate ale celor 16 miniștri desemnați în Guvernul Ciolacu 2 urmează să se desfășoare în doar 3 ore. Audierea fiecărui ministru va dura circa 20-30 minute, timp în care acesta ar trebui să-și prezinte programul și să răspundă întrebărilor parlamentarilor.
Programul audierilor urmează să fie aprobat în scurt timp în Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, după ce Marcel Ciolacu va depune oficial la Parlament programul de guvernare și lista membrilor Cabinetului.
După avizele din comisii, care sunt consultative, urmează ședința plenului reunit pentru votarea Guvernului.
10.43: Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a fost ales în funcţia de preşedinte al Senatului.
Ilie Bolojan a obţinut 70 de voturi, în timp ce contracandidaţii săi, Mircia Chelaru (AUR) şi Nadia-Cosmina Cerva (SOS România), au întrunit 29 de voturi, respectiv 14 voturi.
10.29: Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă la ora 11.00. Iohannis urmează să anunțe desemnarea lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier.
Ora 10.28: Ciprian Şerban (PSD) a fost ales președinte al Camerei Deputaților. El a fost votat și de minimum 20 de parlamentari de la partidele extremiste.
Ora 9.25:
A început și ședința în care va fi ales președintele Senatului, coaliția urmând să îl susțină pe Ilie Bolojan.
Ora 9.20: Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit pentru alegerea preşedintelui forului, pentru care sunt propuşi Ciprian Şerban (PSD) şi Dumitru Coarnă (SOS România), transmite Agerpres.
Grupul parlamentar al PSD l-a propus pentru preşedinţia Camerei pe Ciprian Şerban, care este susţinut şi de grupul parlamentar al PNL, precum şi de cel al UDMR şi de minorităţi. Grupul parlamentar al SOS România l-a propus pe Dumitru Coarnă, susţinut şi de grupurile AUR şi POT.
USR nu a făcut nicio propunere pentru această funcţie.
Ora 9.15: Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian semnează protocolul coaliției de guvernare.
Ora 9.10: Declarații Marcel Ciolacu:
În acest moment avem un acord politic. Fiecare dintre semnatari au înțeles semnalul românilor de la alegerile generale și cred că datoria noastră este în primul rând să apărăm valorile democratice, parcursul și locul României în UE, în NATO și nu în ultimul rând să apărăm valorile și identitatea națională.
Nu va fi un mandat ușor. Așteptările românilor sunt pentru reforme, transparență, iar ale mediului de afaceri pentru predictibilitate și stabilitate financiară.
Ilie Bolojan:
PNL a semnat acest protocol de coaliție pentru a avea un guvern stabil într-o perioadă dificilă, pentru a lua măsuri să menținem cheltuielile bugetare în limitele normalului și pentru a face reforme.
Una dintre prevederi este desemnarea unui candidat unic la Președinție. Am convenit ca acesta să fie Crin Antonescu.
Kelemen Hunor:
Să organizăm alegerile prezidențiale cât mai repde posibil, dacă se poate înainte de sărbătorile pascale.
Varujan Pambuccian:
Am semnat acest acord pentru stabilitate politică, economică și socială. Minoritățile vor oferi un sprijin parlamentar Guvernului și va participa la toate deciziile având în vedere un lucru foarte important: populația să nu aibă de suferit economic, adică să nu vedem diminuări de venituri sau creșteri de taxe.
Ora 8.30: Reprezentanţii coaliţiei de guvernare vor susţine declaraţii de presă luni, în faţa Cabinetului preşedintelui Camerei Deputaţilor, în jurul orei 9.00.
Ora 7.00: Potrivit programului pe care și l-a propus coaliția, la ora 11.00 președintele Klaus Iohannis urmează să îl desemneze pe Marcel Ciolacu premier pentru formarea noului Cabinet. Audierile miniștrilor propuși și votul din Parlament vor fi trecute în doar câteva ore, după care va avea loc depunerea jurământului la Palatul Cotroceni și prima ședință de Guvern la Palatul Victoria.
Programul învestirii, pe ore:
8.30 – semnare acord coalitie
9.00 – alegerea președinților Senatului și Camerei Deputaților
11.00 – desemnarea ilegala a premierului de catre uzurpatorul Klaus Iohannis
12.00 – depunerea programului de guvernare la Parlament
12.30 – audieri miniștri în comisiile perlamentare, urmate de dezbateri și vot în plenul reunit al Parlamentului
– Depunere jurământ la Cotroceni
– Prima ședință de guvern
Componența Guvernului Ciolacu 2:
Premier – Marcel Ciolacu (PSD)
Posturile PSD:
- Vicepremier fără portofoliu – Marian Neacşu
- Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
- Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
- Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
- Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
- Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
- Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
- Ministerul Culturii – Natalia Intotero
- Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Posturile PNL:
- Ministerul Afacerilor Interne și vicepremier – Cătălin Predoiu
- Ministerul Afacerilor Externe – Emil Hurezeanu
- Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
- Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
- Ministerul Mediului – Mircea Fechet
- Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David
Posturile UDMR:
- Ministerul Finanțelor și vicepremier – Tánczos Barna
- Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila