MIZERABILII!!! Partea a VII a
Foto: Magnații de la CCR întorc banii încasați de la stat cu lopata. Formula fericirii la bugetari: salariu de judecător la Curte + pensie de procuror = 14.000 € pe lună / fiecare.
Motto:
„Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!”
Sinteza episoadele1, 2, 3, 4, 5 si 6.
Modificarea anulată de Guvern în cazul magistraților.
Diurna de mii de euro a magistraților detașați si nedetasati rămâne în vigoare, in ciuda Ordonatei Saraciei (Trenulet) care afecteaza milioane de romani.
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat, luni, 30 decembrie 2024, după ședința de guvern, că magistrații detașați vor continua să primească diurnă specială, numărul beneficiarilor fiind limitat la 300 de persoane. Este vorba de judecători și procurori detașați în interes de serviciu în alte localități decât cele de domiciliu. Magistrații din vârful justiției câștigă și peste 30.000 de euro pe an ca diurnă, arată o investigație Rise Project. Printre cele mai mari diurne sunt cele încasate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ale căror salarii anuale depășesc 500.000 de lei.
Cele mai mari diurne, încasate de magistrații care deja au cele mai mari venituri
Veniturile acestora, potrivit declarațiilor de avere, depășesc 500.000 de lei pe an. Însă, în multe cazuri, acestor sume li se adaugă alți bani câștigați prin hotărâri judecătorești.
Ce venituri au publicat șefii instituțiilor din Justiție
Președinta CSM, judecătoarea Denisa Angelica Stănișor a câștigat anul trecut 555.032 lei din salarii. Pe lângă această sumă ea a mai încasat 374.944 lei drepturi salariale din hotărâri judecătorești, 86.001 lei din proiecte și 8.597 lei indemnizație pentru deplasări externe.
Procurorul General al României, Alex Florin Florența a câștigat în 2023 venituri salariale, restanțe și spor pentru proiecte europene, în cuantum total de 643.807 lei, adică peste 130.000 de euro.
Procurorul Daniel Horodniceanu, fost vicepreședinte CSM, a declarat pentru anul 2023 venituri totale în cuantum de 418.920 lei.
Judecătorul Alin Vasile Ene, membru CSM: 510.736.24 de lei salarii, la care se adaugă 60.300 venituri restante de la Tribunalul Prahova.
Judecătoarea Ramona Grațiela Milu, membru CSM: 532.399 de lei salarii, la care se adaugă venituri restante de 22.073 de lei.
Judecătorul Claudiu Marian Drăgușin, membru CSM: 508.601 de lei salarii și 94.264 de lei restanțe salariale.
Veniturile colosale ale magistraților sunt dublate și de numeroase proprietăți: apartamente, case de locuit și case de vacanță.
Raiul diurnei din magistratura română. Judecători și procurori de la vârful sistemului, în drum spre alte tranșe de bani nemunciți
Aici, diurnele pot depăși suma de 30.000 de euro pe an.
Ele nu sunt plătite ocazional, în funcție de deplasările în interes de serviciu pe care magistrații le fac în afara localității în care lucrează.
Ci în toate zilele în care aceștia merg la birou.
Cheltuirea lor nu e verificată de nimeni și nu trebuie justificată nimănui. Pur și simplu, sunt niște sume forfetare enorme, oferite cu titlu de bani de buzunar.
Lista pretendenților este în continuă actualizare. Pe ea și-au trecut numele inclusiv câțiva dintre numeroșii pensionari juvenili ai magistraturii române. Aceștia solicită respectivul privilegiu în mod retroactiv, pentru anii în care încă mai mergeau la serviciu.
Detasarea continua – schimbarea adreselor de pe buletin, o alta metoda care le umple buzunarele cu peste 150.000 leilunar..
Alte tipuri de detasari.
DETAȘAREA POLITICĂ
DETAȘAREA ELECTORALĂ
ALTE FILIERE DE ACCEDERE LA DIURNA DE 2%
PRETENȚII LA MAI MULT. BONUSUL DE 60%
Partea a VII a
Abuzul de putere si privilegii. Sume la care poporul nici macar nu viseaza.
Iată, mai jos, câțiva dintre foștii membri ai CSM — relativ cunoscuți publicului larg — cărora, în ultimii 15 ani, diurnele de acest fel le-au accelerat parvenirea.
Printre ei, cititorii vor putea descoperi magistrați care critică frecvent maniera de legiferare a Parlamentului. Nu însă și atunci când legiferarea le umple buzunarele.
Sau magistrați care deplâng subfinanțarea sistemului judiciar. Nu însă și risipa de resurse care le aduce căpătuirea.
Cum se poate observa, diurnele au crescut în timp. Asta pentru că sunt calculate ca procent din indemnizații, iar indemnizațiile au crescut și ele în timp
Cristi Danileț (foto jos), judecător pensionar.
Membru al Consiliului Superior al Magistraturii între 2011 și 2016. Perioadă în care a încasat diurne în valoare de 85.000 de euro.
Alina Ghica (foto jos), în prezent, judecătoare la Înalta Curte.
Membră a CSM între 2011 și 2016. După primii doi ani de mandat, și-a schimbat domiciliul din București într-o comună alăturată, Chiajna, și a devenit, astfel, eligibilă pentru diurne. În următorii patru ani, a încasat diurne în valoare de 70.000 de euro.
Horațius Dumbravă (foto jos), judecător pensionar, membru al CSM între 2011 și 2016.
În această perioadă, a încasat diurne în valoare de 70.000 de euro.
După ce și-a încheiat mandatul la CSM, Dumbravă a fost detașat la Institutul Național al Magistraturii. Fiind „detașat”, diurnele s-au ținut după el și la noul loc de muncă.
Din această a doua poziție, a ridicat diurne în valoare de circa 40.000 de euro.
Gabriela Baltag (foto jos), judecătoare pensionară. Membră a CSM între 2017 și 2022.
În această calitate a încasat diurne în valoare de 180.000 de euro.
Căminul fostei judecătoare a fost, de altfel, victima unei avalanșe de diurne. Între 2019 și 2022, din funcția de inspector judiciar, soțul său, Vasile Baltag (astăzi pensionar) a încasat și el diurne – în valoare de 82.000 euro.
Un sfert de milion de euro, așadar, doar din diurne, în doar câțiva ani, pentru o familie de judecători, care, cu titlu de salariu, în aceeași perioadă, câștigase alți 580.000 de euro.
Andrea Chiș (foto jos), judecătoare pensionară. Membră a CSM între 2017 și 2022. Calitate în care a încasat diurne în valoare de 146.000 de euro.
Bogdan Mateescu (foto jos), judecător, președinte al Tribunalului Vâlcea. Membrul al CSM între 2017 și 2022. Poziție din care a încasat diurne în valoare de peste 175.000 de euro.
Victor Alistar (foto jos), membru al CSM între 2017 și 2022, în rolul de „reprezentant al societății civile” — susținut, totuși, de coaliția PSD-ALDE.
În CSM, reprezentanții societății civile au aceleași drepturi ca și magistrații, așa că Alistar – domiciliat în Ilfov – nu a fost sărit de la diurnă.
Venitul lui în ultimul an de mandat, din indemnizații și diurne, s-a ridicat la 95.000 de euro.
Va urma.