Foto: Românii se hrănesc cu iluziile vândute de politicieni. Majorările promise s-au transformat în austeritate.
Sinteza episoadele 1, 2, 3, 4, 5 si 6.
Foamea-n gat, cat stalpu’ de telegraf!
Guvernul strânge si mai mult cureaua poporului pentru a tine în frâu deficitul bugetar cauzat de faradelegile lor – venituri uriase, contracte supraevaluate, instrainarea gratuita a resurselor etc.
Guvernul are grija de sanatatea noastra!
Guvernul se gândește să taie din banii pentru cardurile de alimente acordate persoanelor vulnerabile.
Unificarea impozitului pe salarii cu contribuția la sănătate.
Guvernul a decis ca, din 2025, să fie eliminată scutirea de impozit pe venit de 10% pentru veniturile salariale brute de până la 10.000 lei și contribuția la Pilonul II de pensii pentru angajații din construcții, IT, Agricultură și Industria alimentară.
Ordonanţa Trenuleţ: Salariu minim mai mare în sectorul agricol și industria alimentară.
Ordonanţa Trenuleţ: Dispar facilitățile în construcții, sectorul agricol și IT. Urmează demisii şi concedieri.
Concedieri 2025.
Ce spune jigodia Sebastian Burduja.
Primii bugetari care pleacă acasă prin concurs: „O să analizăm fiecare structură în parte”
Ce spune antiromanul Tanczos Barna.
Ministrul Finantelor anunta restructurari si comasari de structuri mari: „Vorbim de 20.000 de oameni”.
Nota: Bataie de joc. 20.000 de puturosi dintr-un total de 1.300.000. O picatura dintr-un ocean de sinecuristi.
Concedieri colective în 2025, în Maramureș, la un producător de mobilă: 379 de oameni lăsați fără loc de muncă.
Fabrici închise și concedieri masive, în România: Mii de angajați au rămas deja fără loc de muncă și urmează alții luna aceasta
Fabrică de lactate închisă și concedieri masive în Miercurea Ciuc: 100 de angajați rămân fără loc de muncă în 2025
Concedieri colective în ianuarie 2025, în Olt: 100 de angajați din domeniul confecțiilor textile
În judeţul Olt, tot în domeniul confecţiilor textile, au avut loc disponibilizări şi în luna decembrie 2024, când o unitate a anunţat şi operat concedierea colectivă a 12 angajaţi.
Concedieri în masă la subsidiara Amazon din România: Sute de angajați dați afară de la 1 ianuarie 2025.
Un producător de piese auto cu mai multe fabrici în România a anunțat zeci de mii de concedieri, din 2024 până în 2027.
Conducerea Damen a anunțat, în decembrie 2024 că va concedia 300 de angajați de la șantierul din Mangalia
Concedieri masive în noiembrie 2024, în Arad: 236 de angajați din industria auto şi cea producătoare de plastic
Un producător german de piese auto anunța, în noiembrie 2024, că închide două fabrici din Europa și face concedieri masive, inclusiv în România
Concedieri masive la o fabrică din Sibiu, în octombrie 2024. Peste 180 de angajați au fost dați afară
Criza din domeniul IT a ajuns şi în România, în 2024. Companiile care au concediat sute de angajați
Partea a VII a
Dupa toate concedierile anuntate…..vin surprizele!
Ce îi așteaptă pe români din aprilie – Ofertele de preţ pentru energie electrică sunt de până la 13 ori mai mari
Consumatorii de energie electrică sunt invitaţi să încheie contracte avantajoase pe platforma ANRE – Comparator oferte – tip de furnizare a energiei electrice, însă aceştia riscă să încheie contracte păguboase accesând această platformă, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.
Potrivit acestuia, un consumator care locuieşte într-un apartament care consumă 99,99 kWh/lună, care accesează Comparatorul de preţuri al ANRE şi încheie un contract cu un preţ afişat în comparator de 0,87 lei/kWh TVA inclus, conform Contractului pe care de fapt îl încheie cu furnizorul în urma selecţiei, ar trebui să achite pentru energie electrică din 1 aprilie 2025 în loc de 67,99 lei/lună, cât achita până atunci, o sumă de 882,91 lei/lună, de 13 ori mai mult.
„ANRE nu doar că nu face ceea ce ar trebui să facă o astfel de Autoritate din Energie (sa promoveze competiţia, sa prevină abuzurile, diseminare şi informarea consumatorilor etc.), în perspectiva reliberalizării pieţei de energie, dar pe platforma acesteia se găsesc oferte „bune”, dar care au preţuri de până la 13 ori mai mari decât preţul plafonat minim, după 1 aprilie 2025.
Astfel, pe platforma ANRE – Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice – consumatorii de energie electrică sunt invitaţi să încheie contracte „avantajoase”, iar aceştia, accesând o platformă care este a unei instituţii care are scopul să i protejeze, riscă să încheie contracte păguboase”, afirmă preşedintele AEI, citat în comunicat.
Pe site-ul ANRE, la începutul lunii ianuarie 2025, cu doar 3 luni înaintea reliberalizării pieţei, existau 14 oferte, care, conform selecţiei, se aplică din 1 aprilie 2025, şi care prezintă o mare atractivitate, deoarece, conform afişării, au preţuri de 0,68 – 1,38 lei/kWh cu TVA inclus, susţine Dumitru Chisăliţă.
„Dacă nu citeşti contractul rişti să te arunci în a încheia contractele de furnizare a energiei electrice cu „preţuri foarte bune” după 1 aprilie 2025. În momentul în care citeşti contractele constaţi că 11 dintre aceste oferte au acest preţ doar până la 31 martie 2025 (chiar dacă selecţia făcută de consumator pe platforma ANRE era să-i dea doar acele oferte de după 1 aprilie 2025), urmând ca furnizorul să stabilească unilateral preţul după data de 1 aprilie 2025 şi să-l comunice consumatorului în vederea plăţii acestuia”, a adăugat preşedintele AEI.
Potrivit acestuia, există doar trei preţuri ofertate clar pentru 1 aprilie 2025: 1,38 lei/KWh cu TVA inclus – PPC – de două ori mai mare decât preţul plafonat minim; 1,79 lei/KWh cu TVA inclus – EON – de circa trei ori mai mare decât preţul plafonat minim şi 8,38 lei/KWh cu TVA inclus – GETICA – de 13 ori mai mare decât preţul plafonat minim.
Va urma!