Germanii s-au săturat de migraţia în masă
În perioada premergătoare alegerilor, un nou sondaj inovator arăta că o majoritate uriaşă a germanilor doresc mai puţini migranţi şi, de asemenea, consideră că migranţii aduc mai puţine avantaje decât dezavantaje.
Dacă ne uităm la sondajele din jurul acestor alegeri specifice, acestea nu fac decât să cimenteze realitatea că germanii sunt remarcabil de schimbători împotriva imigraţiei în masă.
De exemplu, în Bavaria, imigraţia a fost evaluată ca fiind al doilea factor cel mai important pentru alegători, după economie, 48% dintre toţi respondenţii declarând la Infratest dimap că au „salutat” faptul că AfD doreşte să limiteze mai puternic numărul de străini şi refugiaţi.
În Hessa, 42 la sută au susţinut politicile anti-imigraţie ale AfD.
În Hesse, problema imigraţiei a fost decisivă pentru 18 la sută dintre alegători în ceea ce priveşte votul lor, ceea ce înseamnă că aceasta a fost problema lor numărul unu.
Aceste date din sondaje arată deconectarea masivă dintre curentul dominant de stânga-liberală care promovează imigraţia în masă în mass-media şi în cultură şi sentimentul real al poporului german.
Robert Lambrou de la AfD, care a ocupat locul al doilea pe lista electorală a partidului său în Hessa, s-a aplecat puternic asupra problemei migraţiei în timpul campaniei. În special, el nu numai că a cerut expulzări mai rapide, dar a declarat că imigranţii legali calificaţi ar trebui să fie acceptaţi doar în circumstanţe excepţionale şi atunci doar din „ţările vecine care sunt apropiate din punct de vedere cultural de Germania”.
AfD creşte în vestul ţării
AfD a fost istoric puternic în estul ţării, dar cu un rezultat de peste 18% în Hesse acesta marchează prima mare avansare în vestul ţării. Rezultatele vin în condiţiile în care AfD a depăşit recent pragul de 20 de procente în bogatul Baden-Württemberg, fiind pentru prima dată când obţine un astfel de rezultat într-un land din vestul ţării.
În special, curentul principal din Germania observă acum că ascensiunea AfD în două state occidentale nu este o întâmplare sau un simplu vot de protest, iar Taggeschau scrie:
Interpretarea rezultatelor puternice din ambele state ca fiind doar un scrutin de protest ar fi prea puţin vizionară. Din ce în ce mai mulţi oameni votează pentru AfD din convingere.
Situaţia actuală este în avantajul partidului:
Politica privind azilul şi refugiaţii îi îngrijorează pe mulţi oameni, iar sprijinul pentru o politică mai restrictivă privind migraţia este în creştere, după cum arată datele Infratest dimap. În acelaşi timp, din ce în ce mai puţini alegători din ambele state au o problemă în a vota un partid care este parţial de extremă dreapta.
Şi nu doar în politica de migraţie i se acordă din ce în ce mai multă autoritate: tot mai mulţi oameni îşi pun speranţa în partidul de extremă-dreapta şi atunci când vine vorba de probleme de securitate internă, economie şi justiţie socială.
O astfel de recunoaştere din partea publicaţiei de stat Tagesschau în ceea ce priveşte AfD este o veste importantă în sine.
Lovitură masivă pentru guvernul de coaliţie
În afară de AfD, celălalt mare rezultat a fost cât de incredibil de slab s-a descurcat guvernul de stânga-liberal al Germaniei în aceste alegeri. Acum, consecinţele politice ar putea fi resimţite timp de luni şi chiar ani de zile.
În primul rând, liberalii din mediul de afaceri ai Partidului Liber-Democraţilor (FDP) au fost complet eliminaţi şi nu au reuşit să obţină cele 5 procente necesare pentru a intra în parlament în ambele state.
Aceasta urmează unui lung şir de pierderi electorale pentru acest partid, care a fost acuzat că a abandonat multe dintre principiile sale în cadrul alianţei de coaliţie la nivel federal. Partidul suferă acum consecinţele, iar rezultatele probabil că vor trimite conducerea partidului să se agite pentru a evita un dezastru total.
FDP, care şi-a criticat deja partenerii de coaliţie la nivel federal, va căuta, fără îndoială, o cale mai independentă în viitor, ceea ce ar putea duce la o criză guvernamentală gravă pentru cancelarul Olaf Scholz.
Cu toate acestea, SPD şi Verzii au avut, de asemenea, rezultate slabe, în special SPD, care a obţinut un procent abisal de 8% în Bavaria şi doar 15,1% în Hesse, ambele minime istorice. Verzii au obţinut 14% atât în Bavaria, cât şi în Hesse, o scădere substanţială în ambele cazuri faţă de rezultatele lor electorale anterioare.
Cel mai probabil, această coaliţie va avea probleme, iar ministrul de interne de Extremă-stânga, Nancy Faeser, ar putea să-şi piardă postul din cauza dezastrului electoral al partidului său în Hesse, deşi în prezent există dezminţiri din partea unor lideri de vârf ai partidului că acest lucru ar fi o posibilitate după alegeri.
CDU s-ar putea deplasa şi mai mult spre dreapta
Bineînţeles, CDU ia act şi de ascensiunea AfD. CSU, partidul-soră al CDU, a văzut 100.000 dintre alegătorii săi trecând la AfD în Bavaria. Pe scurt, AfD ar putea să taie rapid din baza CDU, în special în ceea ce priveşte problema imigraţiei.
Potrivit publicaţiei germane de stat Tagesschau, care vede, de asemenea, o posibilă schimbare a poziţiei CDU în această problemă: „Aceste rezultate ar putea duce la o schimbare a politicilor majorităţii conservatoare a CDU către o poziţie mai strictă în ceea ce priveşte migraţia.
Voturile – şi campania precedentă axată în mare parte pe probleme naţionale mai degrabă decât regionale – ar putea, de asemenea, să forţeze guvernul să îşi revizuiască politica de eliminare treptată a combustibililor fosili.”
Se va schimba ceva?
În pofida ascensiunii AfD şi a respingerii în masă a stângii, cele două alegeri sunt notabile pentru un alt motiv cheie. Atât în Bavaria, cât şi în Hessa, ambele coaliţii de guvernare au supravieţuit. În Bavaria, CSU poate continua să guverneze cu Alegătorii Liberi, iar în Hessa, CDU ar putea forma din nou o coaliţie teoretică cu Verzii. Cu alte cuvinte, status quo-ul a fost menţinut.
Este posibil ca AfD să fi înregistrat un avans serios în ambele state, dar, deocamdată, toate partidele au promis că nu vor colabora niciodată cu acest partid. Pe termen scurt, AfD depune eforturi pentru a crea condiţiile care să facă tot mai dificilă pentru partidele aflate la guvernare formarea de coaliţii de status quo.
Pe termen lung, acesta vede singura cale viabilă de a ajunge la putere printr-o coaliţie cu CDU. Marele semn de întrebare este dacă şi când se va întâmpla vreodată acest lucru.
Mulţi alegători pot fi de acord cu poziţiile AfD într-o serie de probleme, dar mulţi dintre ei sunt condiţionaţi din punct de vedere mental să nu ia niciodată în considerare posibilitatea de a vota pentru acest partid.
CDU şi alte partide sunt conştiente de acest lucru şi vor continua să îşi perfecţioneze mesajul pentru a-i împiedica pe alegătorii lor să se îndepărteze prea mult, chiar dacă intenţionează să menţină status quo-ul odată ce vor ajunge la putere.