BRICS și Egalitatea de Șanse între Parteneri! Partea a III a.
Extinderea BRICS.
Pe fondul problemelor din cadrul BRICS, blocul continuă să se extindă cu țări precum Arabia Saudită, Egiptul, Argentina, Emiratele Arabe Unite, Iranul și Etiopia.
Aceștia speră să își reducă dependența de dolar prin schimburi comerciale care se desfășoară în întregime în monedele naționale ale membrilor BRICS.
Dolarul american cântărește din ce în ce mai mult asupra țărilor în curs de dezvoltare și a economiilor acestora. Creșterea bruscă a ratelor dobânzilor din SUA și indicele puternic al dolarului în ultimul an au făcut ca tranzacționarea cu dolari să fie prea scumpă, ceea ce a rezultat ca și datoria lor să fie mult mai mare.
Extindere 2024.
În august 2023, la cel de-al 15-lea Summit BRICS , președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat că 6 țări din grupul de piețe emergente ( Argentina , Egipt , Etiopia , Iran , Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ) au fost invitate să se alăture blocului. Calitatea de membru deplin a fost programată să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Cu toate acestea, alegerile generale din Argentina, din noiembrie 2023, au dus la alegerea unui nou președinte, în persoana lui Javier Milei, care s-a angajat să retragă cererea de aderare a țării.
La 30 noiembrie 2023, viitorul ministru de externe al Argentinei, Diana Mondino, a confirmat că Argentina nu se va alătura BRICS. La 29 decembrie 2023, guvernul Argentinei a trimis o scrisoare tuturor liderilor BRICS pentru a anunța oficial retragerea sa din procesul de aplicare.
Ianuarie 2024.
Până în ianuarie 2024, Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite s-au alăturat blocului, ceea ce a făcut ca membrii BRICS să crească de la cinci la nouă țări, în timp ce Arabia Saudită și-a amânat aderarea, posibil la presiunile S.U.A.
Arabia Saudită nu s-a alăturat BRICS la începutul anului 2024 așa cum fusese planificat și a anunțat, la mijlocul lunii ianuarie, că încă ia în considerare problema. Din aprilie 2024, problema este încă în curs de examinare.
China Daily a folosit extinderea pentru a susține că mai multe țări în curs de dezvoltare sunt interesate să adere la BRICS.
Organizatorii au promovat extinderea ca parte a unui plan de construire a unei ordini mondiale multipolare concurente care folosește țările din Sudul Global pentru a contesta și a concura împotriva ordinii mondiale dominate de vest.
La 24 octombrie 2024, alte 13 țări, și anume Algeria, Belarus, Bolivia , Cuba , Indonezia , Kazahstan , Malaezia , Nigeria , Thailanda , Turcia , Uganda, Uzbekistan și Vietnam, au fost invitate să participe în calitate de „țări partenere”. Statutul de partener ar permite acestor țări să se angajeze și să beneficieze de inițiativele BRICS. Nu este clar dacă țările din acest nivel au primit invitații oficiale de aderare.
Extindere 2025
La 6 ianuarie 2025, Indonezia s-a alăturat oficial BRICS ca membru cu drepturi depline, fiind primul stat din Asia de Sud-Est care a aderat la bloc, precum și al 10-lea membru al BRICS. Candidatura Indoneziei a primit undă verde de la bloc în 2023, dar țara din Asia de Sud-Est a cerut să se alăture în urma alegerilor prezidențiale din 2024 .
Istoria Indoneziei cu membrii BRIC originali datează din 2009, când unii observatori s-au referit la o grupare teoretizată ca „BRICI”, având în vedere economia în creștere și stabilă a Indoneziei și legăturile cu India și China.
Parteneriatele care au fost anunțate în anul precedent au intrat în vigoare și în ianuarie 2025. Nigeria s-a alăturat țărilor partenere pe 17 ianuarie.
Statele partenere.
Statele partenere sunt o nouă categorie pentru integrarea potențialilor membri, introdusă în 2024 la cel de-al 16-lea summit BRICS de la Kazan, Federația Rusă . Aceste țări sunt state observatoare care nu fac încă parte oficial din blocul BRICS, dar ar primi sprijin din partea membrilor BRICS.
Aceste state observatoare trebuie să se dovedească ca parteneri înainte de a se integra ca membre, similar procesului de aderare al Organizației de Cooperare de la Shanghai . 13 state au fost invitate să fie parteneri formali, iar 9 state și-au asigurat statutul de parteneriat până în ianuarie 2025, în timp ce Indonezia a aderat la statutul de membru de bază.
State partenere.
- Republica Belarus,
- Statul Plurinațional Bolivia,
- Republica Cuba,
- Republica Kazahstan,
- Malaezia,
- Republica Federală Nigeria,
- Regatul Thailandei,
- Republica Uganda,
- Republica Uzbekistan.
Încă trei țări au fost invitate să se alăture blocului BRICS ca state partenere observatoare, cum ar fi cele enumerate mai sus, dar nu au confirmat încă acest statut la jumătatea lunii ianuarie 2025, respectiv:
- Republica Populară Democrată Algeria,
- Turcia,
- Republica Socialistă Vietnam.
Proces de aplicare și extindere.
Deși, în prezent, nu există un proces formal de aplicare pentru a adera la BRICS, orice guvern plin de speranță trebuie să primească sprijinul unanim al tuturor statelor membre, pentru a primi o invitație.
Abia la începutul anilor 2020 au fost purtate, pe scară largă, discuțiile privind permiterea noilor state să se alăture clubului. Liderii și diplomații cu rang superior dintre participanți au început să discute perspectiva de a adăuga membri suplimentari la organizație.
În august 2023, la cel de-al 15-lea Summit BRICS, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat că Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost invitate să se alăture organizației la 1 ianuarie 2024.
Pakistanul a solicitat aderarea în noiembrie 2023.
Desi, viceprim-ministrul rus a susținut cererea Pakistanului, totuși, sprijinul pentru acest stat în rândul BRICS nu a fost unanim.
La 30 decembrie 2023, noul guvern al Argentinei, care a solicitat oficial aderarea la BRICS sub guvernul lui Alberto Fernández în 2022, a refuzat oficial oferta de aderare la bloc din cauza politicii externe diferite a noului guvern.
La 1 ianuarie 2024, Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran s-au alăturat oficial blocului.
Arabia Saudită nu a răspuns la o invitație de a se alătura BRICS și încă ia în considerare aderarea.
La 2 septembrie 2024, Turcia a solicitat oficial aderarea la bloc.
În același timp, Turcia este membră NATO din 18 februarie 1952 și este, de asemenea, o țară candidată la Uniunea Europeană. Procesul de aderare al Turciei la UE a început la 3 octombrie 2005, dar a fost înghețat la 13 martie 2019. În septembrie 2022, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat că țara sa va solicita aderarea la Organizația de Cooperare de la Shanghai .
La 11 iulie 2024, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat într-o declarație pentru revista US Newsweek că Ankara nu a considerat aderarea Turciei la Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS, ca pe o alternativă la NATO.
Algeria a solicitat aderarea în 2023, dar, ulterior, a respins-o în septembrie 2024, făcând Algeria a doua țară după Argentina care a refuzat și a oprit cererea.
În urma summitului BRICS din 2024, Brazilia a blocat cererea de aderare a Venezuelei la bloc, în mare parte din cauza alegerilor controversate și a crizei din această țară . Caracasul, ca răspuns, și-a rechemat ambasadorul din Brazilia.
De când noi membri s-au alăturat, acronimul folosit a fost informal BRICS+, adică BRICS Plus.
Indonezia a fost, inițial, destinată să fie un stat partener observator, dar a optat în schimb pentru calitatea de membru cu drepturi depline, care a intrat în vigoare în ianuarie 2025.