Partea I.
O sută de mii de muncitori străini din afara UE pot veni la lucru în România
Guvernul a aprobat, pentru anul 2025, un contingent de o sută de mii de lucrători străini, nou admişi pe piaţa forţei de muncă din Romania.
Partea a II a
ROMANIA NU RISCA O EVENTUALA COLONIZARE.
Câți muncitori străini sunt acum în România, după 3 ani în care Guvernul a acordat sute de mii de permise de muncă ?
Ultimele date arată că numărul muncitorilor străini cu drept de angajare valabil în România a ajuns la 84.218 persoane, în creștere cu circa 10.000 de persoane în mai puțin de 1 an, în contextul în care Guvernul a permis, în ultimii 3 ani, contingente de câte 100.000 de muncitori străini, constatând, însă, că mulți dintre ei nu rămân în România, ci pleacă la muncă în alte țări din UE.
În 2023, rata de respingere a vizelor de lungă ședere pentru muncitorii străini care doresc să lucreze în România a crescut semnificativ, ajungând la aproape 30%, dublu față de 2022. Guvernul a stabilit un contingent de 100.000 de muncitori străini pentru 2024, deși inițial planificase admiterea a 140.000 de lucrători.
Printre motivele refuzului s-au numărat lipsa documentelor care să ateste cunoașterea profesiilor, necunoșterea limbii engleze sau chiar suspiciuni de trafic de persoane sau risc la adresa securității naționale.
240.000 de permise de muncă pentru străini, eliberate în mai puțin de trei ani
Guvernul arăta anul trecut că cei 100.000 de străini care ar putea fi încadrați în muncă sau detașați în România, în anul 2024, la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detașare, ar reprezenta aproximativ 1,30% (față de 1,82% cât ar fi reprezentat 140.000 de muncitori) din numărul persoanelor ocupate în trimestrul II al anului 2023, care era, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, de 7.689.883 persoane.
Muncitorii străini, mereu pe picior de plecare
Datele indică faptul că până la 40% dintre muncitorii străini din Bulgaria și România, membre noi ale zonei Schengen, își părăsesc contractele înainte de termen pentru a migra către Europa de Vest. Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad a înregistrat 400 de migranți în prima jumătate a anului, majoritatea acestora fiind deținători de viză de angajare în România, dar prinși la graniță în încercarea de a trece ilegal în Spațiul Schengen.
Romania nu risca o eventuala colonizare
Incepand cu 01 ianuarie 2025, cetatenii straini care nu fac parte din statele membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Spaţiului Economic European sau Comunităţii Helvetice a Elveţiei si care vin la munca in Romania, nu vor mai primi viza exclusiv pentru tara noastra, ci pentru spatiul Schengen. Acest avantaj oferit de statul Roman va conduce la o adevarata explozie a numarului de migranti legali in vestul Europei, in special in Germania, tara care le ofera, printre multe altele, urmatoarele avantaje:
asigurare medicala gratuita pentru toata viata, indiferent daca presteaza sau nu anumite activitati lucrative;
- costurile generate de inchirierea unei locuinte sunt platite de autoritati, in marja 800 – 1000 de euro/lunar;
- scolile de calificare in orice tip de meserie sunt gratuite;
- invatamantul de toate gradele este gratuit;
- impozitul pe venit este variabil, in functie de zona/landul in care migrantul/migrantii isi desfasoara activitatea, dar nu mai mare de aproximativ 25% – 30%;
- exista un numar foarte mare de deduceri din impozitul pe venit, inclusiv pentru copiii si parintii avuti in ingrijire;
- alocatia pentru un copil este de 250 – 300 de euro/lunar;
- la sfarsit de an / inceputul anului urmator, statul returneaza contribuabililor sume considerabile din taxele si impozitele platite;
este acordat un ajutor social de 700 de euro pentru fiecare persoana, suma alocata pana la incadrarea in munca a celui/celei care incaseaza banii;
obligatia de a le oferi migrantilor diverse job-uri le revine autoritatilor locale in baza legilor federale. Pentru a „fenta” statul german, in foarte multe cazuri, de fapt in cele mai multe, migrantii proveniti de pe spatiile Asia si Africa, in majoritate, procedeaza in modul urmator:
- accepta un serviciu abia dupa mai multe astfel de oferte (de obicei 7 – 8);
- un numar foarte mare dintre acesti „colonisti” muncesc putin peste 1 an si, ulterior, fac tot posibilul sa fie inlaturati de la serviciu, de obicei prin neindeplinirea atributiilor care la revin sau prin concedii medicale repetate;
- dupa ce au fost concediati, primesc, pentru o perioada de 6 luni, ajutor de somaj, care consta in 75% din salariul avut la momentul scoaterii lor din activitate;
- la implinirea celor 6 luni de somaj, persoanele respective incep sa reprimeasca ajutor social si oferte de munca, procesul descris mai sus reluandu-se de la sine.
Mentionam ca sumele generate de costurile aferente chiriilor sunt platite de catre autoritati, numai pentru cei care se afla in situatia de asistati social.
Avand in vedere sistemul legislativ din Germania, care este extrem de permisiv, imigrantii, in majoritate covarsitoare, se implica in multiple activitati infractionale, respectiv trafic de droguri, contrabanda cu diverse produse de larg consum, proxenetism, trafic ilegal de persoane etc. Pentru aceste fapte, cu exceptia traficului ilegal de persoane si de droguri ( de ordinul kilogramelor), cei in cauza, daca sunt prinsi, sunt amendati contraventional. Aceasta este si cauza pentru care nu vor sa munceasca – venituri mult mai mari obtinute din ilegalitati, decat din munca cinstita, riscul fiind minor.