Ludovic Orban (senior). Macelarul din Brasov
Tatăl lui Orban, respectiv Ludovic Orban (senior) a fost ofiter de securitate în perioada cea mai neagră şi mai plină de blestemăţii a acestei foste institutii (1948 – 1956). Avem in vedere ca tatal lui Orban a fost ofiter si sef in cadrul Securitatii in anii cei mai negri ai comunismului romanesc, in obsedantul deceniu bolsevic, in care au fost distruse sau lichidate elitele politice ale Romaniei, inclusiv din PNL, alaturi de elitele economice, militare si intelectuale, precum si de numerosi studenti care au refuzat reeducarea comunista si tarani care au refuzat intrarea in colhozurile de tip sovietic.
In 1953, Ludovic Orban (tatal) avea gradul de sublocotenent și functia de șef birou II la Ministerul Securității Statului, Regiunea Stalin.
Seful acestuia era, pe atunci, celebrul colonel Ambruș Coloman, un torționar vestit pentru brutalitatea sa, avansat ca director al Direcției Ministerul Securității Statului, Regiunea Stalin, ca mulțumire adusă pentru că, între 1948 – 1951, pe cînd era director al Direcției Regionale a Securității Timișoara, a coordonat, alături de maiorii Aurel Moiș și Zoltán Kling, represiunea împotriva grupurilor de partizani anticomuniști din Munții Banatului și Mehedințiului.
Ca sef al Direcției Securității Regionale Timiș (1948-49), Ambruș Coloman avea în subordine Securitatea Arad, condusă de tatăl lui Alexandru Rafila, de la care primea rapoartele supervizate de acesta, mare parte dintre ele aflate în posesia CNSAS.
Ludovic Orban (tatăl) a fost și unul dintre anchetatorii arhimandritului Teofil Părăian, de la mănăstirea Brâncoveanu – Sîmbăta de Sus, după cum a mărturisit chiar marele duhovnic.
Teofil Pârâian a fost urmărit de Securitate, printre altele, pentru că „privește cu afecțiune elementele condamnate sau cu trecut politic și îi privește cu încredere, ca buni prieteni și față de care își manifestă neîncrederea față de regim, criticând libertatea și distragerea de la credință a tineretului”.
Jurnalistul care a realizat celebrul interviu cu torționarul Franț Țandără publică și un document din volumul 61 al dosarului nr. 7358 DMRU în care apare numele și gradul părintelui celor doi demnitari de azi ai statului român.
De asemenea, Cătălin Bulf, preşedintele PMP Argeş, face dezvăluiri incendiare, cu referire la legătura dintre tatăl lui Ludovic Orban şi trupele de securitate care au anihilat grupurile de partizani anticomunişti din nordul judeţului Argeş. Declaraţia a fost făcută la Realitatea TV. In acest context, este evidentiata participarea lui Ludovic Orban (senior) la capturarea argesencei Elisabeta Rizea, născută în Domneşti, o eroină a luptei anticomuniste, nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, ucis de comuniști în 1948. Împreună cu soțul ei, Elisabeta Rizea a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu. A fost arestată și torturată de autoritățile comuniste în 1952 și 1961. A executat 12 ani de închisoare.
“Noi, argeşenii, avem un simbol al libertăţii, Elisabeta Rizea. Eu, ca argeşean născut în nordul judeţului, nu pot trece cu vederea faptul că tatăl lui Ludovic Orban a fost comandatul trupelor de securitate care au acţionat pentru anihilarea grupurilor de partizani anticomunişti din nordul judeţului Argeş. Noi, argeşenii, nu putem uita asta!”, a declarat Cătălin Bulf pentru Institutiilestatului.ro, imediat după emisiune.
Bătrânii membri ai AFDPR, care mai sunt în viaţă, şi-l amintesc încă pe măcelarul din Braşov, sceleratul căpitan Ludovic Orban, renumit pentru sadism şi maniac al bătăilor crunte.
A fost dat afară în perioada anilor ’60 când aparatul încerca să îşi schimbe faţa. Ulterior a lucrat la Abator, unde, ca fost securist, şi-a făcut de cap. A fost arestat pentru furt, fiind în lot cu fostul director al ONT, Şerbanică, un caz cunoscut la vremea aceea.
În ceea ce-l privește pe unchiul celebrilor frați Ludovic și Leonard Orban, acesta a fost nimeni altul decît Cpt. de securitate ORBAN Domokoş IMRE/EMERIC, fiul lui Domokoș și Julianna, născut la data de 3 octombrie 1920, în Odorheiul Secuiesc, judetul Harghita.
Emeric (Imre) Orban, despre care se spunea că a fost tatăl premierului, a fost de fapt unchiul acestuia. Și Imre Orban a fost și el securist în anii 50, deceniul terorii, când elita românească interbelică a fost decimată de către regimul bolșevic.
„Imre Orban fost angajat in 1948 la Direcția Regională Brașov/Stalin a Securității Statului unde, în 1951 va fi numit locotenent major, în 1954, căpitan și șef serviciu și în 1955 locțiitor șef birou. Imre Orban va fi trecut în rezervă la data de 29 februarie 1956”, a scris Fabian Anton.