Motto: ODA PROSTILOR de ION PRIBEAGU. Strofa a II a.
„De ce să tragi ca la galeră,
Să-nveţi atâtea fără rost,
De vrei să faci o carieră,
Ajunge numai să fii… PROST!”
Pozitia guvernului de la Bucuresti, fata de razboiul din Ucraina.
Ajutoare militare acordate ucrainenilor. Miliarde de euro. In luna august 2024, datoria publica ajunsese la 886,9 miliarde de lei, 52,7% din PIB, cel mai ridicat nivel de până acum.
In 2023, liderii politici români, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, au refuzat, chiar de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, să spună în ce constă ajutorul militar pentru aceasta tara. In schimb, liderii ucraineni care nu se multumesc cu orice si oricat, au declarat, stupoare!, de mai multe ori, că ei sunt foarte mulțumiți de ajutorul României.
“Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri care au ajutat Ucraina cu sisteme de apărare aeriană. Este vorba de diferite țări: Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Italia, ROMANIA, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, Țările Baltice și alte țări. Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk și alte sisteme”, a declarat Zelenski.
In decembrie 2022, fostul ministru ucrainean al apărării a spus că, pentru anul viitor, au fost semnate deja multe contracte pentru furnizarea armelor şi muniţiilor necesare Ucrainei, iar ajutorul va fi primit pe tot parcursul anului (2023 n.red.).
Până în prezent, au fost deja plasate comenzi, şi nu numai în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, ROMANIA şi alte ţări”, a declarat Oleksii Reznikov, citat de agenţia Interfax-Ucraina.
În timp ce toate celelalte guverne europene, de la Albania la Suedia, ies aproape zilnic cu declarații despre echipamentele militare pe care le trimit către ucrainenii asediați de ruși, România a anunțat o singură dată un ajutor de 3 milioane €, dar până și anunțul oficial pentru acest lucru, cel puțin în momentul de fata, nu mai există, părând că a fost șters de pe site-ul MApN.
Tonul secretomaniei l-a dat chiar președintele Klaus Iohannis care, pe 12 aprilie 2022, la aproape două luni de la începerea invaziei Rusiei, declara că nu e bine ca ajutorul militar pentru țara vecină să fie explicat în detaliu.
„Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a spus atunci președintele, întrebat de jurnaliști ce armament trimite România în Ucraina.
Intel Leak: România joacă „rol cheie” în războiul din Ucraina
Totusi, in ciuda faptului că îl păstrează în mare parte secret, România a jucat un rol strategic la fel de important în asistența Ucrainei ca și Polonia, au dezvăluit documentele Pentagonului, citate de Intel Leak. Țara vecină, adica Romania, ajută în primul rând la pregătirea forțelor ucrainene, precum și la realizarea misiunilor de transport și recunoaștere pentru NATO, după cum a raportat inițial Spotmedia .
În urma scurgerilor de informații, un scandal similar cu cel din Serbia se pregătește în România, unde guvernul a fost întotdeauna suspect de evaziv când a fost întrebat despre amploarea asistenței pe care o oferă Ucrainei. Acum, documentele Pentagonului au arătat de ce: Romania a jucat, în secret, un „rol cheie” în pregătirea strategică și de luptă a trupelor ucrainene, precum și în transferul de echipamente occidentale și monitorizarea frontului, inclusiv prin misiuni de recunoaștere pilotate de cel puțin o aeronavă pilotată și două UAV-uri la începutul lunii martie.
Publicul român, desigur, a fost lăsat în întuneric cu privire la toate acestea până acum, iar oficialilor li s-a interzis în mod explicit să furnizeze astfel de informații. Singura explicație, dată de surse politice anonime, este că guvernul „nu a vrut să pună în pericol neutralitatea Republicii Moldova și să expună Chișinăul la și mai multe presiuni din partea Moscovei”. Într-adevăr, România a reacționat relativ lent și în februarie 2023, când mai multe surse au dezvăluit că Rusia încearcă în mod activ să destabilizeze Moldova. Cu anumite facțiuni din ambele țări cerând reunificarea de zeci de ani, este firesc ca Bucureștiul să treacă cu atenție în jurul problemelor moldovenești, ca nu cumva să arate prea mult entuziasm pentru a ajuta Chișinăul în ochii Moscovei.
Cu toate acestea, o altă explicație – mai evidentă – ar fi aceea că Bucureștiul ajută Ucraina, în ciuda faptului că opinia publică este împărțită cu privire la astfel de eforturi. În urmă cu două săptămâni, când ministrul de externe Bogdan Aurescu a fost întrebat de BBC de ce guvernul său nu comunica amploarea sprijinului său Ucrainei, el a spus pur și simplu că Bucureștiul a decis că păstrarea cifrelor secrete este alegerea strategică corectă și că românii se pot aștepta să afle mai multe după terminarea războiului.
Întrebat despre sondajele care arată că o parte semnificativă a populației respinge acordarea de asistență Ucrainei, Aurescu a spus că este încrezător că majoritatea susține deciziile guvernului.
Acest secret nu a început luna trecută; Oficialii români au refuzat să comenteze amploarea asistenței lor militare încă de la începutul războiului. Așa cum a făcut președintele Klaus Iohannis in vara lui 2022, când a spus că ar fi neînțelept să deversăm informații strategice. „Suntem în război, nu vorbim în liniște la o cafea”, a spus președintele Iohannis reporterilor. „Tot ce putem spune public este că ajutăm Ucraina cu tot ce putem.”
În ceea ce privește echipamentul, scurgerile recente nu menționează nimic despre transporturile de arme românești pe scară largă, ceea ce nu este surprinzător întrucât nici forțele armate române nu dispun de echipamente moderne din cauza faptului că țara nu are capacități de producție internă de peste treizeci de ani.
Cu toate acestea, rolul pe care România îl joacă (în antrenament, transport și recunoaștere) conform documentelor scurse este încă semnificativ. După ce a fost întrebat despre scurgerile de informatii, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a spus pur și simplu : „Nu comentăm speculațiile presei”.
Va urma.